Log in

Ταιριάζει το μαύρο με το πράσινο;

Στο ίδιο τραπέζι θα καθίσουν σήμερα Χριστιανοδημοκράτες και Πράσινοι, σε μια πρώτη απόπειρα να διερευνήσουν αν μπορούν να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές και να συγκυβερνήσουν, στα πλαίσια ενός κυβερνητικού σχήματος που ποτέ άλλοτε δεν έχει δοκιμαστεί.

Γράφει η: 

Βεβαίως, το κατά πόσο το CDU θα προσεγγίσει τους Πράσινους πιστεύοντας πραγματικά ότι μπορούν να τα …βρουν θα φανεί στην πορεία. Διότι πολλοί αναλυτές επιμένουν να θεωρούν ότι οι Χριστιανοδημοκράτες θα χρησιμοποιήσουν τον πράσινο παράγοντα περισσότερο ως μοχλό πίεσης προς τους Σοσιαλδημοκράτες, παρά έχοντας πραγματική πρόθεση να δημιουργήσουν τον πρώτο μαυρο-πράσινο κυβερνητικό συνασπισμό στη γερμανική ιστορία.

Σε κάθε περίπτωση, αμφότερες οι πλευρές αντιμετωπίζουν το σημερινό ραντεβού με ιδιαίτερη σοβαρότητα, γνωρίζοντας καλά ότι δεν υπάρχουν και πολλά εναλλακτικά σενάρια για την δημιουργία νέας κυβέρνησης. Οι Χριστιανοδημοκράτες χρειάζονται όλες και όλες πέντε ακόμη έδρες για να διασφαλίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και αν δεν τις βρουν στους Σοσιαλδημοκράτες, θα πρέπει να στραφούν στους Πράσινους. Και για το λόγο αυτό τόσο οι συντηρητικοί όσο και οι πράσινοι θέλουν να είναι έτοιμοι για κάθε δυνατό σενάριο, γεγονός που αιτιολογεί την σημασία της σημερινής συνάντησης που δεν θα περιοριστεί σε μια απλή εθιμοτυπική επαφή.

Οι διαφορές, βεβαίως, μεταξύ τους είναι σημαντικές, τόσο σε επίπεδο ιδεολογίας όσο και σε επίπεδο προτάσεων πάνω σε βασικά κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα. Μάλιστα, μόλις χθες προστέθηκε και ένα ακόμη αγκάθι με αφορμή την συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρώπη για τη μεταναστευτική πολιτική, μετά τη τραγωδία στη Λαμπεντούζα. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χανς Πίτερ Φρίντριχ –ο οποίος προέρχεται από το σκληροπυρηνικό CSU- κράτησε σκληρή στάση για το θέμα, και οι Πράσινοι από τη πλευρά τους διεμήνυσαν ότι μια ανθρωπιστική προσέγγιση στο ζήτημα της μετανάστευσης αποτελεί βασικό ζήτημα για το κόμμα.

Το τελευταίο, βεβαίως, φωτίζει και ένα επιπρόσθετο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κα.Μέρκελ και το οποίο έχει να κάνει με την απρόθυμη έως αρνητική στάση του CSU σε κάθε προοπτική συζήτησης, πόσο μάλλον συμφωνίας με τους Πράσινους. «Προτιμούμε να μιλήσουμε με το SPD διότι έτσι δεν θα χρειαστεί να καταλήξουμε να συζητάμε για χορτοφαγικές ημέρες και άλλες πατερναλιστικές ιδέες» σχολίασε περιφρονητικά ο γενικός γραμματέας του CSU, Αλεξάντερ Ντόμπριντ. Όμως, η Άνγκελα Μέρκελ είναι αρκετά σώφρων ώστε να αποφεύγει να κόψει όλες τις γέφυρες, τουλάχιστον όχι πριν βεβαιωθεί ότι μπορεί να φτάσει σε συμφωνία με τους Σοσιαλδημοκράτες.  

Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι οι Χριστιανοδημοκράτες δεν θέλησαν καν να περιμένουν μέχρι τη Δευτέρα, οπότε έχει κλειστεί επισήμως το επόμενο ραντεβού των αντιπροσωπειών CDU και SPD για να διαπιστώσουν προς ποια πλευρά γέρνει η πλάστιγγα. Ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χορστ Zεεχόφερ, μιλώντας στη Bild αποκάλυψε ότι αύριο, ήτοι μόλις μία ημέρα μετά την συνάντηση τους με τους Πράσινους, οι ηγέτες του CDU, του CSU και του SPD θα έχουν νέα κατ’ ιδίαν συνάντηση, με σκοπό προφανώς να ξεκαθαριστεί το τοπίο.

Πάντως, το θετικό στη σημερινή συνάντηση, που αποδεικνύει ότι οι Πράσινοι δίνουν ουσιαστική σημασία στις συνομιλίες, είναι ότι πρόλαβαν εγκαίρως να εκλέξουν νέα ηγεσία, μετά την παραίτηση των δύο συμπροέδρων τους, Γιούργκεν Τρίτιν και Ρενάτε Κούναστ, λόγω του απογοητευτικού εκλογικού αποτελέσματος του κόμματος, το οποίο περιορίστηκε στις 63 έδρες και στη τελευταία θέση στη Βουλή. Νέοι συμπρόεδροι της κοινοβουλευτικής ομάδας ανέλαβαν η Κάτριν Γκόρινγκ-Έκαρντ και ο Αντόν Χόφραϊτερ, οι οποίοι θα ηγηθούν σήμερα της αντιπροσωπείας των Πρασίνων.

.