Log in

Ιταλία: 683 νεκροί σε ένα 24ωρο - Η κατάσταση σε Ολλανδία, Αυστρία και Κύπρο

Επιβραδύνεται η αύξηση των κρουσμάτων στην Ιταλία, όμως παραμένει υψηλός ο αριθμός των νεκρών. Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στη γειτονική χώρα είναι 74.386. Οι νεκροί έφτασαν τους 7.503. Παράλληλα, 9.362 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 69.176 και είχαν χάσει την ζωή τους, συνολικά, 6.820 άνθρωποι ενώ 8.326 είχαν ιαθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 683 ασθενείς και καταγράφηκαν 5.210 νέα κρούσματα. 1.036 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

3.489 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 23.112 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 30.920 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 32.346 και οι νεκροί 4.474 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 10.054 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.077. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 6.442 , με 258 νεκρούς.

Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, σημειώνεται σχετική μείωση του ρυθμού μετάδοσης του ιού, αλλά παραμένει υψηλός ο αριθμός των νεκρών.

Κύπρος: Oκτώ νέα κρούσματα κορονοϊού, ανάμεσά τους και ένα τρίμηνο βρέφος

Οκτώ είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, ανακοίνωσε το απόγευμα ο Λεόντιος Κωστρίκκης, καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Συγκεκριμένα:

- Δύο άτομα επέστρεψαν από ευρωπαϊκές χώρες, άρα θεωρούνται εισαγόμενες λοιμώξεις,

- Τέσσερα άτομα εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, και

- Δύο άτομα, των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Μεταξύ των τεσσάρων επαφών είναι και ένα τρίμηνο βρέφος, το οποίο νοσηλεύεται στο Μακάρειο σε καλή κατάσταση για προληπτικούς λόγους.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 132 (περιλαμβανομένων και των τριών που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις). Τα 69 από τα 132 προέρχονται από επαφές.

Ο Καθηγητής Κωστρίκκης τόνισε πως «ό,τι κτίζουμε τώρα, θα το επωφεληθούμε σύντομα, και το αντίθετο».

Εξάλλου ο Δρ Μάριος Λοΐζου, επιστημονικός διευθυντής, Διεύθυνση Λευκωσίας ΟΚΥπΥ ανέφερε πως ένα 3μηνο βρέφος νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους στο Μακάρειο Νοσοκομείο σε καλή γενική κατάσταση.

«Αποτελεί επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος. Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 17 άτομα, δύο εκ των οποίων στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύεται σε θάλαμο ένα άτομο. Πέντε άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τρία στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι αυτή τη στιγμή κρίσιμη αλλά σταθερή», ανέφερε.

 Ολλανδία: 356 νεκροί και 6.412 επιβεβαιωμένα κρούσματα 

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Ολλανδία αυξήθηκε κατά 852 και ανέρχεται πλέον σε 6.412, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της χώρας, προσθέτοντας ότι διακρίνουν ενδείξεις ότι ο ρυθμός διασποράς του ιού στη χώρα πιθανόν αρχίζει να επιβραδύνεται.

Οι θάνατοι από τη νόσο αυξήθηκαν κατά 80 και ανέρχονται πλέον σε 356, επισήμανε το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM) στην ημερήσια ενημέρωσή του σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας.

«Ο αριθμός των νέων ασθενών που μπαίνουν σε νοσοκομεία βρισκόταν σε ανοδική καμπύλη πρόσφατα» λέει το RIVM.

«Αυτή τη στιγμή αυτό φαίνεται πως γίνεται οριζόντιο. Το συγκεκριμένο στοιχείο ενδέχεται να καταδεικνύει μια μικρή μείωση του ρυθμού διασποράς του ιού». 

Αυστρία: Ήπια τα συμπτώματα στο 96% των ασθενών

Σε ένα ποσοστό 96% των Αυστριακών που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό -- και των οποίων ο αριθμός ανερχόταν σήμερα στις 15.00 τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδα) σε 5.560 -- η εξέλιξη της νόσου είναι ιδιαίτερα ήπια και βρίσκονται σε κατ΄ οίκον φροντίδα (5.279), μόνον 237 (ποσοστό 3,5%) των κρουσμάτων νοσηλεύονται και 26 (0,5%) περιθάλπονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας δήλωσε το απόγευμα ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ 'Ανσομπερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη γίνεται ολοένα και περισσότερο κέντρο της πανδημίας, ήδη πάνω από 223.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, μέσα στο προηγούμενο εικοσιτετράωρο υπήρξε μία αύξηση των κρουσμάτων κατά 12%.

Στην Αυστρία, στην οποία οι έως τώρα θάνατοι ανέρχονται σε 31, η αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τις προηγούμενες 24 ώρες, σε έναν συνολικό αριθμό 5.560, ήταν της τάξης του 14,03% που σημαίνει μία εκ νέου πτώση της αυξητικής τάσης που είχε καταγραφεί μέσα στις προηγούμενες ημέρες και το οποίο είναι πλέον το χαμηλότερο από την εμφάνιση της νόσου στη χώρα, πριν από έναν και πλέον μήνα.

Η ημερήσια αύξηση είχε επανέλθει τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα σε ποσοστά γύρω στο 20%, σε αντίθεση με το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό που είχε καταγραφεί για πρώτη φορά στο τέλος της τελευταίας εβδομάδας με μόνον 15%, ενώ στις αρχές της εμφάνισης της νόσου η αυξητική τάση βρισκόταν ακόμη και στο 40%.

Στόχος του Αυστριακού ομοσπονδιακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, είναι, όπως ο ίδιος τονίζει, το ποσοστό αυτό της ημερήσιας αύξησης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να περιοριστεί, το ταχύτερο δυνατό, σε έναν μονοψήφιο αριθμό, δηλαδή κάτω του 10%.

Επιπλέον, πρόθεση της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων, είναι να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των διενεργούμενων τεστ διάγνωσης του νέου κορονοϊού, μέχρι και σε 15.000 την ημέρα

Ο καγκελάριος πρόκειται μεθαύριο, Παρασκευή, να παρουσιάσει έναν ενδιάμεσο απολογισμό της επίδρασης των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, που ισχύουν στην Αυστρία από την προπερασμένη Δευτέρα.

Από το σύνολο των 5.560 έως σήμερα το απόγευμα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊου, τα περισσότερα εμφανίζονται και πάλι στο ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου, συγκεκριμένα 1.396, ενώ, στο ομόσπονδο κρατίδιο της 'Ανω Αυστρίας, που προχθές είχε βρεθεί στην κορυφή του καταλόγου, τα κρούσματα είναι 915.

Ακολουθούν, σε αριθμό κρουσμάτων, τα ομόσπονδα κρατίδια : Κάτω Αυστρία με 750 κρούσματα, Βιέννη (702), Στυρία (627), Σάλτσμπουργκ (516), Φόραλμπεργκ (407), Καρινθία (161) και Μπούργκενλαντ (89). 

Βόρεια Μακεδονία: Τρίτος θάνατος - 177 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Το τρίτο θύμα του κορονοϊού στη Βόρεια Μακεδονία, μία γυναίκα 66 ετών, η οποία νοσηλευόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Σκοπίων, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Τις προηγούμενες ημέρες δύο ακόμη άνθρωποι, μία γυναίκα 57 ετών και ένας άνδρας 63 ετών έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του Covid-19.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού στη Βόρεια Μακεδονία ανήλθε σε 177, καθώς σήμερα οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν 29 νέα κρούσματα.