Log in

Ο κορονοϊός... έξω από την πόρτα μας - Σε καραντίνα μέρος της βορείου Ιταλίας

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται πλέον η Ευρώπη, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Ιταλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο η Ιταλία έγινε η τρίτη χώρα σε αριθμό κρουσμάτων διεθνώς μετά την Κίνα και τη Νότιο Κορέα. 

Γράφει η: 

Οι νεκροί στη γείτονα αυξάνονται. Έφτασαν τους πέντε, ενώ τα κρούσματα ανέρχονταν πριν από λίγο σε 203, με 26 άτομα να νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στη Λομβαρδία και στο Βένετο.

Η ταχύτατη επέκταση του ιού στη χώρα σήμανε συναγερμό στην ιταλική κυβέρνηση, η οποία υποχρεώθηκε άρον-άρον σε έκτακτα μέτρα ασφαλείας.

Κλειστά θα παραμείνουν μέχρι νεωτέρας όλα τα σχολεία σε Λομβαρδία, Βένετο, Φρίουλι Βενέτσια Τζούλια και Πιεμόντε, όπως και όλα τα πανεπιστήμια.

Επίσης, ακυρώθηκαν όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις στις συγκεκριμένες περιοχές, ενώ διατάχθηκε και η αναστολή όλων των δημόσιων εκδηλώσεων και συναθροίσεων. Ως εκ τούτου λουκέτο έβαλαν όλοι οι χώροι ψυχαγωγίας, ενώ τερματίστηκε πρόωρα και το περίφημο καρναβάλι της Βενετίας.

Για προληπτικούς λόγους σταματούν και οι λειτουργίες στις καθολικές εκκλησίες, μεταξύ τους και ο διάσημος καθεδρικός Ντουόμο του Μιλάνο, που αποτελεί και το ορόσημο της πόλης.

Η ανησυχία που επικρατεί στο κοινό αποτυπώθηκε ήδη το Σαββατοκύριακο στους άδειους δρόμους σε πολλές πόλεις. Όμως και από σήμερα που είναι εργάσιμη ημέρα αρκετοί εργαζόμενοι θα μείνουν στα σπίτια τους. Άλλωστε, αρκετές επιχειρήσεις και τράπεζες έσπευσαν ήδη να προτρέψουν τους εργαζομένους τους να μην προσέλθουν στις εργασίες τους.

Στον αντίποδα όσα σούπερ μάρκετ ήταν ανοιχτά μέσα στο Σαββατοκύριακο κατακλύστηκαν από πανικόβλητο κόσμο που έσπευσε να ψωνίσει προμήθειες, με αποτέλεσμα τα ράφια να αδειάσουν. Μια εικόνα που αναμένεται να επαναληφθεί και σήμερα.

Παρά την καραντίνα στην οποία έχει τεθεί μέρος του ιταλικού βορρά, τα σύνορα παραμένουν για την ώρα ανοιχτά. Ωστόσο, οι έλεγχοι έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ ήδη χθες η Αυστρία αρνήθηκε την είσοδο στο έδαφος της σε τρένο που προερχόταν από την Ιταλία, επειδή υπήρχε η υποψία πως δύο επιβάτες εμφάνιζαν συμπτώματα του ιού.

Η οικονομική ζημιά για την ιταλική οικονομία είναι εύλογη, καθώς η αγορά και η οικονομική δραστηριότητα στις περιοχές που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα έχει παγώσει. Μιλάμε δε, για τον πλούσιο ιταλικό βορρά που αποτελεί την καρδιά της ιταλικής οικονομίας. Μόνο η Λομβαρδία και το Βένετο μαζί αναλογούν περίπου στο 30% του ιταλικού ΑΕΠ.

Τα συγκεκριμένα μέτρα δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν επί τα χείρω ή και να διευρυνθούν από σήμερα προληπτικά και σε άλλες περιοχές μετά από νέα έκτακτη σύσκεψη του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών με τη διοίκηση της αρμόδιας αρχής πολιτικής προστασίας.

Άλλωστε, αυτό που προβληματίζει τις αρχές δεν είναι μόνο η ταχύτατη εξάπλωση του ιού μέσα σε δύο ημέρες όσο και το γεγονός ότι δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εντοπίσουν με απόλυτη βεβαιότητα την αρχική πηγή, τον ασθενή-μηδέν, που πυροδότησε το ντόμινο, άρα και το που έχει κινηθεί το συγκεκριμένο άτομο, με ποιους έχει έρθει σε επαφή και για πόσο διάστημα. Σημειώνεται πως κανείς από τους μέχρι τώρα ασθενείς δεν είχε ταξιδέψει στην Κίνα ή είχε έρθει σε άμεση επαφή με ταξιδιώτη από την Κίνα.

Στην πυρετώδη έρευνα που έχει ξεκινήσει θα συμμετάσχει και ειδικό κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που φτάνει σήμερα εσπευσμένα στη χώρα για να συνδράμει στο έργο των αρχών.

Σε ετοιμότητα για να παράσχει στην Ιταλία ότι βοήθεια χρειάζεται, βρίσκεται και ο μηχανισμός της Ε.Ε., όπως έσπευσε να διαμηνύσει η Κομισιόν, η οποία παρακολουθεί στενά και με εύλογη ανησυχία τις εξελίξεις.Φαίνεται, άλλωστε, πως παράγοντες από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έσπευσαν να επικοινωνήσουν με τη Ρώμη για να ζητήσουν παραπάνω πληροφορίες, βλέποντας πως ο ιός έβαλε για τα καλά… πόδι στην Ευρώπη.