Log in

Η νέα πρόκληση για τον Μακρόν: Επ’ αόριστον απεργίες για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Έξω πάει καλά. Όμως στο εσωτερικό του ο Εμανουέλ Μακρόν εξακολουθεί να έχει πρόβλημα με τη γαλλική κοινωνία και τους εργαζομένους λόγω της νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης της οικονομικής του πολιτικής.

Γράφει η: 

Σήμερα, μάλιστα, η ζωή στο Παρίσι και όχι μόνο θα… παγώσει κυριολεκτικά, καθώς χιλιάδες εργαζομένων αναμένεται να δώσουν το «παρών» σε μια μαζική απεργία που στρέφεται κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και με την οποία ανοίγει ο κύκλος των επ’ αόριστον κινητοποιήσεων που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα.

Τα συνδικάτα κάνουν ήδη λόγο για τη μεγαλύτερη εργατική κινητοποίηση εδώ και 25 χρόνια, καθώς η κυβέρνηση έχει εξαγριώσει δεκάδες κλάδους, οι εργαζόμενοι των οποίων θα πληγούν από την αλλαγή των ορίων και των όρων συνταξιοδότησης.

Στις κινητοποιήσεις θα μετέχουν και τα μέσα μεταφοράς τόσο στο Παρίσι όσο και σε εθνικό επίπεδο. Το εθνικό δίκτυο σιδηροδρόμων θα επηρεαστεί, όπως επίσης το μετρό και τα λεωφορεία στο Παρίσι. Ουσιαστικά σε κάθε δέκα τρένα μόνο ένα θα λειτουργήσει τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε περιφερειακό, ενώ προβλήματα θα παρουσιάσει και η ευρωπαϊκή γραμμή του Eurostar. Το ίδιο ισχύει και για αεροπορικές συγκοινωνίες, καθώς στις κινητοποιήσεις μετέχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αλλά και το συνδικάτο της Air France.

Επίσης από έτερους ζωτικούς φορείς ξεχωρίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο υγείας, οι δάσκαλοι και οι πυροσβέστες, ενώ στις διαδηλώσεις δυναμική αναμένεται να είναι η παρουσία και των φοιτητών.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα γαλλικά Μέσα μιλούν για τη μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει το Ελιζέ μετά το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων».

Εν όψει των κινητοποιήσεων ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ συγκάλεσε ειδικό υπουργικό συμβούλιο ώστε να διαμορφωθεί το πλάνο αντίδρασης των αρχών. Άλλωστε πέρα από τη σημερινή δύσκολη ημέρα, ουσιαστικά η χώρα εισέρχεται σε ένα κύκλο παρατεταμένης αστάθειας δεδομένου ότι τα συνδικάτα έχουν κηρύξει επ’ αόριστον επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις έως ότου η κυβέρνηση πάρει πίσω τις αλλαγές που έχει εξαγγείλει.

Πραγματικά, η κυβέρνηση ανησυχεί για μια επανάληψη των γεγονότων του 1995, όταν υπό την πίεση της λαϊκής κατακραυγής και των παρατεταμένων, επί εβδομάδες, κινητοποιήσεων από τα συνδικάτα ο τότε πρωθυπουργός Αλέν Ζυπέ (επί προεδρίας Ζακ Σιράκ) αναγκάστηκε τελικά να υπαναχωρήσει και να εγκαταλείψει το σχέδιο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Ο ιδιωτικός τομέας δεν συμμετέχει στις κινητοποιήσεις, όμως οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν την αυξημένη ανησυχία του κοινού και τα υψηλά ποσοστά αντίδρασης σε όλη την κοινωνία για τις μεταρρυθμίσεις στον συνταξιοδοτικό τομέα. Ενδεικτικά χθεσινή σφυγμομέτρηση του YouGov έδειξε ότι το 60% όσων απάντησαν –μεταξύ τους και υποστηρικτές του Μακρόν- συμφωνεί με τις κινητοποιήσεις και μόλις ένα 33% τάσσεται κατά.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για την επιβίωση των Ταμείων. Το σχέδιο ουσιαστικά καταργεί προνόμια πρόωρης συνταξιοδότησης για πολλούς κλάδους, ενώ στοχεύει και στη δημιουργία ενός ενοποιημένου συστήματος ορίων και κριτηρίων που υποτίθεται ότι θα διευκολύνει τις διαδικασίες και θα μειώσει το κόστος.

Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι ο χειρισμός του προβλήματος από το Ελιζέ θα είναι καθοριστικός για την εικόνα του Γάλλου προέδρου, ο οποίος βρίσκεται στο μέσο της θητείας του και έχει μπροστά του τις κρίσιμες δημοτικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης. Η δημοτικότητα του κ. Μακρόν έχει ανακάμψει αισθητά μετά την κοινωνική αναταραχή της περσινής χρονιάς με τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων», όμως εξακολουθεί να μην «πιάνει» τα υψηλά επίπεδα που απολάμβανε στην αρχή της θητείας του και σίγουρα θεωρείται ευάλωτη σε νέα πλήγματα.