Log in

Ο Τραμπ, ο Ερντογάν και τα ύποπτα... αλισβερίσια των γαμπρών τους

Με την αυτοπεποίθηση του πορθητή της βορείου Συρίας έφτασε στην Ουάσιγκτον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Άλλωστε, για την Άγκυρα το γεγονός ότι η επίσκεψη του Σουλτάνου στον Λευκό Οίκο προχώρησε κανονικά θεωρήθηκε ενδεικτικό της καλής σχέσης του με τον πλανητάρχη. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Γράφει η: 

Το κρίσιμο ραντεβού Ερντογάν και Τραμπ (παρουσία και των συζύγων του) θα πραγματοποιηθεί απόψε το απόγευμα (στις 7.30 ώρα Ελλάδας). Και παρά την αισιοδοξία που καλλιεργούν τα τουρκικά media, γεγονός είναι ότι οι συζητήσεις αναμένεται να είναι πολύωρες και δύσκολες.

Οι δύο άνδρες απολαμβάνουν πράγματι μια καλή σχέση, καθώς μοιράζονται οφθαλμοφανώς την ίδια ιδεολογία και αλαζονική προσέγγιση των πραγμάτων και της θέσης τους. Όμως, υπάρχουν σαφή αγκάθια ανάμεσα στις δύο πλευρές. Και το γεγονός ότι το ευρύτερο περιβάλλον στην Ουάσιγκτον είναι άκρως εχθρικό έναντι της Τουρκίας και προσωπικά του Ερντογάν δεν βοηθάει.

Άλλωστε, οι σχέσεις του Λευκού Οίκου με το Κογκρέσο βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο χειρότερο δυνατό τους σημείο με αφορμή την έρευνα με το ερώτημα της καθαίρεσης που διεξάγεται κατά του κυρίου Τραμπ και τον όγκο των επιβαρυντικών στοιχείων εναντίον του, τα οποία εκθέτουν τον Αμερικανό πρόεδρο και δημιουργούν νευρικότητα και στο ρεπουμπλικανικό κόμμα. Είναι δε, κοινό μυστικό ότι ούτε και ανάμεσα στους Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες ο κύριος Τραμπ δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητός.

Το Κογκρέσο παραμένει έντονα επικριτικό και εχθρικό έναντι της Τουρκίας με αφορμή τόσο την υπόθεση των ρωσικών S 400, όσο και πιο πρόσφατα την εισβολή στη βόρειο Συρία και το παιχνίδι που έπαιξε με το Κρεμλίνο. Και στα δύο θέματα, ο κύριος Τραμπ, παρά την καλή διάθεση του έναντι του Ερντογάν, υπόκειται σε έντονες πιέσεις από το κατεστημένο, το Κογκρέσο και το Πεντάγωνο, να… σφίξει τα λουριά του Σουλτάνου. Για το κατεστημένο το γεγονός ότι το νέο status quo στη βόρειο Συρία έχει αφήσει απόλυτα κερδισμένη τη Ρωσία συνιστά ένα σοβαρό γεωπολιτικό και στρατηγικό λάθος της αμερικανικής διπλωματίας, ενώ βέβαια υπάρχει οργή για το πώς η Άγκυρα αγνόησε τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για την αγορά των ρωσικών S 400.

Για τα θέματα αυτά οι νομοθέτες δεν έχουν άρει το δικαίωμα τους να προχωρήσουν σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας και είναι κάτι που έχει οπαδούς στις κοινοβουλευτικές ομάδες και των δύο κομμάτων. Μάλιστα, επικρατεί δυσφορία διότι με την πραγματοποίηση της επίσκεψης δίδεται η αίσθηση ότι η Ουάσιγκτον επικροτεί τις κινήσεις και αμφιλεγόμενες αποφάσεις της Άγκυρας.

Στο πλούσιο μενού των συνομιλιών των δύο ανδρών θα βρεθούν πάντως και άλλα θέματα, διμερή οικονομικά και εμπορικά ζητήματα, όπως βέβαια και οι εξελίξεις στο Αιγαίο και την Κύπρο δεδομένου του παιχνιδιού που μαίνεται για τα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής και την επιμονή της Άγκυρας να διεκδικήσει ένα κομμάτι της πίτας.

Επίσης, ο Ερντογάν είναι βέβαιο ότι θα επαναφέρει το γνωστό αίτημα του για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενώ δεν αποκλείεται να ζητήσει εξηγήσεις για την έρευνα που διεξάγεται κατά της τουρκικής τράπεζας Halkbank για κατηγορίες που αφορούν ξέπλυμα χρήματος και παράνομες συναλλαγές με το Ιράν, η οποία βέβαια έχει ήδη πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Ο αμερικανικός Τύπος από την πλευρά του συμμερίζεται τις επικρίσεις κατά του Ερντογάν, ενώ κάποιες εφημερίδες, όπως οι New York Times, πήγαν ένα βήμα πιο πέρα φωτίζοντας τις αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, ο οποίος μίλησε για υπόγεια προσωπικά οικονομικά συμφέροντα του Τραμπ στην Τουρκία αλλά και μυστική διπλωματία μεταξύ των… γαμπρών. Κοινώς μίλησε για ύποπτα… αλισβερίσια μεταξύ του γαμπρού του κυρίου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ και του γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, καταγγελία που ρίχνει διαφορετικό φως στην… ιδιαίτερη σχέση Ερντογάν-Τραμπ.