Log in

Ο Μ. Τζόνσον σκάβει μόνος του τον λάκκο του!

Το Brexit τον ανέβασε, όμως η πανδημία μπορεί να τον… φάει. Ο λόγος για τον Μπορίς Τζόνσον, οι κινήσεις του οποίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας εξακολουθούν να διχάζουν βαθιά τη βρετανική κοινή γνώμη καθιστώντας μακρινό όνειρο την πανηγυρική επανεκλογή του το Δεκέμβριο.

Γράφει η: 

Μάλιστα το νεότερο επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον στενό συνεργάτη του Ντόμινικ Κάμινγκς έχει βάλει απέναντι στον πρωθυπουργό ακόμη και τον δεξιό φιλοκυβερνητικό Τύπο.

Πραγματικά, πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ως ενδεικτική του κλίματος την σπάνια συναίνεση που καταγράφεται ανάμεσα στον προοδευτικό και συντηρητικό Τύπο και τα σημερινά πρωτοσέλιδα αναφορικά με τον τρόπο που ερμήνευσαν την υποτιθέμενη χθεσινοβραδινή δημόσια δήλωση-απολογία του κ. Κάμινγκς, κρίνοντας ότι στην ουσία δεν είχε ίχνος ούτε συγνώμης ούτε μεταμέλειας.

Θυμίζουμε πως ο κ. Κάμινγκς, ο οποίος δεν είναι ένας τυχαίος σύμβουλος, αλλά ο κορυφαίος συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο άνθρωπος-κλειδί πίσω από την νικηφόρα προεκλογική του εκστρατεία, όπως επίσης και την περίφημη στρατηγική της «ανοσίας της αγέλης» που υιοθέτησε αρχικά η χώρα απέναντι στον κορονοϊό, «πιάστηκε» στα πράσα να έχει παραβιάσει όχι μία, αλλά δύο φορές την καθολική καραντίνα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μάλιστα, δεν είναι μόνο πως ταξίδεψε παράνομα 264 μίλια, από το σπίτι του στην οικία των γονιών του, με το επιχείρημα της φροντίδας του παιδιού του, αλλά ότι ταξίδεψε ενώ είχε εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα του κορονοϊού που καθιστούσαν ακόμη πιο επιτακτική την παραμονή του στο σπίτι του, ενώ φαίνεται ότι υπήρξε και προσπάθεια συγκάλυψης του όλου ζητήματος από την Ντάουνιγκ Στριτ.

Όταν το θέμα «έσκασε» στη δημοσιότητα μετά από κοινή δημοσιογραφική έρευνα των Guardian και DailyMirror ακολούθησε… κακός χαμός, με την αποκάλυψη να προκαλεί έντονες αντιδράσεις ακόμη και από στελέχη των Τόρις, από βουλευτές αλλά και μέλη της κυβέρνησης που ζήτησαν την αποπομπή του. Φαίνεται, μάλιστα, ότι το θέμα απασχόλησε έντονα τη συζήτηση και στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο είχε ως επίσημη ατζέντα το χρονοδιάγραμμα της επόμενης φάσης της άρσης των περιοριστικών μέτρων.  

Τα μέτρα, πράγματι, αποφασίστηκαν, όμως το θέμα της ημέρας ήταν και παραμένει ο Κάμινγκς, κυρίως βέβαια λόγω της πλήρους (έως προκλητικής) κάλυψης που αποφάσισε να του παρέχει ο Μπορίς Τζόνσον, παρά και τις πιέσεις των ίδιων των υπουργών του, θεωρώντας ότι οι παρατυπίες του συμβούλου του ήταν δικαιολογημένες.

Η δήλωση και συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ίδιος ο Κάμινγκς χθες το απόγευμα, από τον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ (σαν να ήταν ο ίδιος το αφεντικό του πρωθυπουργικού μεγάρου), επιμένοντας να υπερασπίζεται τις επιλογές του, έκανε τα πράγματα χειρότερα. Τα σημερινά πρωτοσέλιδα και οι αναλύσεις σε όλο τον Τύπο το αποδεικνύουν, επιβεβαιώνοντας τον προβληματισμό πολλών συντηρητικών στελεχών πως το θέμα όχι μόνο επιβαρύνει τη δημόσια εικόνα του πρωθυπουργού αλλά αποσπά το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από την κυβερνητική ατζέντα.

Ο ίδιος ο κύριος Τζόνσον, είτε διότι θεωρεί ότι το θέμα είναι ήσσονος σημασίας είτε διότι θεωρεί ότι σύντομα θα… ξεφουσκώσει, επιμένει να το παρακάμπτει. Όμως υποτιμά τον κίνδυνο που έχει να κάνει με την ευρύτερη αξιοπιστία του ίδιου και της κυβέρνησης του και την αίσθηση ότι τα στελέχη της στενής πρωθυπουργικής ομάδας κάνουν ότι… γουστάρουν και μπορούν να μείνουν στο απυρόβλητο.

Μετά τα πρώτα αποτυχημένα δείγματα γραφής στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, ο ίδιος ο κύριος Τζόνσον κατάφερε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στην απήχηση της κοινής γνώμης κερδίζοντας τη συμπάθεια του κόσμου με την περιπέτεια της υγείας του. Όμως, το έδαφος που ανέκτησε, χάνεται και πάλι γρήγορα, ενώ έχει ακόμη δύσκολους μήνες μπροστά του, στο οικονομικό πεδίο αλλά και τη διαπραγμάτευση για την επόμενη φάση του Brexit. Στα θέματα αυτά οι προοπτικές δεν είναι ρόδινες, οπότε το να προκαλεί το λαϊκό αίσθημα δεν δείχνει αυτοπεποίθηση αλλά ύβρη!