Log in

Εύσημα των θεσμών για την Ελλάδα, αλλά χωρίς «πράσινο φως» για την δόση των 5,7 δισ. ευρώ

Εμπόδια για την τυπική ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, η μη υλοποίηση μεγάλου αριθμού ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η μη έγκριση της επένδυσης στο «Ελληνικό» - Αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι για το θέμα των πλειστηριασμών!

Γράφει ο: 

Με διαπιστώσεις για τη θεαματική πρόοδο της Ελλάδας στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων της 3ης αξιολόγησης αλλά χωρίς το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας ολοκληρώθηκε χθες η συνεδρίαση του Eurogroup. Αιτία για τη μη έγκριση της εκταμίευσης της νέας δόσης είναι το γεγονός ότι εκκρεμούν ακόμη προς υλοποίηση δύο προαπαιτούμενα για την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης. Το ένα αφορά στην επιτάχυνση της διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το άλλο στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για την έγκριση της επένδυσης στην έκταση του «Ελληνικού».

Και για τα δύο πάντως μη υλοποιηθέντα προαπαιτούμενα, οι εκπρόσωποι των Θεσμών αναγνώρισαν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν φέρει ευθύνη. Όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Mάριο Σεντένο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, από τα 110 προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης εκκρεμούν μόνο δύο (πλειστηριασμοί και «Ελληνικό») τα οποία είναι εκτός αρμοδιότητας της κυβέρνησης (σ.σ. το ένα εξαρτάται από τους συμβολαιογράφους και το άλλο από το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο αναμένεται να εκδώσει εντός των προσεχών ημερών την απόφασή του) και, όταν ολοκληρωθούν, οι Θεσμοί θα δώσουν το «πράσινο φώς» για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα εξάλλου με τα όσα διευκρίνισε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ, το Εurogroup συνεδρίασε για να εγκρίνει το συμπληρωματικό Μνημόνιο, ενώ η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ θα λάβει χώρα στο δεύτερο 15νθήμερο Μαρτίου. Ήδη, όπως τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα τον Δεκέμβριο πέτυχε τον στόχο που είχε τεθεί αναφορικά με την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου τομέα προς την αγορά. Όπως διευκρίνισε μάλιστα, αν μέχρι το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου έχουν επιτευχθεί και οι νέοι στόχοι αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου θα διατεθεί στην Ελλάδα άλλο 1 δισ. ευρώ για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι το 99% της αξιολόγησης έχει κλείσει. Για το «Ελληνικό» σημείωσε ότι πριν το τέλος του μήνα αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ. Για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ανέφερε ότι οι κινήσεις έγιναν αλλά το θέμα θα παρακολουθείται τις επόμενες εβδομάδες.

Αναγνώρισε ότι έγινε τεράστια πρόοδος και θύμισε ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε έξι μήνες. Διευκρίνισε εξάλλου ότι τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών θα επιστρέψουν την Δευτέρα στην Αθήνα για τις πρώτες συναντήσεις για την τέταρτη αξιολόγηση χωρίς να περιμένουν την τυπική ολοκλήρωση της τρίτης.

Ο κ. Μοσχοβισί πρόσθεσε εξάλλου ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα έχουν επίσης συζητήσεις σχετικά με την αναπτυξιακή στρατηγική για Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. «Όταν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα σε έξι μήνες, πρέπει να γίνει μια κανονική χώρα όσον αφορά τις διαδικασίες της ΕΕ και κανονικό μέλος της ευρωζώνης», τόνισε χαρακτηριστικά. Ανέφερε επίσης ότι «το κρίσιμο Eurogroup είναι αυτό της 21ης Ιουνίου που θα είμαστε σε θέση να γιορτάσουμε το καλοκαίρι».

Η έκθεση συμμόρφωσης

Βάσει των όσων συζητήθηκαν στο Eurogroup η υλοποίηση των δύο προαπαιτούμενων που εκκρεμούν ακόμη θα έχει ολοκληρωθεί εντός των προσεχών δύο εβδομάδων. Σύμφωνα, ειδικότερα, με την έκθεση συμμόρφωσης που παρουσιάστηκε στο Εurogroup, «οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει συγκεκριμένες προσπάθειες για να ολοκληρώσουν τα δύο εναπομείναντα προαπαιτούμενα, τα οποία έχουν να κάνουν με το Ελληνικό και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Κόντρα Τσακαλώτου-Ντράγκι για τους πλειστηριασμούς

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ωστόσο, φαίνεται ότι πυροδότησαν μια έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι και τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ο κ. Ντράγκι είπε ότι ο τρόπος λειτουργίας των πλειστηριασμών πρέπει να είναι εύρυθμος και αποτελεσματικός ώστε να βρίσκεται στα πλαίσια των στόχων του προγράμματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τη στιγμή εκείνη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «εξερράγη» λέγοντας ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένος και να πει τι ακριβώς εννοεί, π.χ. πόσοι πλειστηριασμοί την ημέρα, πόσα έσοδα θέλουν κ.λπ.

Αφορμή για την εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι στάθηκε η διατύπωση σχετικής παρατήρησης στην έκθεση συμμόρφωσης σύμφωνα με την οποία στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών «σημειώθηκε σταδιακή πρόοδος, όσον αφορά την κοινοποίηση τους», όμως, «ο πραγματικός αριθμός των πλειστηριασμών που διενεργήθηκαν είναι σχετικά περιορισμένος δεδομένης της μετάβασης στο νέο σύστημα». Συγχρόνως, όπως σημειώνεται, «η γεωγραφική κάλυψη παραμένει επίσης μέτρια» γι’ αυτό και «χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εκτιμηθεί η πλήρης αποτελεσματικότητά των πλειστηριασμών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών δημοπρασιών σε όλες τις διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας».