Log in

Άλλος... για τη βάρκα του! Ο Τραμπ άφησε τη Κίνα και πιάνει την Ευρώπη

Ο αγαπητός μας κύριος Τραμπ, μας το έσκασε το… παραμύθι λίγο πριν αναχωρήσει από το Νταβός. Είναι πιο δύσκολο κι από την Κίνα, είπε, να κάνεις business με την Ευρώπη. Η Ευρώπη, είπε, θα πρέπει να φτάσει σε νέα εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, πριν το Νοέμβριο (ήτοι τις αμερικανικές εκλογές). Αλλιώς η κυβέρνηση του θα πρέπει πολύ-πολύ σύντομα να προχωρήσει σε νέους δασμούς.

Γράφει η: 

«Έχω μια πολύ συγκεκριμένη ημερομηνία υπόψη μου και αυτή είναι πολύ κοντά» τόνισε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην προοπτική τιμωρητικών δασμών από τις ΗΠΑ κατά της Ευρώπης, εφόσον οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τους δεν πάνε καλά.

Προφανώς στις Βρυξέλλες και όχι μόνο δεν θα πρέπει να… έπεσαν από τα σύννεφα με τις απειλές του Αμερικανού προέδρου. Οι προθέσεις του ήταν εδώ και καιρό γνωστές. Όπως και οι πιθανοί στόχοι του, όπως για παράδειγμα η ευρωπαϊκή βιομηχανία αυτοκινήτου. Μάλιστα, ήδη με την είσοδο της νέας χρονιάς και την προ ημερών υπογραφή της συμφωνίας πρώτης φάσης μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, που έφερε αποσυμπίεση στη μεταξύ τους εμπορική διαμάχη, ήταν κοινό μυστικό ότι ο κύριος Τραμπ θα θελήσει να αναζητήσει νέο στόχο. Και ποιος άλλος καλύτερος από την Ευρώπη και δη, τους... αγαπημένους του Γερμανούς.

Άλλωστε, για τον κύριο Τραμπ που έχει μπει σε τροχιά προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρική κάλπη του Νοεμβρίου, η επίτευξη των στόχων του στο εμπορικό και οικονομικό πεδίο είναι επικοινωνιακά και πολιτικά ζωτικής σημασίας ώστε να πείσει το αμερικανικό κοινό όχι μόνο για τα… επιτεύγματα της διακυβέρνησης του αλλά και την ανάγκη το έργο αυτό να συνεχιστεί με την επανεκλογή του.

Θυμίζουμε ότι η Ουάσιγκτον επέβαλε δασμούς ύψους 7,5 δισ. δολαρίων σε ευρωπαϊκά προϊόντα τον Οκτώβριο με αφορμή τη δικαίωση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου στην υπόθεση για τις παράνομες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις προς την Airbus. Όμως, αυτό ήταν μόλις η αρχή. Εκκρεμεί επίσης και η αμερικανο-γαλλική διαμάχη για τον λεγόμενο ψηφιακό φόρο που μπορεί να πάρει ευρύτερες διαστάσεις δεδομένου ότι ανάλογα σχέδια έχουν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βρετανία και η Ιταλία.  

Στο Νταβός, Γάλλοι και Αμερικανοί αποφάσισαν μια προσωρινή ανακωχή μέχρι το Νοέμβριο και έως τότε το Παρίσι θα αναβάλει την επιβολή του νέου τέλους για να αποφύγει τυχόν αμερικανικές κυρώσεις. Όμως το θέμα σαφώς δεν έχει κλείσει. Και οι… άγριες διαθέσεις του Λευκού Οίκου δεν στοχοποιούν μόνο (ή κυρίως) τη Γαλλία. Χαρακτηριστική η νέα χθεσινή προειδοποίηση του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούσιν κατά της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αυτοκινήτου.  

Πάντως, ο κύριος Τραμπ ομολογουμένως δεν κάνει διακρίσεις στο που και πως μοιράζει τις απειλές του. Την τιμητική του στο Νταβός είχε και ο ίδιος ο ΠΟΕ, με τον γενικό διευθυντή του Ρομπέρτο Αζεβέντο να ανακοινώνει, μετά τη χθεσινή συνάντηση του με τον κύριο Τραμπ, ότι σύντομα θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον για συζητήσεις. Το θέμα των συζητήσεων το αποκάλυψε ήδη ο Αμερικανός ηγέτης, με τη δήλωση-προειδοποίηση του ότι ετοιμάζει κάτι «πολύ δραματικό» (τι, άραγε;) για τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ, καθώς –όπως είπε- περιμένει καλύτερη μεταχείριση των ΗΠΑ από το διεθνή οργανισμό.

Τα… συλλυπητήρια μας στον κύριο Αζεβέντο που πρέπει να περιμένει σκληρό πρέσινγκ από τον πλανητάρχη. Αν και, εδώ στην Ευρώπη, θα πρέπει επίσης να ανησυχούμε για το τι μας επιφυλάσσει λίαν συντόμως ο τυφώνας Ντόναλντ.