Log in

Πράσινο φως για το μέγα IPO της Aramco

Πλώρη για τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή παγκοσμίως έβαλε ο πετρελαϊκός κολοσσός της Aramco, γεγονός που θεωρείται κομβικής σημασίας για το φιλόδοξο σχέδιο του Σαουδάραβα μονάρχη για την αναμόρφωση της πλήρως εξαρτώμενης από το πετρέλαιο οικονομίας της χώρας.

Γράφει η: 

Το πολυαναμενόμενο IPO έχει περάσει, κυριολεκτικά, από σαράντα κύματα που προκάλεσαν καθυστερήσεις, με ενδεικτικό το τρομοκρατικό χτύπημα με drone εναντίον εγκαταστάσεων της, το Σεπτέμβριο. Όμως, πλέον όλα είναι έτοιμα και η διαδικασία που θα ξεκινήσει επισήμως από το επόμενο Σάββατο αναμένεται, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, να γράψει ιστορία.

Ο λόγος είναι απλός. Οι Σαουδάραβες σκοπεύουν να διαθέσουν μετοχές που θα ισούνται έως το 3% της εταιρίας. Και με δεδομένο ότι η αξία της Sauci Aramco αγγίζει τα 1,2 τρισ. δολάρια, το ύψος της δημόσιας εγγραφής θα κινηθεί σε… μυθικά επίπεδα. Το ίδιο το Ριάντ ελπίζει να συγκεντρώσει από 30 έως και 60 δισ. δολάρια! Νούμερο που σε κάθε περίπτωση θα σπάσει το μέχρι τώρα παγκόσμιο ρεκόρ που κατέχει από το 2014, η δημόσια εγγραφή του κινεζικού γίγαντα Alibaba, που είχε συγκεντρώσει 25 δισ. δολάρια.

Άλλωστε, το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον είναι σίγουρο ότι θα είναι τεράστιο. Παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την πορεία της διεθνούς πετρελαϊκής αγοράς, αλλά και τους πιθανούς κινδύνους που υπάρχουν για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, μιλάμε για μια εταιρία κολοσσό, με κέρδη που μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκαν στα 46,9 δισ. δολάρια.

Το ενδιαφέρον από τα μεγάλα wealth funds της ίδιας της περιοχής της Μέσης Ανατολής είναι δεδομένο, όπως βέβαια κι από τους ντόπιους Σαουδάραβες μεγιστάνες. Λέγεται μάλιστα ότι οι τοπικές τράπεζες έχουν ήδη στείλει… σήμα για την πρόθεση τους να χρηματοδοτήσουν τους πελάτες τους για την αγορά μετοχών του ομίλου.

Πάντως, η τελική τιμή προσφοράς και το μέγεθος της δημόσιας εγγραφής θα διαμορφωθεί στο τέλος της περιόδου των εγγραφών, μια διαδικασία που είναι πιθανόν να «τρέξει» όλο το μήνα. Μάλιστα, σύμφωνα με τοπικές πηγές η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών θα ξεκινήσει στις 11 Δεκεμβρίου στην τοπική χρηματιστηριακή αγορά Tadawul.

To τελευταίο, πάντως, στοιχείο αποτελεί μια σχετική έκπληξη, καθώς όλο τον τελευταίο χρόνο που οι αγορές συζητούσαν το πολυαναμενόμενο IPO, πολλά χρηματιστήρια είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να φιλοξενήσουν τη δημόσια εγγραφή της Aramco και είχε δε, ακουστεί έντονα το χρηματιστήριο του Τόκιο.

Η επιτυχία του IPO έχει τεράστια πολιτική αλλά και πρακτική σημασία για το Ριάντ, εξού και οι συνεχείς αναβολές ώστε η διαδικασία να μην γίνει υπό την παραμικρή σκιά ή πρόβλημα. Στόχος του πρίγκιπα μονάρχη Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είναι τα κονδύλια που θα αντληθούν να χρησιμοποιηθούν για την μείωση της εξάρτησης της χώρας από το πετρέλαιο, έτσι ώστε η Σαουδική Αραβία να διασφαλίσει το μέλλον της και τις επόμενες γενιές όταν τα αποθέματα της εξαντληθούν. Συγκεκριμένα το σχέδιο Vision 2030 που έχει διαμορφωθεί περιλαμβάνει τουλάχιστον 80 projects, με σημαντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (κυρίως ηλιακής ενέργειας), άνοιγμα σε ανερχόμενους τομείς, όπως η τεχνολογία, ενίσχυση του εμπορίου, αλλά και επενδύσεις στον τουρισμό.