Log in

Μίχαλος: Παράγοντας επιβίωσης των επιχειρήσεων η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών

Ως παράγοντα επιβίωσης για τις επιχειρήσεις χαρακτήρισε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος την εφαρμογή και αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών και των ψηφιακών δεξιοτήτων.

Σε ομιλία του στο Digital economy forum 2018 «Σχεδιάζουμε, δημιουργούμε, καινοτομούμε», το οποίο διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Οι ψηφιακές τεχνολογίες μετασχηματίζουν σήμερα την παγκόσμια οικονομία, ανατρέπουν υφιστάμενα μοντέλα και δημιουργούν ένα νέο πρότυπο επιχειρηματικής ανάπτυξης. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι σήμερα προϋπόθεση επιβίωσης για τις σύγχρονες οικονομίες».

Όπως υπογράμμισε, «η Ελλάδα έχει χάσει πολύτιμο έδαφος σε αυτό το θέμα. Έχει μείνει πίσω. Εδώ και πολλά χρόνια, μιλάμε για ψηφιακό μετασχηματισμό – αποτελεί αγαπημένο θέμα στις προεκλογικές ατζέντες των κομμάτων. Δεν είχαμε όμως και ακόμα δεν έχουμε φοβάμαι, μια ολοκληρωμένη, συνεκτική και διαχρονική ψηφιακή στρατηγική, παρά τις σοβαρές προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Δεν είναι θέμα επιλογής, είναι θέμα ανάγκης. Πρέπει όλοι, επιχειρήσεις, Πολιτεία, επιστημονική κοινότητα, φορείς, να πιστέψουμε στην αλλαγή. Και να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Να διαμορφώσουμε, ουσιαστικά, προοπτικές επιβίωσης και ανάπτυξης για τη χώρα στα επόμενα χρόνια».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που επικαλέστηκε ο κ. Μίχαλος, η βελτίωση της ψηφιακής ωριμότητας της Ελλάδας μέχρι το 2021 μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση του ελληνικού ΑΕΠ μέχρι και 4% - ή κατά 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ και η πρόσθετη αυτή ανάπτυξη μπορεί να δημιουργήσει τουλάχιστον 50.000 νέες θέσεις εργασίας.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η ανάπτυξη, τόνισε, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στα επόμενα χρόνια δημόσιες και ιδιωτικές ψηφιακές επενδύσεις της τάξης των 10 – 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο οι τομείς που αξιοποιούν τις νέες δυνατότητες της τεχνολογίας και στους οποίους πρέπει να επενδύσει η ελληνική οικονομία:

-Στο χώρο της υγείας: η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό σύστημα υγείας. Με διαμόρφωση οργανωμένου συστήματος για τη διατήρηση ηλεκτρονικών φακέλων ασθενών, κ.ά.

-Μεταποίηση – βιομηχανία: η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στη λεγόμενη «βιομηχανία 4.0». Η εμβάθυνση και ο συνδυασμός τεχνολογιών, θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες για την αύξηση της αξίας της παραγωγής, για την ανάπτυξη της καινοτομίας, για την ανταγωνιστικότητα στη διεθνή αγορά.

-Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: η τεχνολογία έχει επιφέρει έναν «εκδημοκρατισμό» του παραγωγικού συστήματος, λόγω και της μείωσης του κόστους της εφαρμογής νέων τεχνολογιών. Τώρα και οι μικρότερες εταιρίες μποούν να παράγουν και να εξυπηρετούν τους πελάτες τους, με εργαλεία που παλιότερα ήταν προνόμιο μεγαλύτερων οργανισμών.

Παρ’ όλα αυτά, οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις υστερούν σημαντικά, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – κυρίως όσον αφορά την υιοθέτηση καναλιών ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη χρήση νέων τεχνολογιών για τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών, υπογράμμισε.

«Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική προσέγγιση, με κίνητρα αλλά και με γενναίες παρεμβάσεις για την άρση των εμποδίων στην ψηφιακή επιχειρηματικότητα. Δεν χρειάζεται να επανεφεύρουμε τον τροχό. Η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει το μοντέλο και τις πρακτικές άλλων μικρών, αλλά ψηφιακά πρωτοπόρων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ολλανδία, η Φιλανδία, το Βέλγιο», κατέληξε ο κ. Μίχαλος.