Log in

Μαριλίζ Φασουλοπούλου

Παιχνίδια εξουσίας στο Ριάντ

Ένα ακόμη κομμάτι του… περίεργου παζλ που έχει δημιουργηθεί στην αραβική χερσόνησο με την διένεξη μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ ήρθε να προστεθεί με την αιφνιδιαστική είδηση της αντικατάστασης του διαδόχου του θρόνου στο Ριάντ.

Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα

Το είχαμε γράψει πριν λίγες μέρες. Το δύσκολο, κάποιες φορές, δεν είναι να κερδίσεις τη μάχη της κάλπης, είναι να κυβερνήσεις. Και τα δύσκολα στο πεδίο αυτό ήρθαν πολύ νωρίς για τον Εμανουέλ Μακρόν.

Το «δύο στα δύο» επετεύχθη για τον Μακρόν

Τελικά η σύνεση επικράτησε. Ο γαλλικός λαός έδωσε στον Εμανουέλ Μακρόν τον έλεγχο της νομοθετικής εξουσίας και άρα τη δυνατότητα να εφαρμόσει το έργο του, αλλά όχι στα εντυπωσιακά επίπεδα που «έβλεπαν» τα προγνωστικά και που μπορεί να τον καθιστούσαν υπερβολικά ισχυρό, απρόσβλητο στην κριτική της Εθνοσυνέλευσης και των ίδιων των βουλευτών του.

Για την εξουσία, ρε γαμώτο!

Είναι γλυκιά η γεύση της νίκης και ακόμη πιο γλυκιά η γεύση της εξουσίας. Συσπειρώνει, παρακάμπτει διχόνοιες, έχθρες, προσωπικές ιδεολογίες με ένα τρόπο… μαγικό. Και αν υπάρχει και το επιχείρημα ότι θυσιάζεις το εγώ σου και τα προσωπικά σου πιστεύω για το… καλό της χώρας, ακόμη καλύτερα!

Εμανουέλ Μακρόν – Τερέζα Μέι: Πολιτικοί βίοι… διαμετρικά αντίθετοι

Ένα αστέρι ανατέλλει, ένα αστέρι δύει. Με τη φράση αυτή θα μπορούσε να συνοψίσει κανείς την εικόνα που διαμορφώνεται μετά τις βουλευτικές εκλογές σε Γαλλία και Βρετανία, ήτοι την ισχυροποίηση του Εμανουέλ Μακρόν και την αποδυνάμωση της Τερέζα Μέι, επηρεάζοντας τις ισορροπίες σε όλη την Ευρώπη. 

Πως μια νίκη μετατρέπεται σε εφιάλτη

Το ρίσκο πάντα εμπεριέχει ένα ποσοστό κινδύνου. Ρισκάρεις και μπορεί να μην σου βγει, έτσι απλά. Αυτό συνέβη και με την Τερέζα Μέι. Ρίσκαρε μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση με τη βεβαιότητα ότι είναι… καβάλα στο άλογο, ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία με είκοσι μονάδες προβάδισμα και τελικά κατέληξε με ένα πρώτης τάξεως φιάσκο, που θέτει τη θέση της υπό αμφισβήτηση.

Στο «παρά πέντε» γλυτώσαμε το πρώτο bail in στην Ευρωζώνη!

Τελικά ούτε οι εποπτικές αρχές της Ευρωζώνης, ούτε οι ίδιες οι ισπανικές αρχές τόλμησαν να ρισκάρουν την εκκαθάριση μιας προβληματικής ευρωπαϊκής τράπεζας με τη χρήση του νέου μηχανισμού του bail in. Έτσι, μετά την άμεση δραστηριοποίηση της ΕΚΤ, που έκρινε ότι η ισπανική Banco Popular Espanor είναι σε άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης η λύση βρέθηκε άρον-άρον με την εξαγορά της προβληματικής τράπεζας από την Banco Santander έναντι του συμβολικού ποσού του ενός ευρώ.

Ο αραβικός... πόλεμος και ο ρόλος του Ντόναλντ Τραμπ

Τα σύννεφα είχαν αρχίσει να μαζεύονται εδώ και καιρό. Και τα προειδοποιητικά σημάδια υπήρχαν, παρά το γεγονός ότι ελάχιστοι περίμεναν ότι η αραβική χερσόνησος θα έφτανε τελικά να διχοτομηθεί. Όμως, σημείο κλειδί φαίνεται να υπήρξε η πρόσφατη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στο Ριάντ, όπου επισφραγίστηκε η κλιμάκωση των τόνων κατά του Ιράν και η αποστολή των… κατάλληλων μηνυμάτων προς πάσα κατεύθυνση.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS