Log in

Καθόλου άδειες, ή άδειες με δικούς τους όρους θέλουν τα κανάλια

Σε ένα λυσσώδη αγώνα ώστε -τελικά- να μην δοθούν τηλεοπτικές άδειες θα επιδοθούν στο επόμενο διάστημα οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Οι επιθέσεις κατά του διαγωνισμού,κατά της προκήρυξης και κατά του νόμου, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αδειοδότησης που σημειώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι -πάνω από 70 το σύνολο των ενστάσεων- θα δούμε να επαναλαμβάνονται αμέσως μόλις δημοσιευθεί η προκήρυξη, όχι όμως άμεσα εναντίον του Νίκου Παππά και της κυβέρνησης, αλλά εναντίον του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Γράφει: η Αγγελική Νταρζάνου

Του ΕΣΡ που ...λάτρεψαν ως το «αρμόδιο» να προχωρήσει τις τηλεοπτικές άδειες, θα δεχθεί και τον μεγαλύτερο πόλεμο. Μιλάμε για ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας, ασφαλιστικά μέτρα, αιτήσεις αναστολής,  το νομικό οπλοστάσιο για όποιον «δεν θέλει να ζυμώσει» είναι μεγάλο. Οι σχετικές κινήσεις αναμένονται με την κατάθεση της Προκήρυξης.  

Μαζί με τα νομικά τερτίπια θα λάβει χώρα και ο «επικοινωνιακός πόλεμος» από εκπομπές και δελτία ειδήσεων, από τις ίδιες  συχνότητες που παρανόμως καταλαμβάνουν οι ίδιοι καναλάρχες. Για το πώς «η κυβέρνηση φιμώνει τα ΜΜΕ» και για το πώς «η κυβέρνηση εφαρμόζει σχέδιο άλωσης του τηλεοπτικού πεδίου». Καμία αναφορά για την παράνομη κατάληψη των συχνοτήτων, για το τζάμπα 28 χρόνων, για το κλειστό κύκλωμα που λυμαίνεται επί δεκαετίες τον τηλεοπτικό αέρα. Και καμία αναφορά ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη όπου τα κανάλια λειτουργούν χωρίς άδειες.

Το ΕΣΡ θα στοχοποιηθεί, μαζί με το «νόμο Παππά». Θα λοιδορηθεί, θα επιχειρηθεί να απαξιωθεί, θα επιχειρηθεί να πιεστεί, να ελεγχθεί και να εκφοβιστεί. Θα του χρεωθεί ότι είναι «κυβερνητικό». Ότι ελέγχεται από τον Ν. Παππά.  

Αν και ο στόχος είναι να μην δοθούν άδειες, παραχώρηση θα μπορούσε να γίνει στην περίπτωση που οι άδειες που θα δίνονταν σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις που θα ήθελαν να υπαγορεύσουν τα κανάλια.  Αυτό βασικά σημαίνει χωρίς λεφτά. Με χαμηλό ή καθόλου τίμημα.  Με το κατώτατο δυνατό όριο προϋποθέσεων για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, χωρίς μίνιμουμ εργαζομένων, χωρίς μίνιμουμ ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς κατατεθειμένο κεφάλαιο. 

Τα πρώτα δείγματα εκ μέρους των μετόχων των καναλιών φάνηκαν ήδη από τη συνέντευξη Τύπου της Digea την περασμένη Τετάρτη. Και όπως όλα δείχνουν, έπεται συνέχεια στο αμέσως επόμενο διάστημα. Οι επικεφαλής της εταιρείας διανομής σήματος -η οποία ανήκει στους μετόχους των τηλεοπτικών σταθμών- ήταν απολύτως σαφείς:  Όπως είπαν, επτά (7) άδειες δεν είναι αρκετές, μπορούν να χωρέσουν περισσότερες. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να αλλάξει η τεχνολογία μετάδοσης (από DVB-T να γίνει DVB-T2). Ότι θα πρέπει οι τηλεθεατές να αγοράσουν νέες συσκευές ή νέους αποκωδικοποιητές για να μπορούν να λάβουν το τηλεοπτικό σήμα, δεν φαίνεται να τους  απασχολεί -το τοποθετούν στο 2022- όμως απασχολεί την κυβέρνηση, που δεν θέλει να επιβαρύνει τους τηλεθεατές με επιπλέον κόστος, λίγο καιρό μετά την προηγούμενη επιβάρυνση της μετάβασης στο ψηφιακό σήμα, που ολοκληρώθηκε το 2015.