Log in

Βολιβία: Η μεταβατική κυβέρνηση υπόσχεται σύντομα εκλογές

Η μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες υποσχέθηκε χθες Κυριακή ότι θα διεξαχθούν "διαφανείς" εκλογές "πολύ σύντομα", καθώς η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά τεταμένη στη χώρα των Άνδεων, παρότι η νέα κυβέρνηση κάνει λόγο περί αποκλιμάκωσης, με τον πρώην πρόεδρο Έβο Μοράλες να καταγγέλλει πως διαπράττονται "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Reuters: Οι επενδυτές προτιμούν τα ελληνικά ομόλογα

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν καταγράψει φέτος την καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη, απολαμβάνοντας εισροές από επενδυτές που έχουν απογοητευτεί από τις χαμηλές αποδόσεις που προσφέρει το χρέος άλλων χωρών και φοβούνται το αυξημένο πολιτικό ρίσκο στην Ιταλία. 

Εννιά χρόνια μετά τη χρεοκοπία, οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters. 

To πρακτορείο επισημαίνει ότι αυτόν τον μήνα, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για περίοδο πέντε ετών υποχώρησε κάτω από αυτό της Ιταλίας για πρώτη φορά από το 2008. Είναι κάτι αξιοσημείωτο, σημειώνει το Reuters, δεδομένου ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας βρίσκεται στην «επενδυτική βαθμίδα», στο «ΒΒΒ», αρκετά πάνω από το «ΒΒ-» της Ελλάδας. 

«Έχουμε μια προτίμηση για το ελληνικό χρέος έναντι του ιταλικού» δήλωσε στο Reuters ο Νικ Γουόλ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Merian Global Investors, η οποία μπήκε στην αγορά ελληνικών ομολόγων τον Μάιο του 2017, μετά την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία με μια ατζέντα για την περαιτέρω ενοποίηση της ευρωζώνης. 

Αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες πίσω από την άνοδο των ελληνικών ομολόγων. Το παγκόσμιο ράλιτων ομολόγων έχει οδηγήσει τις αποδόσεις υπερβολικά χαμηλά σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της νότιας Ευρώπης, όπου η απόδοση του ισπανικού 10ετούς έχει υποχωρήσει κάτω από το 0,4%. 

«Όλοι ψάχνουν απεγνωσμένα ένα καλό carry story αυτή τη στιγμή. Αν υπάρχει η δυνατότητα να κερδίσουν βραχυπρόθεσμα μια καλή απόδοση, τότε θα το δοκιμάσουν» πρόσθεσε ο κ. Γουόλ. 

Το «carry» αναφέρεται στην πρακτική των επενδυτών να δανείζονται φθηνά για να αγοράσουν χρέος με υψηλότερη απόδοση. 

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση από το χρέος οποιασδήποτε άλλης χώρας στην ευρωζώνη φέτος. To spread ανάμεσα στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς και του γερμανικού bund έχει συρρικνωθεί κατά 156 μονάδες βάσης, ενώ το spread της Ιταλίας έναντι της Γερμανίας έχει διολισθήσει μόνο κατά 36 μονάδες βάσης. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, αν και ένα μέρος της εξέλιξης αυτής οφείλεται στο κυνήγι των αποδόσεων, πολλοί υποστηρίζουν ότι το μέγεθος της μεταβολής σηματοδοτεί την άνοδο της Ελλάδας και την πτώση της Ιταλίας, η οποία κινδυνεύει να χάσει την επενδυτική βαθμίδα. 

Ωστόσο, τα ελληνικά ομόλογα έχουν κάποια μειονεκτήματα, πέρα από τη χαμηλή αξιολόγηση. Όπως σημειώνει το Reuters μόλις 350 δισ. ευρώ είναι σε κυκλοφορία - έναντι 2,3 τρισ. ευρώ ιταλικού χρέους - και από αυτά τα 60 δισ. βρίσκονται στα χέρια του επίσημου τομέα. 

Η έλλειψη ρευστότητας καθιστά την Ελλάδα απαγορευμένο πεδίο για τα μεγάλα fund. Αλλά κάποιοι μικρότεροι επενδυτές προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές στο ιταλικό χρέος και η Ελλάδα δείχνει καλή επιλογή, ανέφερε υπεύθυνος στρατηγικής σε τράπεζα στο Λονδίνο. Ο ίδιος τόνισε πως πολλοί πελάτες του «στήριξαν» την έκδοση των 2,5 δισ. της Ελλάδας τον Μάρτιο. «Οι πελάτες έχουν φτάσει τα όρια τους όσον αφορά την κατοχή ιταλικών ομολόγων και πρέπει να φέρουν αποδόσεις στα κεφάλαια που διαχειρίζονται, οπότε οι νέες εκδόσεις της Ελλάδας είναι ελκυστικές» πρόσθεσε. 

Ο άλλος παράγοντας είναι το ευρώ. 

Η Ελλάδα γλύτωσε το 2012 την έξοδο, αλλά ορισμένοι φοβούνται πως η Ιταλία οδεύει τώρα προς αυτή την κατεύθυνση, ιδίως μετά την πρόταση της Λέγκα για εισαγωγή ενός είδους «παράλληλου νομίσματος». 

Το ρίσκο αυτό αντανακλάται στα CDS της Ιταλίας. 

Επιπλέον, αναφέρει το Reuters, η φιλική προς τις αγορές Νέα Δημοκρατία αναμένεται να κερδίσει στις εκλογές του Ιουλίου τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την νίκη στις ευρωεκλογές. Το αποτέλεσμα αυτό οδήγησε την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κάτω από το 3%. 

Ο Σαϊντ Χαϊντάρ, αναμένει ότι θα κρατήσει τα ελληνικά ομόλογα μέχρι την ωρίμανση τους, προβλέποντας ότι οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν ακόμα χαμηλότερα. Συγκεκριμένα, αναμένει ότι το μακροπρόθεσμα χρέος της Ελλάδας θα έχει καλύτερη απόδοση έναντι των υπόλοιπων ομολόγων.