Log in

Τίτλοι τέλους για τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας

Προ των ευθυνών τους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού και συνάμα την θωράκιση των οικονομιών της Ευρώπης από την άνευ προηγουμένου κρίση που αντιμετωπίζουν, τίθεται η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία.

Γράφει η: 

Και στο σημερινό Eurogroup εκτιμάται πως επιτέλους οι υπουργοί της Ένωσης θα πάρουν τη γενναία απόφαση που απαιτείται για το οριστικό τέλος της λιτότητας και την κάθετη ενίσχυση των δαπανών.

Για τα νεοφιλελεύθερα γεράκια η αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρώπης δεν είναι εύκολη, καθώς θα είναι σαν να παραδέχονται την ήττα τους και την αποτυχία των στρατηγικών τους. Άλλωστε, για το λόγο αυτό παρατηρήθηκε δυσκαμψία στην δρομολόγηση μιας επίσημης απόφασης για την εφαρμογή μεγαλύτερης ευελιξίας στους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας.

Στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που διεξήγαγαν προ ημερών μέσω τηλεδιάσκεψης οι ηγέτες της Ε.Ε. οι χώρες του νότου ζήτησαν επίμονα αλλαγή των κανόνων, έτσι ώστε να επιτραπεί η κάθετη αύξηση των δαπανών για τη στήριξη των βαλλόμενων από την κρίση οικονομιών. Όμως, οι ενστάσεις των κρατών του βορρά οδήγησαν σε αδιέξοδο.

Βέβαια, οι εξελίξεις τόσο στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης όσο και στους κλυδωνισμούς των αγορών άσκησαν πιέσεις που κανείς στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης μπορεί να αγνοήσει. Ειδικά δε, αφότου η ΕΚΤ, στο συμβούλιο της την περασμένη εβδομάδα, δρομολόγησε μεν μέτρα στήριξης αλλά αρνήθηκε να μειώσει τα επιτόκια, στέλνοντας το μήνυμα πως δεν πρόκειται για άλλη μια φορά να παίξει το ρόλο του πυροσβέστη των αγορών, όπως έκανε στην κρίση χρέους. Μάλιστα, η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε ευθέως για την ανάγκη οι κυβερνήσεις να κινηθούν άμεσα πιο δυναμικά, εξηγώντας πως τα νομισματικά μέτρα δεν θα είναι αποτελεσματικά δίχως ένα παράλληλο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης.

Ευτυχώς για μας στην προεδρία του Eurogroup δεν βρίσκεται πια ο… αξέχαστος νεοφιλελεύθερος Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά ο Μάριο Σεντένο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας και άνθρωπος κλειδί για την οικονομική ανάταση της χώρας του με αναπτυξιακά μέτρα και ενίσχυση των δαπανών, ο οποίος αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης και σήκωσε το γάντι από την κυρία Λαγκάρντ. Έτσι, ήδη πριν τη σημερινή διεξαγωγή του Eurogroup –το οποίο θα διεξαχθεί μέσω βιντεοκλήσης για την προστασία των υπουργών από τον κορονοϊό- φρόντισε με συνέντευξη του στους Financial Times να στείλει το μήνυμα που χρειάζονταν οι αγορές για να ηρεμήσουν κάπως.

Συγκεκριμένα ο κύριος Σεντένο προανήγγειλε την έκβαση του σημερινού Eurogroup κάνοντας λόγο για ένα πολύ μεγάλο πακέτο μέτρων, τα οποία θα «κουμπώσουν» στα μέτρα που έχουν ήδη δρομολογήσει σε εθνικό επίπεδο τα περισσότερα κράτη μέλη αλλά και στα μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ, με στόχο την καλύτερη δυνατή θωράκιση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Μάλιστα θα υπάρξει σημαντική ευελιξία αναφορικά με τους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας, λύνοντας έτσι τα χέρια κυρίως των κυβερνήσεων του νότου, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα.

Κατά μία έννοια μπορούμε να μιλάμε, επιτέλους, για το τέλος της εποχής της δημοσιονομικής ορθότητας. Μετά από χρόνια συζητήσεων, διαφωνιών και ιδεολογικών αντεγκλήσεων ο κορονοϊός… σκότωσε τη λιτότητα. Αν και είναι τραγικό ότι για να φτάσουμε εκεί, ο ιός έπρεπε προηγουμένως να σκοτώσει κυριολεκτικά και χιλιάδες Ευρωπαίους και να οδηγήσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες σε συνθήκες… πολέμου!