Log in

Εκλογές στο Ισραήλ: κάλπη-δημοψήφισμα για τον Νετανιάχου

Η νέα κρίση που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση στη Σαουδική Αραβία, δημιουργεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον φόντο για την κάλπη που θα στηθεί σήμερα στο Ισραήλ.

Γράφει η: 

Πρόκειται άλλωστε για την πρώτη φορά που η χώρα «σέρνεται» σε δεύτερες, πρόωρες βουλευτικές εκλογές μέσα σε διάστημα περίπου πέντε μηνών, γεγονός που από μόνο του καταδεικνύει το ποσοστό της ρευστότητας στο πολιτικό σκηνικό.

Θεωρητικά ο «σκληρός» σε θέματα διπλωματίας (πόσο μάλλον απέναντι στο Ιράν και τους δορυφόρους του) Μπενιαμίν, «Μπίμπι», Νετανιάχου έχει προβάδισμα σε τέτοιου είδους ζητήματα.  Όμως, ο μεγάλος αντίπαλος του, ο Μπένι Γκαντς του «Μπλε Λευκού» κόμματος, ως απόστρατος στρατιωτικός κάθε άλλο παρά μπορεί να θεωρηθεί… αδύναμος στη διαχείριση στρατιωτικών ή γεωπολιτικών κρίσεων.

Άλλωστε, όπως και στις εκλογές της άνοιξης, το ζήτημα δεν είναι τόσο οι ικανότητες ή οι απόψεις των δύο αντιπάλων, όσο οι ίδιοι προσωπικά, ή καλύτερα το «ποιόν» του ίδιου του Νετανιάχου, με την κάλπη να αποτελεί εμμέσως πλην σαφώς ένα δημοψήφισμα για τον ίδιο και για το κατά πόσο είναι ή όχι υπεράνω του νόμου.

Ο Νετανιάχου βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρά σκάνδαλα διαφθοράς και η μάχη που δίνει είναι μια μάχη πολιτικής και όχι μόνο επιβίωσης, δεδομένου ότι η παραμονή του στο θώκο συνεπάγεται πιθανότατα και τη διατήρηση της ασυλίας που του προσφέρει (διότι εφόσον έχει πλειοψηφία εδρών στη Βουλή,  αντιπολίτευση δεν θα έχει αρκετές ψήφους για να εγκρίνει την άρση της ασυλίας του). Μάλιστα, αναμένεται να κληθεί στο δικαστήριο για τρεις υποθέσεις διαφθοράς, απάτης και χρηματισμού τον ερχόμενο μήνα!

Δεν είναι τυχαίο ότι οδήγησε τη χώρα εκ νέου σε εκλογές, με το… έτσι θέλω, διότι δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Συγκεκριμένα, μέσα στη νύχτα, και ενώ το επόμενο πρωί θα έπρεπε να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  (ο οποίος και θα την παρέδιδε στον Γκαντς) ο ίδιος και οι σύμμαχοι του διέλυσαν τη Βουλή και προκήρυξαν νέες εκλογές. Η διαδικασία ήταν μεν νόμιμη, αλλά άκρως αμφιλεγόμενη.

Στις εκλογές του Απριλίου τα κόμματα των Νετανιάχου και Γκάντς ισοψήφισαν στην Κνεσέτ λαμβάνοντας από 35 έδρες, αλλά με ισχνή ποσοστιαία διαφορά υπέρ του Λικούντ. Όμως, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν κατάφερε, παρά τις προσπάθειες του, να εξασφαλίσει ικανό αριθμό συμμάχων για την επίτευξη πλειοψηφίας. Και το ίδιο πρόβλημα είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει και τώρα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο ίδιος και οι δεξιοί σύμμαχοι του συγκεντρώνουν 56 έδρες, ήτοι σταθερά κάτω από το όριο των 61 εδρών που χρειάζεται για την πλειοψηφία στην Κνεσέτ, ενώ το ίδιο το Λικούντ έχει μόλις μια έδρα διαφορά από το Μπλε Λευκό Κόμμα.  Αν το νούμερο αυτό επιβεβαιωθεί από την κάλπη, η πολιτική αστάθεια θα παραταθεί.  

Για να μειώσει τη διαφορά ο Μπίμπι ανέβασε περαιτέρω τους τόνους σε όλα τα ευαίσθητα ζητήματα ασφαλείας της χώρας, ποντάροντας και στη αναφανδόν στήριξη του Λευκού Οίκου (αν και η αποπομπή Μπόλτον αφαίρεσε από το προεδρικό team έναν πιστό φίλο του Τελ Αβίβ). Έφτασε δε, στο σημείο να υποσχεθεί προσάρτηση(!) της Κοιλάδας του Ιορδάνη, πυροδοτώντας θύελλα αντιδράσεων και ταραχές στα παλαιστινιακά εδάφη. Όμως, αυτό προφανώς περισσότερο ωφέλησε παρά έθιξε τον υπερσυντηρητικό Νετανιάχου.

Το ίδιο ισχύει για τις αναφορές του σε έναν… νέο πόλεμο με τη Χαμάς, οι οποίες τα τελευταία 24ωρα –ήτοι μετά το επεισόδιο στη Σαουδική Αραβία- κουμπώνουν βολικά με την κλιμάκωση της έντασης με το Ιράν, που ως γνωστόν στηρίζει, χρηματοδοτεί και οπλίζει τη Χαμάς.

Στην ουσία πολλά αναμένεται να εξαρτηθούν από τον υπερεθνικιστή Άβιγκντορ Λίμπερμαν και το κόμμα του, Ισραήλ Μπεϊτενού, το οποίο μάλιστα αρκετές δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ενισχυμένο σε σχέση με την κάλπη του Απριλίου. Ο Λίμπερμαν, αν και έχει διατελέσει στο παρελθόν υπουργός Άμυνας σε κυβέρνηση του Νετανιάχου, έχει εξελιχτεί σε ορκισμένο εχθρό του Μπίμπι. Εξού και αρνήθηκε την άνοιξη να ενταχθεί σε κυβέρνηση συνασπισμού μαζί του. Με βάση τις προβλέψεις, το πιθανότερο είναι ότι ο Νετανιάχου θα… πέσει και πάλι στην ανάγκη του, ωστόσο είναι και πάλι αμφίβολο αν οι δύο άνδρες θα καταφέρουν να τα… βρουν.