Log in

Ιράν: Το comeback των σκληροπυρηνικών ξεκινά από την αναμέτρηση για τη νέα Βουλή

Τη δυναμική επιστροφή των σκληροπυρηνικών απέναντι στις μετριοπαθείς φωνές, όπως ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί, που προσπάθησαν να βάλουν το Ιράν σε μια νέα εξωστρεφή πορεία πιο κοντά στην… μισητή Δύση, αναμένεται να σηματοδοτήσουν οι σημερινές κοινοβουλευτικές εκλογές στο Ιράν.

Γράφει η: 

Με τον τρόπο αυτό, άλλωστε, θα κλείσει ένας κύκλος που άνοιξε με την περίφημη συμφωνία για τα πυρηνικά (και την προοπτική άρσης των κυρώσεων), η οποία ωστόσο κατέρρευσε λόγω της απότομης αμερικανικής στροφής διά χειρός του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ υπαναχώρησε από την συμφωνία που με τόσο κόπο είχε διασφαλίσει η διεθνής κοινότητα και ο πρώην πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, και που με τόση αντίστοιχη δυσκολία είχε επιβάλει ο Ροχανί στο εχθρικό και καχύποπτο υπερσυντηρητικό κατεστημένο της Τεχεράνης.    

Έκτοτε, η καθοδική πορεία ήταν ραγδαία και συνεχής. Παρά και τις καλές προθέσεις Ρώσων και Ευρωπαίων να καταφέρουν να κρατήσουν τη συμφωνία ζωντανή, ουσιαστικά, απέτυχαν, καθώς και η ιρανική κυβέρνηση δεν μπορούσε να καταλήξει σε ένα λειτουργικό σχέδιο Β.

Η ιρανική οικονομία άρχισε και πάλι να πιέζεται έντονα από τις κυρώσεις, σημειώνοντας δραματική υποχώρηση κατά 9,5% (!) το 2019, με αποτέλεσμα η δυσφορία και η απογοήτευση της κοινής γνώμης να αναζωπυρωθεί. Μάλιστα, ο θυμός στον απλό κόσμο φάνηκε ξεκάθαρα και με τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που παρέλυσαν τη χώρα τον περασμένο Νοέμβριο, λόγω των αυξήσεων στη βενζίνη που υποχρεώθηκε να επιβάλει το κράτος, προκειμένου να ανταπεξέλθει οικονομικά.

Η δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί από τους Αμερικάνους, τον περασμένο μήνα, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η έχθρα προς τους Αμερικάνους χτύπησε και πάλι «κόκκινο», αποτελώντας… βούτυρο στο ψωμί των σκληροπυρηνικών.

Κάπως έτσι οι σημερινές εκλογές αναμένεται να σημάνουν την απαρχή της επιστροφής του Ιράν στη δική του κανονικότητα, ήτοι την κανονικότητα των αγιατολάδων.

Άλλωστε, το Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης φρόντισε για τον σκοπό αυτό, ελέγχοντας τη λίστα των υποψηφίων, πριν καν ο ίδιος ο λαός έχει την ευκαιρία να επιλέξει τους εκπροσώπους του.

Από τους συνολικά 14.000 που υπέβαλαν αίτηση να «κατέβουν» στις εκλογές, τουλάχιστον οι μισοί «κόπηκαν» από το Συμβούλιο. Όλως τυχαίως όλοι όσοι κόπηκαν εντάσσονταν στο στρατόπεδο των μετριοπαθών. Ταυτόχρονα, και οι 90 από τους 290 νυν βουλευτές δεν έλαβαν άδεια να διεκδικήσουν την επανεκλογή τους. Έτσι η επιλογή για τον μέσο ψηφοφόρο είναι, είτε να επιλέξει ανάμεσα σε μία δεξαμενή σκληροπυρηνικών υποψηφίων είτε να μην πάει να ψηφίσει καθόλου, κάτι που φαίνεται ότι θα προτιμήσουν και οι περισσότεροι από τους πολίτες της χώρας.

Τα παραπάνω στοιχεία καθιστούν το αποτέλεσμα της σημερινής κάλπης προδιαγεγραμμένο, μαζί βέβαια και με την επιστροφή της χώρας συνολικά στο υπερσυντηρητικό δόγμα των αγιατολάδων.

Άλλωστε, η βουλή είναι το πρώτο βήμα, καθώς ακολουθεί ο προεδρικός θώκος μετά το τέλος της θητείας του Ροχανί (το 2021). Αν και οι μετριοπαθείς κρατούν μια αχτίδα ελπίδας πως τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν, εφόσον οι ΗΠΑ αλλάξουν και πάλι ρότα, κάτι που ενδεχομένως θα μπορούσε να γίνει αν ο Ντόναλντ Τραμπ χάσει τις προεδρικές εκλογές τον ερχόμενο Νοέμβριο. Όμως, αυτό δεν φαντάζει για την ώρα βέβαιο.