Log in

Η υγειονομική κρίση φέρνει οικονομική κρίση - 1,5% ανάπτυξης θα κοστίσει ο κοροναϊός στην Κίνα

Πάνω από 36 εκατ. ανθρώπους και 12 πόλεις επηρεάζει η διεύρυνση της καραντίνας που επέβαλε η Κίνα σε μια ύστατη προσπάθεια να περιορίσει τη ραγδαία εξάπλωση του νέου κοροναϊού. Όμως, ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε διεθνές επίπεδο προκαλεί εύλογα μεγάλη ανησυχία, παρά το γεγονός ότι και ο ΠΟΥ αποφάσισε χθες να κηρύξει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μόνο την ίδια την Κίνα και όχι να κηρύξει παγκόσμια επιδημία.  

Γράφει η: 

Στόχος της καραντίνας ήταν να περιοριστεί η μετακίνηση των κατοίκων σε ένα διάστημα που η ταξιδιωτική κίνηση στη χώρα βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα με αφορμή την εβδομαδιαία αργία για τους εορτασμούς της κινεζικής πρωτοχρονιάς (αύριο Σάββατο). Όμως, ήδη συζητείται πιθανή περαιτέρω διεύρυνση της καραντίνας σε επιπλέον δύο πόλεις που θα ανεβάσει τη ζώνη στους 43 εκατ. κατοίκους. Εξάλλου, και εντός της ζώνης υπάρχουν μέτρα ασφαλείας με τον περιορισμό της κυκλοφορίας των κατοίκων, τη διακοπή των μέσων μαζικής μεταφοράς και το λουκέτο σε όλες τις ανοιχτές αγορές.

Παράλληλα οι αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ανεπάρκεια που παρατηρείται στην υγειονομική και νοσοκομειακή αντιμετώπιση των κρουσμάτων, κυρίως στην περιοχή της Ουχάν. Για το σκοπό αυτό δόθηκε η εντολή για την ανέγερση νέου νοσοκομείου, το οποίο θα κατασκευαστεί στο χρόνο ρεκόρ των έξι(!) ημερών.

Πάντως, οι αρμόδιοι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι για την αποτελεσματικότητα των μέτρων και σε κάθε περίπτωση εκτιμούν ότι τα επίπεδα της διάδοσης του ιού δεν έχουν φτάσει ακόμη στο υψηλότερο επίπεδο. Συγκεκριμένα περιμένουν ότι η πλήρης εικόνα θα διαμορφωθεί μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, οπότε και ο αριθμός των θυμάτων θα πολλαπλασιαστεί. Θυμίζουμε ότι μέχρι τώρα μιλάμε για 26 νεκρούς και πάνω από 800 κρούσματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι και σε οικονομικό επίπεδο οι επιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα σοβαρές, πλήττοντας τις μετακινήσεις, τα ταξίδια, τα επίπεδα κατανάλωσης και παραγωγής. Ο διεθνής οίκος S&P Global Ratings προειδοποίησε ότι η κρίση μπορεί να αφαιρέσει από την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας έως και 1,5%, ένα ποσοστό τεράστιο που θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στη χώρα.

Ήδη οι ρυθμοί ανάπτυξης για το 2019 είχαν περιοριστεί στο 6,1%, που ήταν το χαμηλότερο ποσοστό για την Κίνα εδώ και 29 χρόνια. Και προφανώς μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις και σε διεθνές επίπεδο επηρεάζοντας έτερες οικονομίες αλλά και το παγκόσμιο σύστημα.

Μεταξύ των τελευταίων οικονομικών ειδήσεων που ξεχωρίζουν είναι η απόφαση της Disney να βάλει από αύριο, Σάββατο, λουκέτο στο ομώνυμο θεματικό πάρκο της εταιρίας στην Σανγκάη. Επίσης οι αρχές του Μακάο, που θεωρείται το Λας Βέγκας της Ασίας, μελετούν πλέον σοβαρά την πιθανότητα να κλείσουν επ’ αόριστον όλα τα καζίνο-ξενοδοχεία της περιοχής.