Log in

Η νέα ανάφλεξη της Καταλονίας και το δίλημμα του Πέδρο Σάντσεθ

Σε μείζον crash test για την σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις νέες πρόωρες εκλογές, εξελίσσεται η νέα κρίση που έχει ξεσπάσει στην Καταλονία.

Γράφει η: 

Σήμερα τα επεισόδια και οι κινητοποιήσεις στην ημιαυτόνομη επαρχία γενικεύτηκαν με τους ντόπιους ηγέτες να καλούν τον κόσμο να εκδηλώσει την αντίθεση του στη χθεσινή καταδικαστική απόφαση για την φυλάκιση των πρωτεργατών του αυτονομιστικού κινήματος, κάνοντας συνάμα επίδειξη δύναμης πριν τις κρίσιμες εκλογές της 10ης Νοεμβρίου.   

Θυμίζουμε ότι μετά από τέσσερις μήνες δίκης, μέσα σε τεταμένο κλίμα, το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ένοχα –μοιράζοντας διαφορετικές ποινές κάθειρξης τα ηγετικά στελέχη του αυτονομιστικού κινήματος που οργάνωσαν το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα του 2017 και τη λαϊκή εξέγερση που ακολούθησε, οδηγώντας Μαδρίτη και Βαρκελώνη στη χειρότερη μεταξύ τους κρίση εδώ και δεκαετίες.

Οι καταδίκες άγγιξαν ευαίσθητες χορδές στην καταλανική κοινωνία, η οποία δεν μπορεί να λησμονήσει τη βίαιη αντίδραση της τότε συντηρητικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι που κατέβασε το στρατό στο δρόμο (δέρνοντας ανελέητα αμάχους) και ήρε για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας το ειδικό άρθρο του συντάγματος που διέπει το ημιαυτόνομο καθεστώς όλων των επαρχιών της Ισπανίας, αναλαμβάνοντας έστω και προσωρινά τον απευθείας έλεγχο της διοίκησης της περιοχής.

Οι μνήμες παραμένουν νωπές και το σύνθημα απελευθέρωσης των πολιτικών κρατουμένων της Μαδρίτης παραμένει στην καρδιά της τοπικής κοινωνίας, δείχνοντας ότι κάτω από την εικόνα της φαινομενικής ηρεμίας και της αποκατάστασης της σταθερότητας της περιοχής, τα αρνητικά αισθήματα σιγόβραζαν. Και με την χθεσινή απόφαση βγήκαν και πάλι στην επιφάνεια, με τον κόσμο να κατεβαίνει στους δρόμους και τα επεισόδια χθες και σήμερα να λαμβάνουν βίαιο χαρακτήρα.

Μάλιστα, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στους στόχους των διαδηλωτών βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή οι κεντρικές οδικές και σιδηροδρομικές αρτηρίες (όπου στήθηκαν μπλόκα εμποδίζοντας τα δρομολόγια), καθώς και το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, με αποτέλεσμα δεκάδες προγραμματισμένες πτήσεις να ακυρωθούν και σήμερα.

Για την κυβέρνηση Σάντσεθ ο τρόπος αντιμετώπισης των επεισοδίων αυτών είναι ένα σημαντικό τεστ επικοινωνίας και πολιτικής. Προφανώς η Μαδρίτη επιθυμεί οι διαταραχές στις συγκοινωνίες να τερματιστούν άμεσα και η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο. Όμως, κινείται πολύ πιο προσεκτικά, στέλνοντας με κάθε τρόπο το μήνυμα ότι ναι μεν δεν θα ανεχτεί βίαια επεισόδια, αλλά δεν σκοπεύει να αντιδράσει με αντίστοιχη υπερβολική χρήση βίας.

Μάλιστα, ο Ισπανός πρωθυπουργός μίλησε επισταμένως για τη βούληση του να προαχθεί ο διάλογος και η συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών. Με τον τρόπο αυτό ο Σοσιαλιστής ηγέτης δεν θέλει μόνο να αποφύγει να… ξεφύγει η κατάσταση λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές, αλλά θέλει να τονίσει τη διαφορά πολιτικής άποψης και χειρισμών μεταξύ του ίδιου και του υπερσυντηρητικού προκατόχου του. Είναι δε, ένα μήνυμα που δεν έχει αποδέκτη μόνο το εσωτερικό της χώρας, αλλά και την Ευρώπη συνολικά, η οποία είναι σαφές ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις με ενδιαφέρον και αγωνία.  

Άλλωστε, η σύλληψη και προσαγωγή σε δίκη των Καταναλωτών ηγετών ήταν έργο της προηγούμενης δεξιάς κυβέρνησης και εφόσον οι διαδικασίες σε επίπεδο Δικαιοσύνης είχαν προχωρήσει, η τωρινή κυβέρνηση δεν μπορούσε (και πιθανότατα δεν ήθελε) και να παρέμβει.

Αντιστοίχως, ο ηγέτης της νυν τοπικής καταλανικής κυβέρνησης, Κιμ Τόρα, αν και καταδίκασε την δικαστική απόφαση ως «εκδίκηση» της Ισπανίας και κάλεσε την κοινή γνώμη να εκδηλώσει την αντίδραση της, εμφανίστηκε επίσης πιο προσεκτικός αποφεύγοντας να υιοθετήσει εξτρεμιστική ρητορική και αποδεχόμενος τον διάλογο στον οποίο τον κάλεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός. Μάλιστα, ζήτησε η συνάντηση με τον κ. Σάντσεθ και ενδεχομένως τον Βασιλιά Φελίπε να πραγματοποιηθεί άμεσα.

Για τη Βαρκελώνη το θέμα μπορεί να κλείσει ομαλά και οριστικά με τη χορήγηση αμνηστίας σε όσους καταδικάστηκαν, όμως αυτό σίγουρα δεν είναι εύκολο για τον Σάντσεθ και πολύ δύσκολα θα το αποδεχτεί. Θα ήταν μια κίνηση που θα επέτρεπε στην αντιπολίτευση να τον χτυπήσει ανελέητα εν όψει και των εκλογών, ενώ σίγουρα θα έστελνε λάθος μήνυμα προς όσους στην Καταλονία και σε άλλες περιοχές ζουν ακόμη με το όνειρο της απόσχισης.