Log in

Η ενδοοικογενειακή βία και το δήθεν... δημοκρατικό προσωπείο του Σουλτάνου

Ακάθεκτος συνεχίζει το έργο του ο Ερντογάν προς την κατεύθυνση της αποδόμησης του κράτους δικαίου και της δημιουργίας μιας Τουρκίας κομμένης και ραμμένης στα μέτρα του, σε όλα τα επίπεδα. Νέος του στόχος η λεγόμενη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, από την οποία, όλα δείχνουν, πως η Τουρκία θα αποχωρήσει.

Γράφει η: 

Γράφει η Μαριλίζ Φασουλοπούλου

Η υπόθεση έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που αποδεικνύουν τον προσχηματικό τρόπο που δρα πολλές φορές ο Σουλτάνος, όταν θεωρεί πως τον βολεύει, για να δείξει ωστόσο μεταγενέστερα το πραγματικό του πρόσωπο και τις πραγματικές του απόψεις. Και οι διαδηλώσεις που έχουν διοργανωθεί τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία από διάφορες οργανώσεις γυναικών, οδηγώντας μάλιστα χθες στη σύλληψη 25 γυναικών, αποδεικνύουν πως και στην περίπτωση της πάλαι ποτέ πολυδιαφημισμένης από τον Σουλτάνο σύμβασης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φόραγε ένα προσωπείο που δεν είχε καμία σχέση με τα πραγματικά πιστεύω του.

Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας υπεγράφη το 2011 και αποτέλεσε μια ιστορική καμπή για το παγκόσμιο κίνημα για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, καθώς αποτελούσε την πρώτη συνθήκη που ασχολείτο απευθείας με το ακανθώδες αυτό ζήτημα. Επειδή η συνεδρίαση για την υπογραφή του κειμένου έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη έγινε απλά γνωστή ως η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και ο Ερντογάν είχε σπεύσει τότε να φροντίσει, ώστε η Τουρκία θα είναι η πρώτη χώρα που θα την υπογράψει, για λόγους δημοσιότητας και να προβάλει τη δήθεν προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και της ισότητας στη χώρα του.

Βέβαια σταδιακά έγινε σαφές πως, ούτε ο Ερντογάν ούτε το κόμμα του, το AKP, πίστευαν και συμμερίζονταν τα όσα περιλάμβανε η Σύμβαση. Ο ίδιος ο Σουλτάνος έχει υποστηρίξει πως η ισότητα των δύο φύλων πηγαίνει «κόντρα στην ανθρώπινη φύση», ενώ πολλά στελέχη του κόμματος του θεωρούν πως το να «συνετίζονται» οι γυναίκες από τους άντρες συγγενείς και τους συζύγους τους αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της οικογενειακής δομής.  

Κάπως έτσι οι ακτιβιστές στη χώρα «χτυπιούνται» όχι μόνο για την έλλειψη πραγματικής ισότητας και την διόγκωση των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και τον τρόπο που τα τουρκικά δικαστήρια χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις.

Τα θύματα σπάνια τολμούν να καταγγείλουν τη βία στην αστυνομία, η οποία αντιστοίχως τις αποθαρρύνει από το να υποβάλουν καταγγελία. Και όποιες υποθέσεις φτάσουν τελικά στα δικαστήρια, σπάνια οδηγούν στην επιβολή σοβαρών ποινών, καθώς οι δικαστές τείνουν να αναγνωρίσουν στους άντρες διάφορα ελαφρυντικά.

Μέσα στην περσινή χρονιά υπολογίζεται ότι περίπου 500 γυναίκες σκοτώθηκαν για λόγους που είχαν σχέση με το φύλο τους. Μόνο μέσα στο τελευταίο δίμηνο υπολογίζεται ότι 63 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους, πέφτοντας θύμα επίθεσης από άνδρες συγγενείς ή συντρόφους. Η αποτρόπαια δολοφονία μιας 27χρονης φοιτήτριας τον περασμένο μήνα από τον πρώην σύντροφο της πυροδότησε αντιδράσεις και διαδηλώσεις από ακτιβιστικές οργανώσεις, που κατεστάλησαν με χρήση βίας από την αστυνομία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου το 40% των γυναικών στην Τουρκία πέφτουν τακτικά θύματα βίας από τους συντρόφους και συζύγους τους, ένα ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αντιστοίχως, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Kadir Has, το 60% των γυναικών θεωρούν πως η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην Τουρκία.

Οι ακτιβιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν πως τα τελευταία ένα-δυο χρόνια τα πράγματα έχουν γίνει χειρότερα από ποτέ, κάτι που θεωρείται λογικό αν λάβουμε υπόψη πως στελέχη της κυβέρνησης και του AKP, καθώς και μέλη φανατικών θρησκευτικών οργανώσεων, έχουν δηλώσει δημοσίως πως θεωρούν τεράστιο λάθος την συμμετοχή της Τουρκίας στη Σύμβαση. Και όχι μόνο πιέζουν για την απόσυρση της Τουρκία από τη Σύμβαση, αλλά πιθανότατα θα το πετύχουν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ίσως και μέσα στην εβδομάδα, η τουρκική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την αποχώρηση της από την Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της ενδοοικογενειακής βίας. Έτσι, δεν θα περιορίζεται και νομικά από τη διεθνή σύμβαση και θα μπορεί να κάνει ελεύθερα τα στραβά μάτια στον ξυλοδαρμό και τις δολοφονίες γυναικών από άνδρες συγγενείς τους.