Log in

Πήρε… σβάρνα και τους δικηγόρους – πλήρης η κυριαρχία του Ερντογάν

Το θέμα πέρασε στα… ψιλά του ελληνικού Τύπου, δεδομένου πως στη χώρα μας η κορυφαία είδηση από την γείτονα αφορά την προκλητική μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Όμως, ο Σουλτάνος δουλεύει… ακάθεκτος σε πολλά, διαφορετικά μέτωπα προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδια του για την πλήρη αποδόμηση του κοσμικού χαρακτήρα της Τουρκίας, αλλά και την εδραίωση της κυριαρχίας του σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.

Γράφει η: 

Πραγματικά, στο εσωτερικό της Τουρκίας ο προοδευτικός φιλοδημοκρατικός κόσμος που ασφυκτιά από τον βαρύ ερντογανικό ζυγό μετρά μια ακόμη ήττα με την επικύρωση από την ελεγχόμενη από τους ισλαμιστές Βουλή ενός λίαν αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που αφορά το καθεστώς λειτουργίας των δικηγορικών συλλόγων.

Για τους επικριτές του νομοσχεδίου πρόκειται για μια κίνηση που στοχεύει στην φίμωση και αποδυνάμωση των συλλογικών οργάνων των δικηγόρων, οι οποίοι παραμένουν από τους μεγαλύτερους (και ελάχιστους) δημόσιους επικριτές του καθεστώτος του Σουλτάνου, με τρόπο που διασφαλίζει την περαιτέρω ενίσχυση του ελέγχου του Ερντογάν στο σύστημα Δικαιοσύνης της χώρας.

Δεν είναι τυχαίο πως η μεταρρύθμιση έβρισκε αντίθετη και τους 80 δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, που είχαν εκφράσει την αντίρρηση τους και γραπτά, ενώ είχαν καλέσει σε διαδηλώσεις τα μέλη τους, τις προηγούμενες εβδομάδες. Διαδηλώσεις που, βέβαια, είχαν κατασταλεί με την χρήση βίας από τις αρχές.

Σύμφωνα με το μέχρι τώρα σύστημα, όλοι οι δικηγόροι της χώρας όφειλαν να είναι καταγεγραμμένοι σε συλλόγους στις περιφέρειες τους. Οι σύλλογοι ήταν αρμόδιοι για την παροχή νομικών υπηρεσιών, λειτουργούσαν ως ελεγκτικά όργανα για τον τρόπο δράσης των μελών τους, ενώ έπαιζαν και ρόλο ελεγκτή του νομικού πλαισίου και της τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τις εκθέσεις τους για θέματα όπως η λειτουργία των φυλακών, η δράση της αστυνομίας κ.λπ να έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Με το νομοσχέδιο αλλάζει το σύστημα εκλογής και δημιουργίας των συλλόγων, με το δήθεν επιχείρημα πως γίνονται πιο δημοκρατικοί, αλλά στην ουσία αυτό που συμβαίνει είναι πως επιτρέπεται η κάθετη αύξηση του αριθμού τους, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση τους. Ακόμη και κάθε μικρή πόλη μπορεί να έχει τον δικό της σύλλογο, με τον μίνιμουμ απαιτούμενο αριθμό μελών να πέφτει στους 2.000 δικηγόρους, που σημαίνει πως η λειτουργία του θα ακολουθεί τα πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα της πόλης, την τοπική ατζέντα και η επιρροή του θα είναι περιορισμένη σε τοπικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές των διεθνών οργανώσεων Human Rights Watch και International Commision of Jurists πρόκειται για μια πονηρή τακτική από τις αρχές που θα εφαρμόζουν το… διαίρει και βασίλευε, καθώς θα αποδυναμώσουν τους μεγάλους και πολυπληθείς δικηγορικούς συλλόγους και άρα τον παρεμβατικό τους ρόλο σε εθνικό επίπεδο, ώστε να μπορούν να τα… βάλουν με το καθεστώς Ερντογάν και να εκθέτουν (και διεθνώς) την παράτυπη δράση του σε θέματα ελευθεροτυπίας, δημοκρατίας και παραβίασης των ατομικών δικαιωμάτων.

Ακόμη και σε θέματα εποπτείας, όταν ο αριθμός των μελών θα είναι τόσο χαμηλός, οι σύλλογοι διαμαρτύρονται πως τα μέλη θα διστάζουν να τιμωρούν μέλη που π.χ. παραβιάζουν τη δεοντολογία του συλλόγου, αν αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω μείωση του αριθμού τους, κάτω από το ελάχιστο όριο των μελών.

Το νομικό και δικαστικό σύστημα της χώρας έχει πιεστεί σοβαρά κυρίως τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ήτοι μετά το πραξικόπημα του 2016, στην προσπάθεια του Ερντογάν να «καθαρίσει» τις τάξεις του από τυχόν αντιπάλους του και να διασφαλίσει στον ίδιο και την ισλαμική κυβέρνηση αυξημένη επιρροή στις αποφάσεις που λαμβάνουν. Θυμίζουμε δε, ότι 4.000 δικαστές έχουν συνολικά συλληφθεί για άμεσες ή έμμεσες διασυνδέσεις με το πραξικόπημα και τους Γκιουλενιστές. Όμως, οι «φωνές» των δικηγόρων ήταν και παραμένουν πρόβλημα για τον Σουλτάνο, που αναζήτησε και βρήκε τρόπο να τις «χαμηλώσει».