Log in

Σε βαρύ κλίμα και με χαμηλό πήχη ξεκινά και πάλι ο εμπορικός διάλογος ΗΠΑ-Κίνας

Με πολύ χαμηλές προσδοκίες που αποτυπώνονται ολοκάθαρα στο κλίμα που επικρατεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο και όχι μόνο τις τελευταίες ημέρες προσέρχονται και πάλι σήμερα στο τραπέζι των συνομιλιών Αμερικανοί και Κινέζοι, στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται για τη διμερή εμπορική διαμάχη.

Γράφει η: 

Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα η κινεζική αντιπροσωπεία υπό τον αντιπρόεδρο και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Λιου Χε ενδέχεται να περικόψει το ταξίδι της και αντί για δύο ημέρες να περιορίσει τις επαφές με την αμερικανική πλευρά σε μόλις μία ημέρα. Ίσα δηλαδή για να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος, που είχε παγώσει από τον περασμένο Μάιο.

Όχι βεβαίως πως αν το διήμερο των συνομιλιών πραγματοποιηθεί κανονικά στο σύνολο του υπάρχουν σοβαρές ελπίδες ότι κάπως, κάπου, θα επιτευχθεί κάποιο… θαύμα και οι δύο πλευρές θα φτάσουν σε συμφωνία. Παρά το γεγονός ότι αμφότερες οι πλευρές δηλώνουν πρόθυμες να συζητήσουν και θετικές στην επίτευξη συμφωνίας, αυτό δεν σημαίνει πως είναι και πρόθυμες να ξεπεράσουν τις κόκκινες γραμμές τους ή υποχωρήσουν απέναντι στις πιέσεις της αντίθετης πλευράς.

Άλλωστε, οι Αμερικανοί επέλεξαν για μια ακόμη φορά να τραβήξουν το σχοινί και να δοκιμάσουν τις αντοχές του Πεκίνου δρομολογώντας, λίγο πριν την άφιξη της κινεζικής αντιπροσωπείας, κυρώσεις κατά 18 κινεζικών εταιριών που με τη δράση τους φέρονται να καταστέλλουν τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.

Προφανώς το ξαφνικό αμερικανικό ενδιαφέρον για τους Ουιγούρους είχε ένα βαθύτερο μήνυμα προς το Πεκίνο. Και οι πάντες περιμένουν τώρα να δουν πως θα αντιδράσει η κινεζική κυβέρνηση και αν θα υπαναχωρήσει από την φημολογούμενη πρόταση που ετοιμαζόταν να καταθέσει στις σημερινές συνομιλίες για περαιτέρω αύξηση των αμερικανικών προϊόντων (κυρίως αγροτικών και κτηνοτροφικών) που αγοράζει.  

Όλα αυτά βέβαια «τρέχουν» στη σκιά της επικείμενης εφαρμογής του νέου πακέτου των αμερικανικών δασμών κατά της Κίνας, από τις 15 Οκτωβρίου. Τον περασμένο μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος καθυστέρησε την επιβολή ενός «καπέλου» ύψους 5% (ήτοι από το 25% στο 30%), επί των επιπρόσθετων δασμών που έχει δρομολογήσει στις κινεζικές εισαγωγές ύψους 250 δισ. δολαρίων ως ένδειξη καλής θέλησης, κυρίως για να μην συμπέσει με τους εορτασμούς από τα 70 χρόνια της γέννησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (την 1η Οκτωβρίου).

Οι αγορές ήλπιζαν ότι η επανέναρξη του διαλόγου ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέα αναβολή ή και πάγωμα της εφαρμογής του νέου πακέτου. Όμως, αυτό πλέον δεν φαίνεται πολύ πιθανό.

Αστάθμητος παράγοντας στην εξέλιξη του ζητήματος είναι και τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κύριος Τραμπ, τόσο με αφορμή την έρευνα που διεξάγει εναντίον του το Κογκρέσο για το Ukrainegate όσο και με το deal που έκλεισε με τον Ερντογάν για το θέμα της Συρίας. Η Ουάσιγκτον μυρίζει μπαρούτι, με τον κ. Τραμπ να δέχεται σφοδρά πυρά ακόμη και από το ίδιο το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, γεγονός που κάνει τους αναλυτές να εκτιμούν ότι, ακόμη και για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, ο πλανητάρχης θα θελήσει να εμμείνει στη σκληρή γραμμή του κατά της Κίνας, ώστε να μην φανεί αδύναμος και να τονίσει το… προεδρικό προφίλ του.