Log in

Σε κρίσιμο στάδιο οι γερμανικές συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης

Στην επόμενη φάση της περνάει η προσπάθεια για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης στη Γερμανία, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες ελπίζουν ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχουν καταλήξει ως προς την ταυτότητα του νέου κυβερνητικού τους εταίρου, γεγονός που θα τους επιτρέψει κατόπιν να επικεντρωθούν στις λεπτομέρειες μιας προγραμματικής συμφωνίας.

Γράφει η: 

Χθες λοιπόν η Άνγκελα Μέρκελ μαζί με έτερα κορυφαία μέλη του συντηρητικού μπλοκ συναντήθηκαν με τους Σοσιαλδημοκράτες, ενώ για σήμερα έχει οριστεί και το δεύτερο ραντεβού τους με τους Πράσινους, καθώς ο πρώτος γύρος των συνομιλιών τη περασμένη εβδομάδα, με αμφότερα τα κόμματα, δεν ξεκαθάρισε το τοπίο.

Άλλωστε, μπορεί η σύμπραξη με τους Σοσιαλδημοκράτες να φαντάζει πιο συμβατή, καθώς το πείραμα του μεγάλου συνασπισμού έχει ξαναδοκιμαστεί την περίοδο 2005-2009, όμως η κα.Μέρκελ έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι ανοιχτή σε όλα τα εναλλακτικά σενάρια, εφόσον οδηγήσουν στη διαμόρφωση μιας σταθερής κυβέρνησης για το καλό της χώρας. Πόσο μάλλον με δεδομένο ότι στις τάξεις του SPD υπάρχει σαφής απροθυμία για μια νέα συμβίωση με το CDU, όπως και πολύ μακρύς κατάλογος απαιτήσεων, που δεν είναι βέβαιο ότι τα σκληροπυρηνικά στοιχεία στους κόλπους της κεντροδεξιάς παράταξης θα μπορέσουν να αποδεχτούν.

Ήδη πριν το χθεσινό ραντεβού τους, η υπαρχηγός του SPD, Αντρέα  ξεκαθάρισε, σε δηλώσεις της, ότι το κόμμα θέτει ανοιχτά θέμα θεσμοθέτησης κατώτερου μισθού, και μάλιστα στα 8,50 ευρώ. Αναλόγως στη συνάντηση ξεδιπλώθηκαν οι σαφείς απαιτήσεις του κόμματος αναφορικά με τη φορολογική πολιτική και δη, την επιβολή υψηλότερων φόρων στους πλούσιους.

Οι Χριστιανοδημοκράτες δεν είναι κατηγορηματικά αρνητικοί στο ζήτημα του κατώτερου μισθού, αλλά σίγουρα θα πιέσουν για πολύ χαμηλότερο νούμερο. Και αν υποχωρήσουν στις φοροαυξήσεις για τους πλούσιους, θα απαιτήσουν ανταλλάγματα για να μπορέσουν να προωθήσουν το deal κυρίως στους πιο επιφυλακτικούς Χριστιανοκοινωνιστές.

Πάντως, σαφείς ιδεολογικές διαφορές και διαφορές απόψεων σε σημαντικά κοινωνικά θέματα υπάρχουν και μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής όχι μόνο της Γερμανίας αλλά της Ευρώπης συνολικά, που έχει φουντώσει για τα καλά με αφορμή τη τραγωδία της Λαμπεντούζα.

Για το λόγο αυτό, εξάλλου, ανεξάρτητα προς ποια πλευρά θα γύρει τελικά η πλάστιγγα, οι διαπραγματεύσεις των Χριστιανοδημοκρατών με το νέο κυβερνητικό τους εταίρο αναμένεται να είναι δύσκολες και χρονοβόρες.
Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο εμφανίστηκε βέβαιος ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι στη θέση της μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, ντόπιοι αναλυτές δεν αποκλείουν οι διαπραγματεύσεις να καθυστερήσουν την διαμόρφωση της νέας κυβέρνησης έως το Δεκέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι οι αναλυτές είναι ότι πρόθεση της Άνγκελα Μέρκελ είναι να αποσαφηνίσει μέσα στην εβδομάδα ποιος τελικά θα είναι ο προνομιακός της συνομιλητής στη διαδικασία για το σχηματισμό κυβέρνησης, έτσι ώστε από την ερχόμενη εβδομάδα να ξεκινήσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το νέο υπουργικό σχήμα και τις βασικές θέσεις της νέας κυβέρνησης σε όλα τα βασικά εσωτερικά και διεθνή θέματα.