Log in

Παγκόσμιο «πράσινο» ραντεβού στη Νέα Υόρκη

Η εντυπωσιακή ανταπόκριση των πολιτών όλου του πλανήτη στην παγκόσμια κινητοποίηση της περασμένης Παρασκευής για την κλιματική αλλαγή, κατέστησε σαφή την απαίτηση της κοινής γνώμης και δη, της νέας γενιάς προς τους κυβερνώντες για δυναμικότερη ανάληψη δράσης, εν όψει της σημερινής Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα. Το μέγα ερώτημα είναι, αν οι πολιτικοί θα σταθούν στο ύψος των απαιτήσεων της κοινής γνώμης…

Γράφει η: 

Θυμίζουμε ότι στις κινητοποιήσεις της περασμένης Παρασκευής συμμετείχαν τελικά πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άτομα, σε περισσότερες από 160 χώρες. Ανάμεσα τους σημαντική όσο και θεαματική ήταν η προσέλευση φοιτητών και μαθητών, που έδειξε ότι η νέα γενιά προσπαθεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να πιέσει την πολιτική ηγεσία για δυναμικότερη δράση για την αποτροπή της περιβαλλοντολογικής καταστροφής του πλανήτη.

Με τις φωνές της νέας γενιάς να ηχούν ακόμη στα αυτιά τους, πολιτικοί ηγέτες από περίπου 60 χώρες θα προσέλθουν στο σημερινό ραντεβού της Νέας Υόρκης με σκοπό να συζητήσουν και ιδανικά να δεσμευτούν σε νέους κανόνες και νέους στόχους για τη μείωση των ρύπων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, 32 ηγέτες (ανάμεσα τους και ο Έλληνας πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος) προσυπέγραψαν διακήρυξη με την οποία καλούν την παγκόσμια κοινότητα να θέσει νέους και πιο φιλόδοξους στόχους για την κλιματική αλλαγή, με δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, πέρα από τους στόχους που έχουν ήδη τεθεί για το 2030.

Άλλωστε, από την ίδια την πραγματικότητα σε όλο τον πλανήτη και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταγράφονται όλο και πιο συχνά παγκοσμίως είναι σαφές ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής «τρέχουν» με ρυθμούς ταχύτερους από τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις για τη μείωση των ρύπων προκαλώντας ένα ντόμινο ζημιών σε ανθρωπιστικό αλλά και οικονομικό επίπεδο.  

Τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η περίοδος 2015-2019 ήταν η θερμότερη πενταετία που έχει καταγραφεί στον πλανήτη μας, με αποτέλεσμα ο ρυθμός ανόδου της επιφάνειας των θαλασσών να επιταχύνεται και οι καιρικές συνθήκες και οι εποχές να ανατρέπονται. Δεν είναι τυχαίο ότι με φόντο την ανθρωπιστική αλλά και την οικονομική κρίση που συντελείται ακόμη και οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν αρχίσει να αφυπνίζονται.

Μάλιστα, η πρωτοβουλία του UN Global Compact, που έχει στόχο την κινητοποίηση της επιχειρηματικής κοινότητας και την υιοθέτηση πρασινότερων πρακτικών, μετρά πλέον (με την προσθήκη 59 ακόμη επιχειρηματικών κολοσσών) συνολικά 87 πολυεθνικές, με συνολική κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 2,3(!) τρισεκατομμύρια δολάρια.  

Βέβαια, την ίδια ώρα υπάρχουν και συγκεκριμένα συμφέροντα που κινούνται στο αντίθετο άκρο, πιέζοντας τις πολιτικές ηγεσίες να αρνηθούν την υιοθέτηση τολμηρότερων μέτρων. Ένας από αυτούς τους τομείς έχει να κάνει με τη χρήση του λιγνίτη, που προμηνύεται από τώρα να αποτελέσει ένα από τα πιο ακανθώδη θέματα συζήτησης στη Σύνοδο.

Πραγματικά υπάρχει σημαντικό ρεύμα για την άσκηση ασφυκτικών πιέσεων στις χώρες που χρησιμοποιούν ακόμη σε μεγάλο βαθμό λιγνίτη για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους, ώστε να μειώσουν αν όχι και να μηδενίσουν τη χρήση του. Μάλιστα, οι ηγέτες χωρών με υψηλή εξάρτηση στο λιγνίτη «κόπηκαν» εσκεμμένα από τη λίστα των ομιλητών της Συνόδου, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο. Μεταξύ τους ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας.

Στα μαύρα πρόβατα για τις περιβαλλοντολογικές πρακτικές τους παραμένουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά την αρνητική στάση που υιοθέτησε ο Ντόναλντ Τραμπ, αφότου εξελέγη στην προεδρία και απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού. Όμως, η ιδιωτική πρωτοβουλία, με πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις να έχουν τις τελευταίες ημέρες ανακοινώσει σημαντικές πρωτοβουλίες για την καθιέρωση πιο φιλικών προς το κλίμα πρακτικών, αντισταθμίσει έστω, ως ένα βαθμό, τις τακτικές του Λευκού Οίκου.