Log in

Προκαλεί η ασυδοσία των γερμανικών κολοσσών

Συνεχίζουν να εκπλήσσουν δυσάρεστα οι πρακτικές και επιλογές των γερμανικών επιχειρηματικών κολοσσών εν μέσω πανδημικής κρίσης, δημιουργώντας και πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση Μέρκελ. Όχι μόνο εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις οικονομικές ενισχύσεις που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση για τη γερμανική αγορά συνολικά, αλλά προκαλούν το λαϊκό αίσθημα προχωρώντας κανονικά τα σχέδια καταβολής μερισμάτων στους μετόχους τους.

Γράφει η: 

Η αποκάλυψη έχει προκαλέσει σάλο στη Γερμανία και κυρίως στα συνδικάτα των εργαζομένων, πυροδοτώντας την αντίδραση τόσο των κομμάτων της αντιπολίτευσης όσο και των Σοσιαλδημοκρατών εταίρων της κυρίας Μέρκελ, καθώς τα δεξιά μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού επιλέγουν να δίνουν προτεραιότητα και προστασία στους επιχειρηματικούς και βιομηχανικούς ομίλους.

Η καταβολή μερισμάτων αφορά την περσινή χρήση, κατά την οποία οι περισσότερες μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις κατέγραψαν σημαντικά κέρδη. Όμως, η καταβολή τους στην τρέχουσα συγκυρία, όταν ο απλός κόσμος είναι στριμωγμένος και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν μπει σε αναστολή εργασίας ή σε μερική απασχόληση ή και έχουν απολυθεί, είναι προκλητική. Το ίδιο βέβαια ισχύει για τυχόν καταβολή μπόνους στα ανώτατα διοικητικά στελέχη, κάτι για το οποίο ειδικά το αριστερό Die Linke έχει κάνει φασαρία, απαιτώντας τη άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης.

«Για όσες εισηγμένες εταιρίες λαμβάνουν επιδόματα ή κρατικές ενισχύσεις (λόγω των μέτρων της πανδημίας), θα πρέπει να τους επιβληθεί να μην προχωρήσουν σε καταβολή μερισμάτων ή μπόνους στα ανώτατα στελέχη» απαίτησε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Die Linke, Ντίτμαρ Μπαρτς, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν οι φορολογούμενοι με τον... ιδρώτα τους να διασφαλίζουν τον πλούτο των μεγαλομετόχων και των golden boys των ομίλων.

Ποιοι όμιλοι είναι πρώτοι στη λίστα; Καταρχάς οι συνήθεις ύποπτοι του κραταιού κλάδου αυτοκινήτου που «κλαίγονται» για την οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί από τον κορονοϊό. Volkswagen, BMW και Daimler έχουν στα σκαριά την καταβολή μερισμάτων ύψους 7,5(!) δισ. ευρώ, ένα ποσό τεράστιο, όταν ταυτόχρονα έχουν λάβει κρατικές ενισχύσεις για να κρατήσουν στη δούλεψη τους, εν μέσω κρίσης, πάνω από 200.000 εργαζομένους. Στη λίστα περιλαμβάνεται επίσης ο όμιλος ελαστικών και ανταλλακτικών Continental και o αθλητικός κολοσσός της Adidas, που έχει βάλει στο σχετικό πρόγραμμα ομοσπονδιακής κάλυψης πάνω από 1.000 υπαλλήλους.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε αρκετές από τις εταιρίες, κυρίως τις αυτοκινητοβιομηχανίες, δήλωσαν πως η καταβολή μερισμάτων έχει παγώσει, καθώς εκκρεμεί η έγκριση τους από τις γενικές συνελεύσεις που επρόκειτο να γίνουν αυτή την εποχή και οι οποίες έχουν αναβληθεί. Όμως, η αναβολή των γενικών συνελεύσεων δεν σημαίνει ότι έχουν πραγματικά ακυρώσει την καταβολή μερισμάτων, όπως και το μοίρασμα μπόνους στα διοικητικά στελέχη, όπως έχουν κάνει ήδη κάποιες άλλες γερμανικές επιχειρήσεις, όπως ενδεικτικά ο τουριστικός κολοσσός της Tui και η αεροπορική Lufthansa.

H Lufthansa που έχει τεράστιο πρόβλημα με τα περισσότερα αεροσκάφη της καθηλωμένα και πάνω από 90.000 εργαζομένους να έχουν υποβληθεί στο πρόγραμμα ομοσπονδιακής στήριξης, έσπευσε αμέσως να ακυρώσει την καταβολή μερίσματος ή μπόνους για την περσινή χρονιά. Το ίδιο έπραξε και η Tui, που έλαβε έκτακτη πιστωτική γραμμή ρευστότητας ύψους 1,8 δισ. ευρώ από το κρατικό δημόσιο, για να μείνει ζωντανή.

Οι γερμανικές αρχές υπολογίζουν ότι συνολικά 2,35 εκατ. εργαζομένοι θα ενταχθούν από τις επιχειρήσεις στο ομοσπονδιακό πρόγραμμα επιδότησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Και ευτυχώς η αρμόδια υπηρεσία του Federal Employment Agency «κάθεται» πάνω σε ένα άνετο μαξιλάρι αποθεμάτων που αγγίζει τα 26 δισ. ευρώ. Όμως, τα χρήματα αυτά, όπως καταγγέλλουν και τα συνδικάτα των εργαζομένων, δεν είναι δυνατόν να δίδονται από τις αρχές στις εταιρίες υπό τη μορφή «λευκής επιταγής».