Log in

ΥΠΟΙΚ: Αισιοδοξία για πλεόνασμα και μέρισμα αλλά και μέτρα μόνο εάν δεν καλυφθούν οι στόχοι (upd)

Την βεβαιότητα ότι ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός θα εκτελεστεί χωρίς προβλήματα κι ότι θα σημειωθεί υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα (1,75% του ΑΕΠ), η οποία θα επιτρέψει την καταβολή κοινωνικού μερίσματος σε οικονομικά ασθενείς ομάδες του πληθυσμού εξέφρασε σήμερα κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας.

Γράφει ο: 

Tαυτόχρονα, δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 1,8% του ΑΕΠ φέτος, αλλά και επιφυλακτικός για το εάν είναι εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018, όπως προβλέπει το Μνημόνιο ΙΙΙ, αφήνοντας ανοικτό το ενδόμενο να τεθεί θέμα λήψης πρόσθετων διορθωτικών δημοσιονομικών μέτρων το επόμενο έτος.

Ο ίδιος αξιωματούχος προανήγγειλε παρεμβάσεις για την αποτροπη των φαινομένων φοροδιαφυγής που αποτυπώθηκαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις πολλών ελευθέρων επαγγελματιών και λοιπών αυτοαπασχολουμένων και προκλήθηκαν εξαιτίας των υπέρμετρων αυξήσεων σε ορισμένους συντελεστές υπολογισμού των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες επιβλήθηκαν βάσει των περυσινών νόμων 4387/2016 και 4389/2016.

Όπως τόνισε, αναζητούνται "έξυπνα μέτρα" για την εξάλειψη των "κινήτρων" για απόκρυψη εισοδημάτων που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας του νέου φορολογικού και ασφαλιστικού καθεστώτος που νομοθετήθηκε πέρυσι και ισχύει από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Επιπλέον, βάσει των όσων ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, ορισμένα επαχθή φοροεισπρακτικά μέτρα που πρόκειται κανονικά να εφαρμοστούν από την 1η-1-2018, όπως η επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων και η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από το 9% και το 17% στο 13% και στο 24% σε 32 νησιά του Αιγαίου, θα επιδιωχθεί να ανασταλούν για έναν ακόμη χρόνο, δεδομένου ότι οι συνθήκες που επέβαλαν την προηγούμενη αναστολή τους δεν έχουν αλλάξει και η αναγκαιότητα μη επιβολής τους εξακολουθεί να υπάρχει.

Αναφερόμενος στο 2018, ο ίδιος παράγων επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και άφησε να εννοηθεί ότι αν υπάρξει αμφιβολία για την επίτευξη του στόχου αυτού θα συζητηθεί το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων διορθωτικών μέτρων, σύμφωνα με τα όσα ήδη προβλέπονται στο συμφωνηθέν Μνημόνιο.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο "καθαρής εξόδου" από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 ή υπαγωγής της χώρας σε καθεστώς "προληπτικής γραμμής πίστωσης", ο ίδιος αξιωματούχος απέφυγε να ρισκάρει ξεκάθαρη πρόβλεψη επισημαίνοντας πως ανάμεσα στο «clean exit» και τις «προληπτικές γραμμές» υπάρχει ευρύ φάσμα επιλογών αν και η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου υποδηλώνει ότι πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα.

Μεταφέροντας εξάλλου την εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δήλωσε πως στόχος είναι «να πάμε πάρα πολύ γρήγορα στο θέμα της τρίτης αξιολόγησης». Όπως εξήγησε, σκοπός της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση το αργότερο ως τα Χριστούγεννα. Κι αυτό διότι τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, θα κριθούν τρία σημαντικά ζητήματα, η συνέχιση ή μη της συμμετοχής του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, ο τρόπος εξόδου της Ελλάδος από το καθεστώς των Μνημονίων και η αποφασήνιση των μεσομρακροπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα, τον Ιανουάριο αναμένεται νέα συζήτηση στο Δ.Σ. του ΔΝΤ αναφορικά με το εάν θα συνεχίσει και πώς το stand by arrangement για την Ελλάδα το οποίο ενέκρινε τον Ιούλιο. Εως τον Απρίλιο άλλωστε, οπότε θα έχουν επικυρωθεί και τα δημοσιονομικά στοιχεία για το 2017 από τη Eurostat αναμένεται να γίνει συζήτηση για τον τρόπο εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο, αλλά και η συζήτηση για το χρέος. «Όταν γίνουν αυτές οι συζητήσεις δεν θέλουμε η Ελλάδα να είναι μέρος του προβλήματος», διευκρίνισε ο υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγων.

Εντωμεταξύ εντός των επομένων έξι-οκτώ μηνών το οικονομικό επιτελείο και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.) σχεδιάζουν νέες εξόδους στις αγορές και για λόγους άντλησης νέου χρήματος ώστε να αυξηθεί το μαξιλάρι διαθεσίμων αλλά και για λόγους ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς.

Για το 2018 ο ίδιος κυβερνητικός παράγων εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη απόκλιση από τον βασικό δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Τόνισε ωστόσο ότι αν υπάρξει υστέρηση θα το δούμε, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων διορθωτικών δημιοσιονομικών μέτρων και εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για τις προθέσεις του ΔΝΤ να βάλει στο τραπέζι απαιτήσεις για νέα επαχθή μέτρα.

Τράπεζες

Για το θέμα που έχει ανακύψει με την απαίτηση του ΔΝΤ να διενεργηθεί έλεγχος ποιότητας ενεργητικού (ARQ) στις τις ελληνικές τράπεζες, ο αξιωματούχος πέταξε ευθέως «το μπαλάκι» στην ΕΚΤ και τον SSM. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένας τέτοιος λόγος. Η Νουί είπε ότι «εγώ δεν το θέλω», επομένως «αν είναι ας πείσει το ΔΝΤ τους ευρωπαϊκους θεσμούς, την ΕΚΤ και τον SSM που είναι οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών δημοσίου

Οσον αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου η εκτίμηση που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Τα στοιχεία για την εκτέλεση των πληρωμών θα είναι διαθέσιμα τέλος Σεπτεμβρίου και «δεν ανησυχώ ιδιαίτερα ότι θα είναι εκτός στόχων», τόνισε ο αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι δεν θα μπορούσε το θέμα να συζητηθεί στο EwG των αρχών Σεπτεμβρίου δεδομένου ότι δεν ήταν διαθέσιμα ακόμα τα στοιχεία.

Στοίχημα ... "ένα ουισκάκι" για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2017

Ο ίδιος αξιωματούχος εκφράζοντας βεβαιότητα για την επίτευξη του στόχου ανάπτυξης 1,8% του ΑΕΠ φέτος τόνισε χαρακτηριστικά: "Είμαι τόσο σίγουρος που βάζω στοίχημα… ένα ουισκάκι"! Διευκρίνισε δε ότι το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται σημαντική επιτάχυνση της ανάπτυξης ενώ το τέταρτο τρίμηνο του έτους αναμένονται παραδοσιακά μικρότερες επιδόσεις.