Log in

Βηρυτός… όπως Χιροσίμα

Εικόνες… πολέμου σε καιρό ειρήνης βιώνει η Βηρυτός, καθώς η εκατόμβη νεκρών και η ολική καταστροφή που ακολούθησαν τις δύο ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες στο κεντρικό λιμάνι της πόλης έχουν αφήσει μια ολόκληρη χώρα σε κατάσταση σοκ και ανείπωτης οδύνης.

Γράφει η: 

Τα σωστικά συνεργεία βρέθηκαν μπροστά σε ένα τρομακτικό θέαμα, με άγνωστο αριθμό ατόμων να βρίσκονται εγκλωβισμένα κάτω από δεκάδες ισοπεδωμένα κτίρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι αυτή τη στιγμή ο απολογισμός ξεπερνά τους 100 νεκρούς και τους 4.000 τραυματίες, όμως η λίστα μεγαλώνει συνεχώς και υπάρχει φόβος να κινηθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, καθώς οι αγνοούμενοι είναι εκατοντάδες.  

Αναφορικά με τα αίτια οι αρχές απέρριψαν σχετικά γρήγορα το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας, προσανατολίζοντας τις έρευνες στα εξαιρετικά εύφλεκτα χημικά που είχαν κατασχεθεί από πλοίο και παρέμεναν, για άγνωστο λόγο, επί χρόνια εγκαταλελειμμένα σε αποθήκη στο λιμάνι.

Πραγματικά, ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για έκρηξη από νιτρικό αμμώνιο που ήταν σε κοντέινερ, ενώ η όλη περιοχή του λιμανιού είχε αποθήκες και κοντέινερ με ευαίσθητα υλικά, αλλά και βιομηχανικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις (με πολεμοφόδια) με αποτέλεσμα η έκρηξη να είναι τρομακτική και η φωτιά που ακολούθησε να πάρει γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Το οπτικό υλικό και οι μάρτυρες περιέγραφαν για μεγαλειώδη έκρηξη που θύμιζε πυρηνική βόμβα, με ένα τεράστιο μανιτάρι να ρίχνει τη σκιά του σε όλη την πόλη, εξού και οι αναφορές του εγχώριου και διεθνούς Τύπου σε εικόνες… Χιροσίμα. Χαρακτηριστικό του μεγέθους της έκρηξης και του ωστικού κύματος είναι πως οι υλικές ζημιές κάλυψαν μια τεράστια απόσταση πολλών χιλιομέτρων, ενώ ο ήχος έγινε αντιληπτός μέχρι και στην Κύπρο, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους που δεν γνώριζαν αρχικά τι είχε συμβεί.

Μαζί με τα σωστικά συνεργεία που δούλευαν ασταμάτητα όλο το βράδυ στα συντρίμμια, ανάλογο αγώνα δρόμου διεξήγαγαν και τα νοσοκομεία και το ιατρικό προσωπικό προκειμένου να περιθάλψουν τους χιλιάδες τραυματίες. Μάλιστα, οι εκκλήσεις για αίμα βρήκαν άμεσα ανταπόκριση με εκατοντάδες πολίτες να σπεύδουν να βοηθήσουν.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ, απευθυνόμενος στο σοκαρισμένο κοινό της χώρας με έκτακτο διάγγελμα του δεσμεύτηκε σε ταχεία έρευνα και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, ενώ κήρυξε εθνικό πένθος για τα θύματα.

Άλλωστε, πέρα από την ανείπωτη θλίψη για τα δεκάδες αθώα θύματα, η σχεδόν ολική καταστροφή του στρατηγικής σημασίας λιμανιού της Βηρυτού αναμένεται να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα και να επηρεάσει σοβαρά την ήδη ευάλωτη οικονομία του Λιβάνου, επηρεάζοντας σοβαρά το εμπόριο της χώρας.

Δεν είναι τυχαίο πως ο Ντιάμπ στο διάγγελμα του απηύθυνε έκκληση στις «φίλες χώρες» να βοηθήσουν τον Λίβανο να σταθεί στα πόδια του και να γιατρέψει τις πληγές του. Παρά το γεγονός ότι είναι νωρίς ακόμη για να γίνει ακριβής απολογισμός των ζημιών και του χρόνου αποκατάστασης του λιμανιού, είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί πολύ χρόνο και πολύ μεγάλα κονδύλια.

Πραγματικά ήδη από χθες το βράδυ αρκετές χώρες, όχι μόνο από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής (από το Ιράν έως το Ισραήλ) αλλά και από την Ευρώπη εξέφρασαν την συμπαράσταση τους και την προθυμία τους να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν. Μεταξύ τους και οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Αν και σε πρώτη φάση η έμφαση παραμένει στο ανθρωπιστικό κομμάτι, το έργο των συνεργείων και την περίθαλψη των τραυματιών.  

Πολυμέσα