Log in

Ο νέος κοροναϊός χτύπησε τις ΗΠΑ και μαζί τη Wall Street - Ο ΠΟΥ συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως

Οι αναλύσεις οικονομικού ρίσκου για τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου για τη νέα χρονιά περιλάμβαναν σχεδόν τα πάντα: γεωπολιτικές αναταραχές (κυρίως στη Μέση Ανατολή), πισωγυρίσματα στις διαπραγματεύσεις για την αποτροπή των εμπορικών πολέμων, κλυδωνισμούς λόγω σημαντικών πολιτικών γεγονότων όπως το Brexit και οι αμερικανικές εκλογές, ανθρωπιστικές ή οικονομικές καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτό που δεν είχαν υπολογίσει ήταν μια επιδημία, την απρόσμενη διάδοση ενός επικίνδυνου ιού με τρόπο που μοιάζει βγαλμένο από κινηματογραφική ταινία.

Γράφει η: 

Μέχρι τώρα η δυτική κοινή γνώμη δεν έμοιαζε ιδιαίτερα προβληματισμένη. Τα δημοσιεύματα για την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια του SARS και προκαλεί ένα είδους πνευμονίας, έμοιαζαν ανησυχητικά, αλλά η Κίνα ακουγόταν και έμοιαζε… μακρινή για τους περισσότερους, ειδικά η πόλη Γουχάν που ελάχιστοι θα μπορούσαν να βρουν στο χάρτη, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια πόλη με πληθυσμό μεγαλύτερο από όλη την Ελλάδα (έντεκα εκατομμύρια).

Σιγά-σιγά οι ειδήσεις για νέα κρούσματα και σε άλλες πόλεις της Κίνας και από εκεί,  σε άλλες χώρες της Ασίας άρχισαν να εντείνουν την ανησυχία. Και χθες το βράδυ, η βόμβα… έσκασε: οι αμερικανικές αρχές εντόπισαν το πρώτο κρούσμα επί αμερικανικού εδάφους, στο Σιάτλ, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι αναμένουν σύντομα περισσότερα κρούσματα. Τα δε, σενάρια κινδύνου οδήγησαν αμέσως σε πτώση την Wall Street διακόπτοντας απότομα το σχεδόν αδιάλειπτο τον τελευταίο καιρό ανοδικό σερί της.

Με εκατομμύρια Κινέζους να ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, σε δημοφιλείς προορισμούς σε όλο τον κόσμο, με αφορμή την εβδομαδιαία αργία για τον εορτασμό της κινεζικής πρωτοχρονιάς το ερχόμενο Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, η αγωνία στις διεθνείς υγειονομικές αρχές χτύπησε κόκκινο. Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκάλεσε κατεπείγουσα συνάντηση για σήμερα στη Γενεύη με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση του ιού, που έχει επιβεβαιωθεί ότι στη νέα του μορφή μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.  

Για τις αγορές ο κίνδυνος δεν έχει να κάνει μόνο με το πιθανό ανθρωπιστικό κόστος, αλλά και το οικονομικό, καθώς ο κόσμος θα προσέχει περισσότερο και θα περιορίσει τις μετακινήσεις του, όπως και τα ταξίδια, γεγονός που μπορεί να έχει αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες στις αγορές, το εμπόριο και τις οικονομίες. Αν και προφανώς το μέγεθος των συνεπειών δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως σε όλες τις κρίσεις, έτσι και σε αυτή υπάρχουν και οι κερδισμένοι. Οι μετοχές των φαρμακευτικών εταιριών παρασκευής εμβολίων κυριολεκτικά καλπάζουν τις τελευταίες ημέρες. Οι αρμόδιες αρχές υγείας σε αρκετές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, έχουν ήδη επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να παρασκευάσουν εμβόλιο για τον νέο κοροναϊό, αν και προφανώς η διαδικασία θα χρειαστεί αρκετούς μήνες.