Log in

Καμάλα Χάρις: Η θηλυκή... Ομπάμα στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν

Ήταν από την πρώτη στιγμή το φαβορί σε όλες τις λίστες των προγνωστικών, σε όλα τα αμερικανικά media. Και όντως τελικά η Καμάλα Χάρις, η Αφροαμερικανίδα Γερουσιαστής της Καλιφόρνια, είναι η επιλογή του Δημοκρατικού προεδρικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν για το στρατηγικό ρόλο του αντιπροέδρου στο πλευρό του.

Γράφει η: 

Τα αμερικανικά media είχαν αρχίσει να αναρωτιούνται για την σημαντική καθυστέρηση που είχε σημειωθεί στην ανακοίνωση του προσώπου που θα συμπληρώσει το προεδρικό δίδυμο των Δημοκρατικών, δεδομένου πως από το περιβάλλον του κ. Μπάιντεν είχε διαρρεύσει πως η ανακοίνωση θα γινόταν τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου. Τελικά ο Δημοκρατικός μονομάχος, θέλησε να περάσει από… κόσκινο όλες τις επιλογές του και τα βιογραφικά τους, θέλοντας να είναι σίγουρος για την επιλογή του, κάνοντας την ανακοίνωση λίγα 24ωρα πριν την έναρξη του εθνικού συνεδρίου του κόμματος, στο οποίο θα επικυρωθεί και τυπικά η υποψηφιότητα του για την προεδρία.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια ιστορικής σημασίας επιλογή. Ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπάρακ Ομπάμα έμεινε πιστός στη δημόσια υπόσχεση του πως θα επιλέξει στο πλευρό του μια γυναίκα. Και πράγματι η λίστα των δελφίνων περιλάμβανε μόνο γυναίκες.

Επίσης, ανταποκρίθηκε στις εισηγήσεις που δέχτηκε από πολλά μέλη του κόμματος, αλλά και τον απλό κόσμο, ο οποίος στον απόηχο της λαϊκής εξέγερσης κατά του ρατσισμού και της ρατσιστικής βίας ζητούσε έναν ή μία αντιπρόεδρο από την αφροαμερικανική κοινότητα, που να κομίζει έτσι το μήνυμα της ισότητας μεταξύ όλων των Αμερικανών που πρεσβεύει το κίνημα του αδικοχαμένου Τζορτζ Φλόιντ.

Επιπρόσθετα η επιλογή του αντιπροέδρου του κυρίου Μπάιντεν θα είχε ειδικά στη φετινή κούρσα αυξημένο ειδικό βάρος, καθώς η προχωρημένη ηλικία του (είναι 77 ετών) σημαίνει πως πιθανότατα, εφόσον εκλεγεί, θα είναι πρόεδρος της μίας θητείας και δεν θα θελήσει να ασκήσει το δικαίωμα του να είναι και πάλι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024. Στην περίπτωση αυτή είναι σχεδόν βέβαιο από τώρα πως ο ισχυρότερος διεκδικητής του κομματικού χρίσματος θα είναι η αντιπρόεδρος του. Με λίγα λόγια η Καμάλα Χάρις φαντάζει από τώρα ως βέβαιη προεδρική υποψήφιος για την κάλπη του 2024.

Μετά από όλα αυτά η 55χρονη Καμάλα φαντάζει ως το πρόσωπο της ημέρας και όχι μόνο στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Αν και ήδη είχε να επιδείξει μια αξιοπρόσεκτη καριέρα που την είχε βοηθήσει να ξεχωρίσει.

Κόρη ενός Αφροαμερικανού καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, με καταγωγή από την Τζαμάικα, και μιας Ινδής γιατρού με καταγωγή από το Ταμίλ, η Καμάλα γεννήθηκε στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια και σπούδασε νομικά ακολουθώντας αρχικά καριέρα στην εισαγγελία της Καλιφόρνια, όπου είχε υψηλά ποσοστά σε δικαστικές νίκες και την φήμη σκληρής. Τελικά την κέρδισε η πολιτική καταφέρνοντας να εκλεγεί Γερουσιαστής της πολυπληθέστερης πολιτείας της χώρας. Μόλις η δεύτερη Αφροαμερικανίδα γυναίκα που κατάφερε να περάσει το κατώφλι της ελιτίστικης Γερουσίας στην ιστορία της χώρας.

Έκτοτε ξεχώρισε για τη δράση της σε διάφορα ζητήματα από τη φορολογική μεταρρύθμιση και το Μεταναστευτικό έως την πάταξη της οπλοκατοχής υιοθετώντας μια προοδευτική ιδεολογία. Και σε κάθε περίπτωση υπήρξε από την πρώτη στιγμή έντονα επικριτική κατά της ακροδεξιάς πολιτικής Τραμπ και των επιλογών του σε διάφορα κοινωνικά ζητήματα.

Η παρουσία της στο πλευρό του Μπάιντεν προσθέτει αρκετά οφέλη στην υποψηφιότητα του. Ενισχύει το προφίλ του στις τάξεις των ψηφοφόρων της Αφροαμερικανικής κοινότητας και των μειονοτήτων ευρύτερα καθώς και η ίδια αντανακλά τον πολυεθνικό χαρακτήρα της Αμερικής, ενώ θεωρείται ότι θα προσελκύσει και την ψήφο των εργαζόμενων γυναικών. Και βέβαια του δίνει σαφές προβάδισμα στην στρατηγικής σημασίας ψήφο της Καλιφόρνια, που σύμφωνα με το προεδρικό εκλογικό σύστημα διαθέτει μακράν το μεγαλύτερο όγκο των εκλεκτόρων.

Από την άλλη πλευρά το στρατόπεδο Τραμπ θα θελήσει να την πολεμήσει πατώντας στη μικρή εμπειρία της σε ζητήματα διακυβέρνησης και διοίκησης και κυρίως στο αμιγώς προοδευτικό προφίλ της. Ήδη μεταξύ των οπαδών του κυρίου Τραμπ γίνεται λόγος για την… κατάληψη του Δημοκρατικού κόμματος από την «Αριστερά», γεγονός που καθιστά σαφείς τις ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές με το υπερσυντηρητικό προεδρικό δίδυμο των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ και Μάικ Πενς.

Να σημειώσουμε τέλος πως είναι παντρεμένη από το 2014 με μεγαλοδικηγόρο. Το ζευγάρι δεν έχει παιδιά, όμως ο σύζυγος της έχει δύο παιδιά από τον πρώτο του γάμο, με τα οποία διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις και τα οποία την αποκαλούν χαϊδευτικά “Momala”, ενώνοντας τη λέξη μαμά με το όνομα της.