Log in

To μετα-Covid σύνδρομο και η κρυμμένη βόμβα για την Περίθαλψη και Ασφάλιση

Με εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν ασθενήσει και αναρρώσει παγκοσμίως από τον κορονοϊό, αυτό που διαπιστώνουν, δυστυχώς, τόσο οι ίδιοι όσο και η επιστημονική κοινότητα είναι πως για τους περισσότερους η επιβίωση από τον φονικό ιό δεν σημαίνει πως γλίτωσαν, καθώς η… ουρά του αφήνει πίσω της συμπτώματα που ταλαιπωρούν τον ασθενή επί μήνες και ενδεχομένως να προκαλεί και μόνιμες βλάβες σε ζωτικά όργανα.

Γράφει η: 

Οι επιστήμονες έχουν ονομάσει το φαινόμενο ως «post-Covid syndrome», ήτοι μετά-Covid σύνδρομο. Και τα συμπτώματα του ποικίλουν ανά ασθενή τόσο ως προς τη σοβαρότητα τους όσο και ως προ τη διάρκεια τους, χωρίς απαραιτήτως η ηλικία να παίζει ιδιαίτερο ρόλο. Τα πιο συνήθη είναι παρατεταμένη κούραση, πονοκέφαλοι και ημικρανίες, ζαλάδες, εμβοές στα αυτιά, προβλήματα στην αναπνοή και την όσφρηση, πόνοι στις αρθρώσεις, ταχυκαρδίες και διάρροιες, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις εντοπίζονται μόνιμα προβλήματα στην καρδιά, τους πνεύμονες, τα νεφρά και τον εγκέφαλο.

Οικονομικές συνέπειες

Η μελέτη του συνδρόμου δεν έχει μόνο επιστημονικό ενδιαφέρον πυροδοτώντας ήδη αρκετές μελέτες, αλλά και πρακτικό. Με τις πρώτες ενδείξεις για τις συνέπειες του συνδρόμου να παραπέμπουν σε πολύμηνα ή και πολύχρονα προβλήματα υγείας για ανθρώπους που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία, οι συνέπειες για την αγορά εργασίας, τα συστήματα υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι εύλογες.

Δεν είναι τυχαίο πως πολλές από τις επιστημονικές μελέτες που «τρέχουν» για τις συνέπειες του συνδρόμου διατάχθηκαν από εθνικές κυβερνήσεις που κατάλαβαν πως έχουν στα χέρια τους μία βραδυφλεγή βόμβα, η οποία μπορεί να «σκάσει» στον πυρήνα των ασφαλιστικών τους ταμείων.

Η βαριά επίδραση του ιού σε πολλά διαφορετικά ανθρώπινα όργανα, τους πνεύμονες, την καρδιά, τα νεφρά, δεν παραπέμπει μόνο σε δύσκολη και ακριβή νοσηλεία, αλλά και αποθεραπεία, ειδικά αν τα συμπτώματα εμμένουν. Αυτό θα επιβαρύνει άμεσα, αλλά και μακροπρόθεσμα τα συστήματα υγείας και τα ασφαλιστικά προγράμματα. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι σε πρώτη φάση, τουλάχιστον, οι περισσότερες διεθνείς κυβερνήσεις έχουν αναλάβει αβλεπί το κόστος που σχετίζεται με τη νοσηλεία και την αποθεραπεία από κορονοϊό.

Σύμφωνα με την ιατρική επιθεώρηση Jama Cardiology, στη Γερμανία μία στοχευμένη καρδιολογική μελέτη σε ομάδα ασθενών Covid-19, ηλικίας από 45 έως 53 ετών, έδειξε ότι έως και 75% των ασθενών παρουσίασε καρδιολογικές διαταραχές που θα μπορούσαν μελλοντικά να οδηγήσουν σε μόνιμο καρδιολογικό πρόβλημα. Ανάλογη μελέτη στη Νέα Υόρκη, που εστίασε στην επίδραση του κορονοϊού στους νεφρούς έδειξε ότι έως και το ένα τρίτο των ασθενών παρουσίασαν προβλήματα στα νεφρά και περίπου το 15% χρειάστηκε να υποβληθεί και σε αιμοκάθαρση.

Μελέτη 600 ασθενών σε ιταλικό νοσοκομείο στην Μπέργκαμο έδειξε ότι, μετά και την έξοδό τους από το νοσοκομείο, το 30% συνέχισε να παρουσιάζει αναπνευστικά προβλήματα, το 10% νευρολογικά προβλήματα και περίπου το 9% μικρο-κινητικά προβλήματα.

Στις ΗΠΑ μελέτη του Public School of Health του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, υπολόγισε ότι αν το 20% του αμερικανικού πληθυσμού νοσήσει από κορονοϊό, το υγειονομικό κόστος για ένα χρόνο μετά τη νοσηλεία τους θα φτάσει περίπου τα 50 δισ. δολάρια. Το ποσό αυτό ισχύει, μόνο αν βρεθεί το εμβόλιο. Αν δεν βρεθεί, και το ποσοστό όσων νοσήσουν εκτοξευτεί έως και το 80%, το κόστος εκτοξεύεται στα 204 δισ. δολάρια.

Καμπανάκια στις ασφαλιστικές

Στις ΗΠΑ, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού καλύπτεται ασφαλιστικά από ιδιωτικά συμβόλαια, το ζήτημα έχει ήδη χτυπήσει… καμπανάκια στις ασφαλιστικές, πολλές από τις οποίες ετοιμάζονται να απαιτήσουν (και κάποιες το έχουν, ήδη, κάνει) σημαντικές αυξήσεις στο κόστος των ασφαλίστρων, αλλά και να αναθεωρήσουν ρήτρες και όρους για άτομα που θεωρούνται πως βρίσκονται στις ευάλωτες κατηγορίες.

Βεβαίως, οι εταιρίες από την πλευρά τους προτάσσουν το γεγονός πως βρίσκονται ενώπιον μιας ξαφνικής τεράστιας δαπάνης, που μπορεί να τους οδηγήσει ακόμη και σε λουκέτο. Σύμφωνα με έκθεση του American Health Insurance Plans, η πανδημία θα κοστίσει στις αμερικανικές ασφαλιστικές από 56 έως και 556 δισ. δολάρια, το διάστημα 2020-2021, αναλόγως με τον ρυθμό μεταδοτικότητας του κορονοϊού (τα σενάρια της μελέτης αναπτύσσονται με βάση ποσοστό μετάδοσης 10%, 20% και 60% του αμερικανικού πληθυσμού). Όμως, τα… κόλπα των ασφαλιστικών έχουν, ήδη, προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη, αλλά και πολιτικά… απόνερα στην Ουάσιγκτον εν όψει και των εκλογών.

Διαβάστε ακόμη:

Covid 19: Μία «κορώνα» που θα μας καθίσει στο… σβέρκο