Log in

Βρέχει… λεφτά στο Βερολίνο - Οριστικό αντίο στη λιτότητα

Ανοίγει τα… σεντούκια για να στηρίξει την οικονομία της εν μέσω πανδημίας η γερμανική κυβέρνηση, εγκρίνοντας νέο μέγα πακέτο δημοσιονομικής στήριξης συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το πακέτο -που έρχεται να προστεθεί στα μέτρα που είχαν αποφασιστεί το Μάρτιο- περιλαμβάνει φορολογικές και δημοσιονομικές αλλαγές, με τις οποίες η χώρα γυρίζει την πλάτη στη λιτότητα.  

Γράφει η: 

Ενδεικτικά, από 1η Ιουλίου και τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της χρονιάς (χωρίς να αποκλείεται και περαιτέρω παράταση) ο βασικός ΦΠΑ μειώνεται από το 19% στο 16% ενώ ο χαμηλός ΦΠΑ από το 7% στο 5%. Ένα μέτρο που από μόνο του κοστολογείται στα 20 δισ. ευρώ.

Επίσης, αυξάνονται κάθετα τα κονδύλια προς την τοπική αυτοδιοίκηση για μέτρα ανάπτυξης, ενώ υπάρχουν και πολλαπλές διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα για τη στοχευμένη στήριξη του κλάδου του τουρισμού και της εστίασης, για την περίοδο Ιουνίου και Αυγούστου θα δρομολογηθούν 25 δισ. ευρώ.  

Έτερο στοχευμένο μέτρο για την τόνωση συγκεκριμένου επιχειρηματικού κλάδου είναι η παροχή κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, κάτι που έχει διπλό στόχο, πρώτον την τόνωση της κραταιάς βιομηχανίας αυτοκινήτου της χώρας και δεύτερον την βελτίωση του «πράσινου» προφίλ της κυβέρνησης. Αν και οι εταιρίες του κλάδου απογοητεύτηκαν -και δεν το έκρυψαν- διότι ήλπιζαν σε κίνητρα ευρύτερα για την αγορά οχημάτων, άρα και συμβατικών βενζινοκίνητων και ντίζελ.

Από τα μέτρα για την ευθεία στήριξη των νοικοκυριών ξεχωρίζει η δρομολόγηση ενός νέου γενναίου μπόνους, ύψους 300 ευρώ, το οποίο θα δοθεί ανά οικογένεια αλλά κυρίως ανά παιδί. Επίσης αποφασίστηκε μείωση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά.  

Το συνολικό κόστος του πακέτου υπολογίζεται στα 130 δισ. ευρώ για τη διετία 2020 και 2021, από τα οποία τα 120 δισ. θα δοθούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα υπόλοιπα από τις τοπικές κυβερνήσεις των κρατιδίων. Έρχεται δε, να προστεθεί στα μέτρα που είχε ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση στην αρχή της κρίσης, το Μάρτιο, όταν στα πλαίσια του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε άρον-άρον και εγκρίθηκε από τη Βουλή είχε δοθεί το πράσινο φως για επιπλέον ετήσιες δαπάνες ύψους 122,5 δισ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Βερολίνο, από μόνο του, θα «ρίξει» συνολικά σχεδόν 300 δισ. ευρώ στη γερμανική οικονομία.  

Στο πλαίσιο πακέτου του Μαρτίου είχε αποφασιστεί και η σύσταση ενός νέου ειδικού ταμείου χρεοκοπιών, ύψους 500 δισ. ευρώ, το οποίο θα επέτρεπε στο Δημόσιο να παρέμβει γρήγορα και να διασώσει επιχειρήσεις που κινδύνευαν με λουκέτο, ενώ είχαν διατεθεί άλλα 10 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα επιδοτούμενης εργασίας, σύμφωνα με το οποίο για να μην χαθούν θέσεις εργασίας, το κράτος αναλαμβάνει μεγάλο μέρος του μισθολογικού κόστους.

Στόχος των αρχών είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας και της ζήτησης ώστε να ανεβάσει… στροφές η αγορά με φόντο τα στοιχεία που δείχνουν ότι η γερμανική οικονομία οδεύει προς την χειρότερη ύφεση της κατά την μεταπολεμική ιστορία. Συγκεκριμένα, η υποχώρηση του ΑΕΠ εκτιμάται στο 6,3% για τη χρονιά, ποσοστό που ελπίζεται να μειωθεί με τις νέες άμεσες παρεμβάσεις για τη στήριξη τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους για τις τελικές προτάσεις του πακέτου ολοκληρώθηκαν σε χρόνο-ρεκόρ, καθώς κανείς δεν είχε σοβαρές αντιρρήσεις για την δρομολόγηση σημαντικών μέτρων στήριξης της οικονομίας. Ακόμη και τα συνήθη… γεράκια σώπασαν απέναντι στη δημοσιονομική αναπροσαρμογή. Και βέβαια με την στροφή αυτή αιτιολογείται και η ευρύτερη αλλαγή στάσης της Γερμανίας και σε επίπεδο Ε.Ε., όπως εκδηλώθηκε με το πράσινο φως της Άνγκελα Μέρκελ στο φιλόδοξο ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ!