Log in

Η ΕΚΤ ανεβάζει τον πήχη και ρίχνει το μπαλάκι στο τερέν των ηγετών της Ε.Ε.

Το μήνυμα της ΕΚΤ με την σημερινή απόφαση της για άρση των περιορισμών που ίσχυαν στις αγορές ομολόγων έχει πολλαπλούς αποδέκτες. Επιβεβαιώνει στις αγορές και τους επενδυτές ότι παραμένει στις… επάλξεις και έτοιμη να βοηθήσει, όπως και όπου μπορεί, για να ξεπεραστεί η σημερινή ιστορική κρίση, όμως ενισχύει και την πίεση προς την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, ώστε να κάνει και εκείνη το χρέος της για τη στήριξη της ευρωοικονομίας.

Γράφει η: 

Μην ξεχνάμε ότι σε λίγες ώρες ξεκινά η σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ένωσης με αποκλειστικό θέμα τον κορονοϊό.  

Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Κριστίν Λαγκάρντ είχε προϊδεάσει τις αγορές για περαιτέρω μέτρα στήριξης όταν είχε υποστηρίξει χαρακτηριστικά «ότι δεν θα υπάρξουν όρια στη δέσμευση μας να προστατέψουμε το ευρώ». Όμως, ομολογουμένως οι αγορές δεν περίμεναν μια τόσο τολμηρή απόφαση δεδομένου πως δεν είναι υπεράνω νομικού ρίσκου αλλά κυρίως πολιτικού.

Σημειωτέον ότι η τράπεζα αποφάσισε να επιδείξει άνευ προηγουμένου ευελιξία στο πρόγραμμα επιπλέον αγοράς ομολόγων ύψους 750 δισ. ευρώ προχωρώντας σε άρση του περιορισμού να αγοράζει πάνω από το 33% μιας έκδοσης ή του συνολικού χρέους ενός εκδότη. Το λεγόμενο «όριο εκδότη» είχε μπει ως κριτήριο στο παρελθόν προκειμένου να μην μπορεί να κατηγορηθεί η κεντρική τράπεζα για άμεση κρατική χρηματοδότηση.

Παράλληλα βέβαια επιβεβαιώθηκε ότι στα επιλέξιμα ομόλογα για το νέο πακέτο της ΕΚΤ θα είναι και τα ελληνικά ομόλογα, χαρίζοντας μια σημαντική ανάσα στη χώρα μας.

Το ενδιαφέρον με την απόφαση αυτή δεν είναι μόνο ο θετικός αντίκτυπος στις αγορές –που φάνηκε αμέσως στις αγορές ομολόγων- αλλά και το παρασκήνιο που προηγήθηκε σε ένα διάστημα που η διαμάχη γερακιών και περιστερών σε όλους τους θεσμούς έχει αναζωπυρωθεί.

Το θέμα της άρσης των περιορισμών είχε τεθεί προς συζήτηση στο συμβούλιο της ΕΚΤ, την περασμένη εβδομάδα, και όπως έγινε γνωστό τα γνωστά γεράκια (Γερμανία, Ολλανδία κ.λπ) εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις. Τελικά από τον… καυγά που στήθηκε γύρω από το τραπέζι αποφάσισαν ότι το θέμα της άρσης των περιορισμών θα παραμείνει ανοιχτό, εφόσον κριθεί αναγκαίο με την συνεχιζόμενη πίεση στις αγορές τις επόμενες ημέρες να κρίνει τελικά απαραίτητη την λήψη δυναμικότερης δράσης.  

Με δεδομένη την κίνηση αυτή, λίγες ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης συνόδου κορυφής, όπου στο τραπέζι θα τεθεί η έκδοση κορονομολόγων και η ενεργοποίηση της εργαλειοθήκης του ΕΣΜ, το εύλογο ερώτημα είναι αν η θύελλα που μαίνεται κάμπτει σταδιακά τις αντιστάσεις των «σκληρών» του βορρά. Ειδικά με φόντο το τεράστιο πακέτο των 2 τρισ. δολαρίων που «ρίχνει» στο αμερικανικό σύστημα ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια επίδειξη δύναμης και αποφασιστικότητας που εξέθεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στα μάτια των αγορών και των πολιτών τους.

Την απάντηση σε αυτό, θα την ξέρουμε αργά το βράδυ…