Log in

Οδύνη και οργή για μια εθνική καταστροφή που θα μπορούσε να αποφευχθεί

Σοκαρισμένοι παραμένουν οι κάτοικοι της Βηρυτού και όχι μόνο από την ανείπωτη τραγωδία που βιώνουν από χθες. Σοκαριστικές, ωστόσο, είναι και οι λεπτομέρειες που έχουν αρχίσει να γίνονται γνωστές για τα αίτια της εθνικής αυτής καταστροφής, τόσο σε ανθρωπιστικό όσο και οικονομικό επίπεδο.

Γράφει η: 

Τα σωστικά συνεργεία και οι υγειονομικές υπηρεσίες της λιβανέζικης πρωτεύουσας εξακολουθούν να διεξάγουν τεράστιο αγώνα για εντοπίσουν ζωντανούς κάτω από τα συντρίμμια, αλλά και να βοηθήσουν τους χιλιάδες τραυματίες της φονικής διπλής έκρηξης. Όμως, οι προσπάθειες τους γίνονται υπό αντίξοες συνθήκες, καθώς το πάλαι ποτέ πολύβουο λιμάνι και εκατοντάδες κτίρια έχουν ισοπεδωθεί, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα παραμένει κομμένο στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

Τεράστιες ζημιές έχουν υποστεί εξάλλου πολλές υποδομές, αλλά και νοσοκομεία. Τουλάχιστον τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία έχουν υποστεί τόσο μεγάλες ζημιές που ουσιαστικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν, ενώ μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν επίσης πολλοί γιατροί, νοσηλευτές αλλά και πυροσβέστες, οι οποίοι έσπευσαν στην μοιραία περιοχή με την πρώτη έκρηξη και… χάθηκαν στη δεύτερη.  

Επίσης, έχουν αρχίσει ήδη να εντοπίζονται πολύ σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα, καθώς η κεντρική φαρμακαποθήκη του υπουργείου Υγείας βρισκόταν στην μοιραία περιοχή που ισοπεδώθηκε. Αντιστοίχως, υπάρχουν φόβοι και για ελλείψεις τροφίμων, καθώς πολλές κεντρικές αποθήκες βρίσκονταν στο λιμάνι.

Σε επίπεδο ανθρώπινων απωλειών, ο μέχρι στιγμής απολογισμός αναφέρει περισσότερους από 100 νεκρούς και πάνω από 4.000 τραυματίες, όμως ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων παραμένει άγνωστος, με αποτέλεσμα οι αρχές να περιμένουν πως ο τελικός απολογισμός θα είναι, δυστυχώς, πολλαπλάσιος.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες από το ελληνικό ΥΠΕΞ, στα ελληνικά μέσα υπάρχουν πληροφορίες για μια νεκρή Ελληνίδα και τέσσερις τραυματίες, μέλη της ελληνικής κοινότητας. Πάντως, οι ελληνικές αρχές ενεργοποίησαν την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων για την παροχή αρωγής σε Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο, ενώ κλιμάκιο έρευνας και διάσωσης της 1ης ΕΜΑΚ (με έδρα την Ελευσίνα) αποτελούμενη από 12 άτομα, διασωστικό σκύλο, δύο οχήματα και ειδικό εξοπλισμό αναχώρησε με αεροσκάφος της Πολεμική Αεροπορίας C-130 για τη Βηρυτό για να συνδράμει στις έρευνες των σωστικών συνεργείων.

300.000 άστεγοι

Σε τεράστιο πρόβλημα εξελίσσεται και το ζήτημα της στέγασης, καθώς εκτιμάται ότι πάνω από 300.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου έσπευσε να δημιουργήσει προσωρινά καταφύγια με τρόφιμα, είδη υγιεινής και βασικές ανάγκες, για να στεγάσει έως και 1.000 οικογένειες. Επίσης, πολλοί κάτοικοι πρόσφεραν τα σπίτια τους, όπως και ξενοδόχοι τις εγκαταστάσεις τους, όσο οι φορείς θα προσπαθούν να οργανώσουν τις όποιες υποδομές. Όμως, πρόκειται για ένα πρόβλημα που μακροπρόθεσμα θα μετατραπεί σε ανοιχτή πληγή για την τοπική κοινωνία, καθώς η εξεύρεση μόνιμων λύσεων θα χρειαστεί πολύ χρόνο και χρήμα.

Σε ένα πρώτο υπολογισμό οι αρχές εκτίμησαν ότι μόνο το κόστος των εργασιών για το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της λιβανικής πρωτεύουσας θα φτάσει έως και τα 5 δισ. δολάρια. Φανταστείτε που θα εκτοξευτεί το συνολικό κόστος αποκατάστασης, αν λάβουμε υπόψη ότι σχεδόν το 50% της πόλης έχει υποστεί ζημιές. Χειρότερα κι από πραγματικό πόλεμο!

Η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει έκκληση για βοήθεια και έχει βρει ανταπόκριση σε πολλές χώρες τόσο από τη Μέση Ανατολή όσο και από τη Δύση. Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί αύριο προσωπικά στην πόλη για να εκφράσει τη συμπαράσταση του και την ηθική και οικονομική στήριξη που προτίθεται να προσφέρει η Γαλλία.  

Σοκ για την εγκληματική αμέλεια

 Η κυβέρνηση από χθες κήρυξε τη χώρα σε εθνικό πένθος, όμως ήδη διεξάγει έρευνες για τις συνθήκες της μοιραίας διπλής έκρηξης που περιγράφεται ως… πυρηνική έκρηξη λόγω του τρομακτικού της μεγέθους που έφτασε σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων και ο ήχος της έφτασε έως και την Κύπρο.

Οι πληροφορίες που γίνονται σταδιακά γνωστές είναι συγκλονιστικές και έχουν ήδη εξαγριώσει τον κόσμο, καθώς είναι σαφές ότι πρόκειται για εγκληματική αμέλεια.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι αιτία της έκρηξης είναι η αδράνεια και αμέλεια ετών στην αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικών υλικών που είχαν δημευτεί πριν από έξι(!) χρόνια και φυλάσσονταν όλο αυτό το διάστημα σε αποθήκη στο λιμάνι, χωρίς κανένα μέτρο ασφαλείας. Επρόκειτο για 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου, ήτοι χημικού λιπάσματος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την κατασκευή βομβών.

Η αμέλεια στην φύλαξη των υλικών αυτών επί τόσα χρόνια, τα οποία δεν θα έπρεπε καν να έχουν παραμείνει σε κατοικημένη περιοχή, βρίσκεται τώρα στο στόχαστρο των αρχών και της Δικαιοσύνης που θα «κυνηγήσουν» τους υπευθύνους εν μέσω της λαϊκής κατακραυγής για την εθνική τραγωδία.