Log in

Τελευταία ευκαιρία για τακτικό Brexit

Για κρίσιμο 48ωρο προκειμένου να επιτευχθεί το… πολυπόθητο Brexit, με συμφωνία, πριν τη διορία της 31ης Οκτωβρίου κάνει λόγο η Ντάουνινγκ Στριτ, καθώς αύριο Τετάρτη αναμένεται να αποσταλεί στις Βρυξέλλες η επίσημη γραπτή πρόταση του Λονδίνου.

Γράφει η: 

Εφόσον οι Βρυξέλλες συμφωνήσουν στα βασικά σημεία της βρετανικής πρότασης, οι δύο πλευρές θα έχουν περίπου δύο εβδομάδες περιθώριο να διαπραγματευτούν τις λεπτομέρειες για την κατάρτιση ενός κειμένου που θα υποβληθεί στο ευρωπαϊκό συμβούλιο της 17ης Οκτωβρίου.

Αυτό βέβαια είναι το ιδανικό σενάριο για το Λονδίνο, χωρίς απαραιτήτως να είναι και το πιο πιθανό. Εξίσου, αν όχι περισσότερο πιθανό, είναι οι Βρυξέλλες να απαντήσουν με ένα ηχηρό «όχι», έχοντας και στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι η βρετανική Βουλή έχει φροντίσει να προστατέψει το σύστημα από ένα άτακτο διαζύγιο και τις όποιες συνέπειες του.

Θυμίζουμε ότι με το πρόσφατο νομοσχέδιο που πέρασε η Βουλή, μπλοκάρει την προοπτική ενός «no deal Brexit», άρα υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να ζητήσει και νέα παράταση, αν δεν έχει στα χέρια της μια συμφωνία.

Πάντως, οι Ευρωπαίοι βλέπουν και αναγνωρίζουν ότι όσο το θέμα… σέρνεται, οι δυνάμεις των Brexitiers συσπειρώνονται εντείνοντας τον εθνικό διχασμό, κάτι που θα αποτυπωθεί και στις επόμενες εκλογές, ενώ η γενικότερη κούραση που υπάρχει σε όλες τις γωνιές της Ευρώπης είναι πρόβλημα για την περιοχή συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι οι εταίροι δεν είναι, πραγματικά, κάθετα αρνητικοί σε τροποποιήσεις της αρχικής συμφωνίας, θέλοντας επιτέλους να τελειώνουν με το θέμα, αλλά αναλόγως και με το περιεχόμενο των πολυαναμενόμενων προτάσεων Τζόνσον. Διότι έχουν και οι ίδιοι τις δικές τους «κόκκινες γραμμές».

Στην ουσία, όλα ξεκινούν και όλα τελειώνουν με το ιρλανδικό πρόβλημα και το επίμαχο backstop. Είναι κάτι που άφησε να εννοηθεί και ο Βρετανός πρωθυπουργός δείχνοντας ότι –παρά τις πιέσεις κι από τους σκληροπυρηνικούς- θα ήταν και από τη μεριά του πιο διαλλακτικός προκειμένου να παραδώσει το Brexit στο λαό του, αρκεί να καταργηθεί ή να τροποποιηθεί το backstop αναφορικά με το καθεστώς των συνόρων μεταξύ Βορείου Ιρλανδίας και Ιρλανδικής Δημοκρατίας.  

Σύμφωνα με διαρροές, η βρετανική κυβέρνηση έχει δεχθεί ότι θα πρέπει να υπάρχουν τελωνειακοί έλεγχοι στα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας-Ιρλανδίας, αλλά αυτοί θα πραγματοποιούνται «μακριά από τα σύνορα», είτε στον τόπο παραγωγής των προϊόντων είτε στον τόπο τελικού προορισμού, σε ειδικά κέντρα εκτελωνισμού που θα στηθούν για το σκοπό αυτό σε απόσταση πέντε έως δέκα μιλίων από τα σύνορα. Μάλιστα, οι διαδικασίες υποτίθεται ότι δεν θα είναι χρονοβόρες, χάρη στη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Αν και οι Ευρωπαίοι περιμένουν να δουν όλες τις λεπτομέρειες για να τοποθετηθούν, ήδη το Δουβλίνο εμφανίστηκε αρνητικό, επιμένοντας ότι το Λονδίνο έχει υποσχεθεί ότι δεν θα υπάρχουν σκληρά σύνορα, κάτι που είναι «κόκκινη γραμμή» για την Ιρλανδική Δημοκρατία και την Ε.Ε. συνολικά. Επίσης, υπάρχουν εύλογα ερωτηματικά για το πώς πρακτικά θα στηθεί ο συγκεκριμένος μηχανισμός και πως θα μπορούσε να λειτουργήσει.

Το τελευταίο δεν είναι ερωτηματικό μόνο για τους Ευρωπαίους, αλλά και για τους βρετανούς βουλευτές, που θυμίζουμε ότι θα πρέπει και πάλι να ψηφίσουν και να επικυρώσουν την όποια συμφωνία προκύψει μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Κοινώς, όπως έχουν αυτή τη στιγμή τα πράγματα, τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα. Αλλά οι εκπλήξεις δεν μπορούν να αποκλειστούν…