Log in

Έντονοι φόβοι για το τέλος των διακοπών στην Κίνα

Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπούν από σήμερα οι κινεζικές αρχές, προσπαθώντας από τη μία να κρατήσουν ζωντανή την παραγωγή μηχανή της χώρας και άρα το σύνολο της οικονομίας και από την άλλη να εμποδίσουν την περαιτέρω επέκταση της επιδημίας του κορονοϊού.

Γράφει η: 

Το πρόβλημα θα γίνει ορατό από σήμερα καθώς λήγει η περίοδος των διακοπών της κινεζικής πρωτοχρονιάς, η οποία θυμίζουμε πως ήδη είχε παραταθεί, ώστε ο κόσμος να παραμείνει στα σπίτια του με στόχο να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Όμως, για την ώρα η επιδημία δεν δείχνει τάσεις εκτόνωσης, αλλά μάλλον το ακριβώς αντίθετο, με αποτέλεσμα το πρόβλημα για την οικονομία και την αγορά της χώρας είναι εύλογο.

Η επανεκκίνηση της λειτουργίας ζωτικών βιομηχανιών θεωρείται απαραίτητη, όχι μόνο για την οικονομία της χώρας αλλά και για την κάλυψη βασικών αναγκών, που σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως τρόφιμα και φάρμακα) έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν ελλείψεις. Ωστόσο με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί και ήδη να κατηγορεί ανοιχτά την κινεζική κυβέρνηση για ολιγωρία και λανθασμένους χειρισμούς κατά την έναρξη της επιδημίας, οι αρχές διστάζουν να ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις στο εργατικό δυναμικό της χώρας να επιστρέψει στις δουλειές του.

Σε ανακοίνωση του το κεντρικό συμβούλιο κάλεσε ζωτικές κρατικές βιομηχανίες να ξεκινήσουν και πάλι να λειτουργούν από σήμερα, όμως ήδη αρκετές επιχειρήσεις, κυρίως του τεχνολογικού κλάδου, ανακοίνωσαν ότι παρατείνουν από μόνες τους την περίοδο των διακοπών για τους εργαζομένους τους τουλάχιστον έως και τις 16 Φεβρουαρίου.

Ανάμεσα στις τελευταίες είναι η Alibaba, η Meituanκαι η Foxconn(που μεταξύ άλλων λειτουργεί τις μονάδες της Apple).

Από εκεί και πέρα το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με το λιανεμπόριο και με τα μικρά μαγαζιά. Στις επαρχίες που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την επιδημία οι τοπικές αρχές παρότρυναν τον κόσμο να συνεχίσει να παραμένει στα σπίτια του. Ωστόσο, είναι σαφές ότι επικρατεί αρκετή σύγχυση για το τι ισχύει σε κάθε περιοχή και κατά πόσο η επιστροφή στα γραφεία και τις μονάδες είναι προαιρετική ή υποχρεωτική.  

Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι ότι η ζημιά για την οικονομία είναι ήδη ορατή και θα γίνει ακόμη πιο ορατή για το σύνολο του τριμήνου (για να μην πούμε το σύνολο της χρονιάς), με διεθνείς τράπεζες και οίκους να εκδίδουν συνεχώς αρνητικές προειδοποιήσεις για τη συρρίκνωση των ήδη χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης της χώρας.   

Το παρήγορο είναι ότι τα σχολεία θα παραμείνουν σίγουρα κλειστά, καθώς όλες οι επαρχίες έχουν παρατείνει το λουκέτο σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου και ορισμένες μέχρι τα τέλη του μηνός.

Αναλόγως υποχρεωτικά κλειστά θα παραμείνουν και όλα τα εστιατόρια, καθώς παραμένει σε ισχύ η γενική οδηγία προς το κοινό να αποφεύγει τις άσκοπες μετακινήσεις και την παραμονή του σε κλειστούς χώρους με πολυκοσμία.

Όσον αφορά τον μέχρι τώρα απολογισμό των κρουσμάτων, μέσα στο Σαββατοκύριακο ανέβηκε στα 37.612 παγκοσμίως με τους νεκρούς να φτάνουν τους 815. Συνολικά τα κρούσματα εκτός Κίνας απλώνονται σε 27 χώρες διεθνώς.