Log in

Μαριλίζ Φασουλοπούλου

Αυστρία: Κλίνατε επί (ακρο)δεξιά

Το παζλ της υπερσυντηρητικής, για να μην πούμε ακροδεξιάς στροφής της Ευρώπης συμπληρώθηκε με το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών της Αυστρίας. Δεν έχει, άλλωστε σημασία σε ποια θέση «έκατσε» τελικά το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, αν δηλαδή ήρθε τελικά τρίτο και όχι δεύτερο, όπως έδειχναν οι δημοσκοπήσεις. Διότι ένα μεγάλο κομμάτι των απόψεων του θα υπηρετηθεί... μια χαρά από τον επόμενο Καγκελάριο, τον Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος δεν έχει το όνομα, αλλά έχει όλη την (ακροδεξιά) χάρη.

Ευρώπη… να τον χαίρεσαι!

Η ευθύνη του Μαριάνο Ραχόι στον εκτροχιασμό της κρίσης στην Καταλονία είναι τεράστια. Και δεν το λέμε μόνο εμείς, το παραδέχονται οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές, αναφερόμενοι στους κάκιστους χειρισμούς του Ισπανού πρωθυπουργού που στάθηκαν… βούτυρο στο ψωμί των αυτονομιστών.

Ισπανία vs Πορτογαλία: Οι δύο όψεις του Ιανού

Μοιράζονται την ίδια χερσόνησο. Όμως, παρά τις σχέσεις καλής γειτονίας, ο ανταγωνισμός μεταξύ τους ήταν ανέκαθεν προφανής, με τους Πορτογάλους να θεωρούν ότι οι γείτονες τους δεν απώλεσαν ποτέ την αλαζονεία των παλιών βασιλέων της Καστίλης.

  • Κατηγορία Γνώμες

Τα χειρότερα έρχονται…

Σε θεσμική δήλωση αναμένεται να προχωρήσει απόψε το βράδυ (γύρω στις 22:00 ώρα Ελλάδος) ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουντζεμόν, με τις φήμες να οργιάζουν περί πιθανής μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Η ραγδαία επιδείνωση του κλίματος και η προοπτική διχοτόμησης της Ισπανίας σκόρπισαν τον πανικό σήμερα στο ισπανικό χρηματιστήριο, προκάλεσαν τριγμούς στις ευρωπαϊκές αγορές συνολικά και έφεραν πιο κοντά την απειλή μιας νέας συστημικής κρίσης για την Ευρώπη συνολικά.

Ευρώπη… το μεγαλείο σου!

Η επίδειξη σεβασμού στις δημοκρατικές αρχές συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό στη σημερινή νεοφιλελεύθερη Ευρώπη. Αν και το γεγονός πως το νέο κρούσμα ήρθε από την Ισπανία δεν στερείται ειρωνείας, δεδομένου ότι οι Ισπανοί λογίζονταν ανάμεσα στα… καλά και υπάκουα παιδιά της Ευρώπης.

Μέρκελ και Μακρόν τα βρήκαν. Το FDP, το ρώτησαν;

Με τους δύο πυλώνες της Ευρώπης να έχουν συγχρονιστεί μεταξύ τους, όπως φάνηκε και επιβεβαιώθηκε από τη χθεσινή συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν, τα υπόλοιπα κράτη μέλη, θέλοντας και μη, θα ακολουθήσουν, ξεκινώντας από τη σημερινή συζήτηση γύρω από το τραπέζι της συνόδου κορυφής στο Ταλίν. Το μόνο πρόβλημα, όμως, είναι ότι το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης και του οράματος για τη μεταρρύθμιση της δεν περνά απαραιτήτως – και δυστυχώς - από τα χέρια των ηγετών των «28».

Είναι (σχεδόν) επίσημο: Σόιμπλε τέλος από το ΥΠΟΙΚ

Όταν φτάνουν να το γράψουν τόσο οι Financial Times όσο και η Bild, η πληροφορία, πλέον, μπορεί να θεωρηθεί πολύ σοβαρή. Κι ας μην έχει επιβεβαιωθεί επισήμως, διότι πολύ απλά δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ακόμη από καμία αρμόδια αρχή. Αναφερόμαστε στην μετακίνηση του χερ Σόιμπλε από το τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών στη θέση του προέδρου της Βουλής.

Γερμανία: Τα... καλά της αριστεράς μιμούνται οι ακροδεξιοί

Η απρόσμενα μεγάλη εκλογική επίδοση έφερε από πολύ νωρίς τα πρώτα προβλήματα. Αναφερόμαστε, βεβαίως, στην απόφαση της συμπροέδρου του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», Φράουκε Πέτρι, να παραιτηθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα, πριν καλά-καλά καταλαγιάσει η ευφορία του χθεσινού αποτελέσματος. Στοιχείο που επιβεβαιώνει τα εσωτερικά προβλήματα και τις διενέξεις ανάμεσα στις συνιστώσες της ακροδεξιάς, που φαίνεται ότι ζήλεψε τα… καλά της Αριστεράς.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS