Log in

ΤΑΧΙSNET: Κατέρρευσε για πάνω από 14 ώρες - Ματαιώθηκε η διεκπεραίωση χιλιάδων συναλλαγών

Εκτός λειτουργίας τέθηκε για περισσότερες από 14 ώρες το σύστημα ΤΑΧΙSNET, μέσω του οποίου υποβάλλονται ηλεκτρονικά κάθε ημέρα και ... νύχτα χιλιάδες φορολογικών δηλώσεων και δεδομένων, κατατίθενται ηλεκτρονικά αιτήσεις για ρυθμίσεις φορολογικών οφειλών και πληρώνονται φόροι, ενώ ταυτόχρονα παρέχεται και πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες άλλων δημοσίων φορέων.

Γράφει ο: 

Από τις 12:30 χθες το μεσημέρι μέχρι και αρκετά λεπτά μετά τις 2:30 σήμερα το πρωί ήταν αδύνατη η πρόσβαση στο σύστημα από την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), η οποία το διαχειρίζεται. Επίσης, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται από τις ιστοσελίδες και άλλων δημοσίων υπηρεσιών, καθώς η πρόσβαση αυτή εξυπηρετείται πάντοτε κατόπιν διασύνδεσης και επαλήθευσης δεδομένων μέσω του συστήματος TAXISNET.

Το αποτέλεσμα της απρόσμενης αυτής εξέλιξης ήταν να ματαιωθούν εκατοντάδες χιλιάδες προσπάθειες ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και άλλων δηλώσεων φορολογικού ενδιαφέροντος, να μην είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για ρυθμίσεις φορολογικών οφειλών ούτε η ηλεκτρονική πληρωμή φόρων με χρεωστικές κάρτες, μέσω του ΤΑΧΙSNET. Επιπλέον δεν ήταν δυνατή η διεκπεραίωση πλήθους άλλων ηλεκτρονικών συναλλαγών με τον ΕΦΚΑ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΑ, η οποία υποστηρίζεται μέσω του ΤΑΧΙSNET. Aδύνατη ήταν επίσης και η πρόσβαση στις πληροφορίες που παρέχονται μέσω της ιστοσελίδες της Α.Α.Δ.Ε. για τις αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών επί των ενδικοφανών προσφυγών που έχουν υποβάλει χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα κατά αποφάσεων της Φορολογικής Διοίκησης.

Το τραγικό της όλης υπόθεσης ήταν ότι η ενημέρωση από την πλευρά της Α.Α.Δ.Ε. για το τί ακριβώς είχε συμβεί ήταν ανύπαρκτη, ενώ από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών υπήρχε μια λακωνική ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα. Στην ανακοίνωση αυτή αναφέρονταν τα εξής:

"Σας ενημερώνουμε ότι κάποιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και της Α.Α.Δ.Ε. δεν είναι προσωρινά διαθέσιμες, λόγω τεχνικού προβλήματος στα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου. Ευχαριστούμε πολύ για την κατανόησή σας".
Τελικά, η σοβαρή, όπως φαίνεται, βλάβη στη λειτουργία του συστήματος αποκαταστάθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της σημερινής μέρας (Παρασκευής).

Όπως ήταν αναμενόμενο η πολύωρη διακοπή της λειτουργίας του ΤΑΧΙSNET προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών κυρίως από χιλιάδες λογιστές οι οποίοι σε ώρες αιχμής, όπου αγωνίζονταν να ολοκληρώσουν εγκαίρως πλήθος διαδικασιών ηλεκτρονικών συναλλαγών (υποβολές δηλώσεων, καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, ηλεκτρονικές πληρωμές φόρων, υποβολές αιτήσεων για ρυθμίσεις χρεών κ.λπ., συναλλαγές με ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ) δεν κατάφεραν να κάνουν απολύτως τίποτα χάνοντας ουσιαστικά σχεδόν ολόκληρη τη χθεσινή μέρα.

Ήδη τα αιτήματα των λογιστών προς την Α.Α.Δ.Ε., το υπουργείο Οικονομικών και άλλους δημόσιους φορείς για πολυήμερη παράταση όλων των προθεσμιών διεκπεραίωσης πλήθους φορολογικών, ασφαλιστικών και άλλων υποχρεώσεων πέφτουν βροχή και μάλιστα με οργίλους τόνους λόγω της απίστευτης ταλαιπωρίας που υπέστησαν οι άνθρωποι από το μεσημέρι και μετά της χθεσινής ημέρας. Με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι φέτος καθυστέρησε να τεθεί σε λειτουργία η υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και οι ρυθμοί με τους οποίους αποστέλλονται ηλεκτρονικά οι συγκεκριμένες δηλώσεις είναι πιο αργοί από πέρυσι και πρόπερσι, θεωρείται πλέον βέβαιο ότι η Α.Α.Δ.Ε. θα υποχρεωθεί να παρατείνει την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων αυτών - η οποία λήγει κανονικά στις 2 Ιουλίου - τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι τις 23 Ιουλίου.