Log in

Μαριλίζ Φασουλοπούλου

Από το κακό στο χειρότερο…

Ευτυχώς που μεσολαβεί Σαββατοκύριακο, αν και αυτό δεν αλλάζει αυτό που θα έρθει από τη Δευτέρα στις αγορές, καθώς η αγωνία για την κάθετη κλιμάκωση του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου και την απροθυμία της Fedνα βγάλει τα κάρβουνα από τη φωτιά για να καλύψει τον θερμοκέφαλο Αμερικανό πρόεδρο, έχει πιάσει ταβάνι!  

Πρόσω ολοταχώς προς άτακτο Brexit!

Ο Μπόρις Τζόνσον καθυστέρησε χαρακτηριστικά να ταξιδέψει στην Ευρώπη και να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τους ομολόγους του προκειμένου να βρει μια λύση για το Brexit. Ίσως βέβαια να γνώριζε ότι δεν θα έβρισκε ευήκοα ώτα στα αιτήματα του ή ίσως να μην είχε εξαρχής πραγματική πρόθεση να διαπραγματευτεί.

Το ραντεβού του Τζάκσον Χολ και ο χρησμός του Τζερόμ Πάουελ

Οι αγορές το έχουν βαφτίσει το Νταβός του καλοκαιρού. Σε ένα ανάλογο ειδυλλιακό ορεινό τοπίο, στα Βραχώδη Όρη του Γουαιόμινγκ, οι διεθνείς κεντρικοί τραπεζίτες μαζεύονται σταθερά εδώ και σχεδόν σαράντα χρόνια για να συζητήσουν μέσα στη φύση και τον καθαρό αέρα όλες τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εν όψει και της έναρξης της φθινοπωρινής περιόδου. Το ίδιο θα κάνουν και φέτος, στο συμπόσιο που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται το Σάββατο. 

Η παραίτηση Κόντε ανακατεύει την τράπουλα – τα σενάρια της επόμενης μέρας

Τελικά δεν χρειάστηκε να φτάσουν καν σε ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δεν επέτρεψε στον υπερσυντηρητικό Ματέο Σαλβίνι να μετατρέψει τη βουλή σε θέατρο των φιλοδοξιών του, ούτε να βάλει τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε δίλημμα, υποβάλλοντας από μόνος του την παραίτηση του. Σε κάθε περίπτωση η χώρα μπήκε επίσημα σε πολιτική κρίση και αναζητά λύσεις για την επόμενη ημέρα.

Η Ιταλία (και πάλι) σε κρίση – σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία για την πρόταση μομφής

Η διαφανόμενη διάλυση της αντισυστημικής κυβέρνησης Πεντάστερων και Λέγκας δεν αποτελεί εκ πρώτης όψεων κακή είδηση για τις Βρυξέλλες και όχι μόνο. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως η επόμενη ημέρα μοιάζει πιο δύσκολη και περίπλοκη με αποτέλεσμα κανείς να μην είναι βέβαιος τι θα πρέπει να εύχεται για την έκβαση της σημερινής κρίσιμης ψηφοφορίας στην ιταλική βουλή επί της πρότασης μομφής κατά του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε.

Κλάδος ελιάς προς το Πεκίνο η παράταση που δόθηκε στην Huawei

Το μήνυμα των αγορών απέναντι στην επιδείνωση των σινοαμερικανικών σχέσεων ήταν σαφές και καθαρό υποχρεώνοντας τον Λευκό Οίκο να ανακρούσει πρύμναν παρά το γεγονός ότι για πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους  ο κύριος Τραμπ δεν πρόκειται ποτέ να το παραδεχτεί. Αυτό φάνηκε καθαρά με τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίστηκε το ευαίσθητο θέμα της Huawei.

Ιταλία, Τζάκσον Χολ και G7: το τρίπτυχο-βαρόμετρο για το κλίμα της εβδομάδας

Μια εβδομάδα πλούσια σε εξελίξεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο ξεκινά σήμερα, με τις διεθνείς αγορές να «διψούν» για καλές ειδήσεις που θα καταλαγιάσουν την αναταραχή των τελευταίων εβδομάδων. Αν και η αγωνία τους είναι εύλογη, τα μηνύματα τόσο από το σινοαμερικανικό μέτωπο όσο και από την πολιτική κρίση στην Ιταλία δεν είναι ευοίωνα.

Σίλβιο… ντούρασελ

O Καβαλιέρε δεν καταθέτει εύκολα τα όπλα. Ούτε τα ανοιχτά μέτωπα του με τη Δικαιοσύνη τον πτοούν, ούτε η συμπίεση της παραδοσιακής Δεξιάς από την επέλαση της σκληροπυρηνικής Λέγκας. Αντιθέτως, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στα 82 του χρόνια αισίως, επιμένει στη διεκδίκηση ρόλου στην εγχώρια πολιτική σκηνή με τη δημιουργία ενός νέου κινήματος.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS