Log in

Facebook: Εξέγερση εναντίον του από εταιρείες και πολίτες

Προχθές ήταν 160, σήμερα έγιναν 400 και το… κοντέρ συνεχίζει να γράφει. Ο λόγος για τη λίστα των αμερικανικών και πολυεθνικών brands που συμμετέχουν από σήμερα σε ένα πρωτοφανές διαφημιστικό μποϊκοτάζ του Facebook ή και ευρύτερα των social media, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα μεγάλων ακτιβιστικών οργανώσεων να συμμετέχουν στο κίνημα για την πάταξη του ρατσισμού και των μηνυμάτων μίσους.

Γράφει η: 

Πρόκειται για μια εξέλιξη που από μόνη της επιβεβαιώνει τις διαστάσεις που έχει πάρει η κοινωνική αναταραχή στις ΗΠΑ κατά της ρατσιστικής βίας, η οποία πυροδοτήθηκε από τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ. Μπορεί, λοιπόν, οι ταραχές και οι διαδηλώσεις στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων να έχουν κάπως καταλαγιάσει, όμως η λαϊκή οργή κρατά ζωντανό το κίνημα και την πρόθεση του, αυτή τη φορά, να οδηγήσει σε αλλαγές στην αμερικανική κοινωνία.  

Το θέμα δε, έχει πάψει να είναι μόνο ιδεολογικό ή πολιτικό, αλλά έχει εξελιχτεί και σε οικονομικό θίγοντας τα έσοδα του επιχειρηματικού κόσμου σε μια περίοδο ισχνών αγελάδων.

Μπροστά στο μέγεθος της λαϊκής κατακραυγής μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και πολυεθνικοί κολοσσοί αναγκάστηκαν να ανταποκριθούν ανακοινώνοντας αλλαγές στους κανονισμούς και στον τρόπο λειτουργίας τους για να βεβαιωθούν ότι δεν θα υπάρχουν φαινόμενα φυλετικών διακρίσεων και προώθησης του μίσους.

Όμως, το μέτωπο επεκτάθηκε και στον χώρο των social media, καθώς κάποιες από τις πλατφόρμες και κυρίως το Facebook βρέθηκαν στο στόχαστρο είτε διότι αναπαρήγαγαν τα εμπρηστικά σχόλια του Αμερικανού προέδρου για τις διαδηλώσεις είτε διότι γενικά δεν φιλτράρισαν όσο έπρεπε διαφημίσεις και σχόλια με ρατσιστικό περιεχόμενο. Μάλιστα, η αρχική απείθεια του FB απέναντι στις αντιδράσεις έκανε τα πράγματα χειρότερα.

Ένα κονσόρτσιουμ ακτιβιστικών οργανώσεων πήρε τα πράγματα στα χέρια του δημιουργώντας το hashtag « #StopHateforProfit» στρεφόμενο ευθέως κατά των επιχειρήσεων που δεν πήραν θέση κατά του ρατσισμού. Κάλεσε δε, σε μποϊκοτάζ κατά του Facebook από την 1η Ιουλίου, καλώντας και τον επιχειρηματικό κόσμο να ακολουθήσει κόβοντας τις διαφημίσεις του προς το μέσο.

Πραγματικά, ζυγιάζοντας την αρνητική δημοσιότητα και τις αντιδράσεις του καταναλωτικού κοινού μικρές επιχειρήσεις αλλά και κραταιά επιχειρηματικά ονόματα προστέθηκαν στη λίστα του μποϊκότάζ. Ανάμεσα τους πολυεθνικές όπως η Coca-Cola, η Unilever, η Diageo, η Starbucks και η Verizon που περιέκοψαν από σήμερα τελείως τις διαφημίσεις τους στο Facebook για διάστημα από ένα έως έξι μήνες. Μάλιστα κάποιες από τις εταιρίες επέκτειναν το πάγωμα των διαφημίσεων τους και σε όλα τα social media και έτερες πλατφόρμες όπως το Twitter, το Snapchat, το Viber ή ακόμη και το ανερχόμενο TikTok.   

Με τη σειρά τους τα τελευταία τρέχουν και δεν φτάνουν για να πάρουν αποστάσεις από την καταιγίδα κατά του Facebook με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απόφαση του Viber να διακόψει κάθε συνεργασία με το FB.

Οι ακτιβιστικές οργανώσεις που, χθες βράδυ είχαν νέα συνάντηση με τη διοίκηση του FB, έχουν θέσει μια λίστα 10 αιτημάτων προς τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, που αφορούν τον καλύτερο έλεγχο των μηνυμάτων μίσους, ενώ απαιτούν και την διεκδίκηση αποζημιώσεων από τα πιθανά θύματα ρατσιστικών αναρτήσεων. Αν τα αιτήματα αυτά γίνουν δεκτά θα φέρουν νέα δεδομένα στον τρόπο δράσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και ευρύτερα στον χώρο του παγκόσμιου μάρκετινγκ.

Στο μεταξύ το μποϊκοτάζ θα συνεχίζεται στερώντας από τις πλατφόρμες πολύτιμα διαφημιστικά έσοδα, αλλά και εντείνοντας την αρνητική δημοσιότητα εναντίον τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την ημέρα που «έσκασε» η είδηση για το μποϊκοτάζ η χρηματιστηριακή αξία του Facebook έχει μειωθεί κατά 56 δισ. δολάρια, καθώς η τιμή της μετοχής του έχει πάρει την κατιούσα.