Log in

Βρυξέλλες: Συνολική συμφωνία για έξοδο από το πρόγραμμα και ελάφρυνση χρέους έως 21 Ιουνίου

Αισιόδοξες για την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα του ESM, τον προσεχή Αύγουστο, εμφανίζονται πηγές των Βρυξελλών, που προσβλέπουν ότι έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα υπάρξει συνολική συμφωνία για το ζήτημα.

Η συμφωνία αυτή θα περιλαμβάνει τόσο τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους όσο και τη στρατηγική για την ανάπτυξη, αλλά και την εποπτεία με το τέλος του μνημονίου.

Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι, όπως οι εξωγενείς παράγοντες (π.χ. νευρικότητα των αγορών, γεωπολιτικές εξελίξεις κτλ), τα αποτελέσματα των stress test των ελληνικών τραπεζών που θα ανακοινωθούν στις 5 Μαΐου και τη ην εκπλήρωση των 88 προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τέσσερα είναι τα κρίσιμα ζητήματα σύμφωνα με τις Βρυξέλλες για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος:

- Τα προνομοθετημένα δημοσιονομικά μέτρα της περιόδου 2019-2020. Οι θεσμοί θα πρέπει να εξετάσουν τα μέτρα για τις συντάξεις, το αφορολόγητο και τα αντίμετρα, με βάση τα στοιχεία για την ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, τα οποία θα ανακοινώσει η Eurostat στα τέλη Απριλίου.

- Οι τιμές των ακινήτων στο σύστημα του ΕΝΦΙΑ - ένα θέμα «πολιτικά ευαίσθητο» για την κυβέρνηση και «τεχνικά σύνθετο», σύμφωνα με τις Βρυξέλλες.

-Η αγορά ενέργειας και οι ιδιωτικοποιήσεις.

-Ο διορισμός διοικητών στο δημόσιο τομέα.

Η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης θα σημάνει και την εκταμίευση μίας σημαντικής δόσης των δανείων, της τάξεως των 11,7 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να γίνει πριν τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου 2018.

Πρακτικά, αυτό συνεπάγεται ότι η τέταρτη αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει ως τα τέλη Μαΐου, προκειμένου η δόση να εκταμιευθεί το αργότερο εντός του Ιουλίου, καθώς τον Αύγουστο τα εθνικά κοινοβούλια θα είναι κλειστά.

Η μετα-μνημονειακή εποχή

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση που θα δημιουργηθεί μετά τη λήξη των μνημονίων, με δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή, οι Βρυξέλλες αναζητούν τρόπους για να υπάρξει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων τα επόμενα 3-5 χρόνια στην Ελλάδα, αλλά και εποπτεία των πολιτικών που εφαρμόζονται.

Μεγάλη βαρύτητα δίνουν στη δημιουργία, ως τον Αύγουστο, ενός ταμειακού αποθέματος, από 16 ως 20 δισ. ευρώ, με το οποίο εκτιμάται ότι η χώρα θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις ως τις αρχές του 2020, προκειμένου να επιτευχθεί μία ομαλή και βιώσιμη έξοδος από το πρόγραμμα.

Οι προτάσεις για την ελάφρυνση του χρέους

Όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ορισμένα από αυτά θα συνδεθούν με την υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα τα επόμενα έτη. Μεταξύ των προτάσεων που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση περιλαμβάνονται τα εξής:
- Πρώτον, ο μηχανισμός που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη.
- Δεύτερον, το πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων, όπως είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.
-Τρίτον, η χρησιμοποίηση μέρους των αδιάθετων χρημάτων του προγράμματος του ESM, που φτάνουν τα 27 δισ. ευρώ, για την αγορά των δανείων του ΔΝΤ.
-Τέταρτον, η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs) που υπολογίζονται περί τα 4 ως 5 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, όσον αφορά τη συνολική στρατηγική για την ανάπτυξη που θα πρέπει να παρουσιάσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ως το Πάσχα, οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι πρέπει να έχει την «απόλυτη κυριότητα» της ελληνικής κυβέρνησης. Η στρατηγική αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μέτρα για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, μια «φιλική» φορολογία για την ανάπτυξη, αλλά και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τα τρία θέματα που θα περιλαμβάνει η συνολική συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα (μεταμνημονιακή εποχή, μέτρα για το χρέος και στρατηγική ανάπτυξης) θα συζητηθούν για πρώτη φορά σε πολιτικό επίπεδο στο άτυπο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια της Βουλγαρίας.