Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αχτσιόγλου: Υπάρχει περιθώριο να μην γίνουν οι περικοπές στις συντάξεις

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες περικοπές στις συντάξεις, άφησε για ακόμα μία φορά η υπουργός Εργασίας.

Γράφει ο: 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, η κυρία Αχτσιόγλου επισήμανε ότι η θέση της κυβέρνησης εδώ και μία διετία σε όλες τις φάσεις των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, ήταν ότι το μέτρο της προσωπικής διαφοράς «δεν είναι σωστό». Μάλιστα τόνισε ότι τις ελληνικές θέσεις δεν τις είχαν απορρίψει οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί. «Περισσότερο το ΔΝΤ επέμενε να έχει μια εμμονή στη συνταξιοδοτική δαπάνη. Συχνά κάνει λάθος το ΔΝΤ στα νούμερά του. Εκτιμώ ότι υπάρχει το περιθώριο να ξαναδούμε αυτό το ζήτημα, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης όπως είχε διατυπωθεί να βρει χώρο», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Αχτσιόγλου.

Η υπουργός Εργασίας, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ που υπολόγισε την ανεργία τον Μάιο στο 19,5%, υπογράμμισε ότι παρατηρείται μια διαρκής αποκλιμάκωση του φαινομένου. Εκτίμησε δε ότι στο εξής τα ποσοστά της ανεργίας θα είναι συνέχεια κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20%. «Δεν εφησυχάζουμε», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Αχτσιόγλου και πρόσθεσε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για περαιτέρω αποκλιμάκωση.
Αναφορικά με τις συνθήκες εργασίας η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι ενεργοποιήθηκε μόλις χθες, με σχετική απόφαση, η δυνατότητα μείωσης των προστίμων για την αδήλωτη απασχόληση. Προϋπόθεση όμως είναι η πρόσληψη από τον εργοδότη, των εργαζομένων που εντοπίστηκαν να δουλεύουν ανασφάλιστοι...

Ξεχωριστή αναφορά έγινε από την υπουργό Εργασίας στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων. Όπως έκανε γνωστό η κυρία Αχτσιόγλου, είναι πια λιγότερες από 50.000 οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις που έχουν απομείνει και εκτίμησε ότι έως το τέλος του έτους η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί. Επίσης, έχουν απομείνει λιγότερα από 60.000 εφάπαξ σε εκκρεμότητα. Όλα αυτά ενώ όταν ανέλαβε η συγκεκριμένη κυβέρνηση, το 2015, είχαν μείνει χωρίς να απονεμηθούν περισσότερες από 400.000 κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ βοηθήματα.
Η κυρία Αχτσιόγλου, αναφορικά με το τέλος του μνημονίου, επισήμανε ότι στο εξής η κυβέρνηση θα έχει περισσότερο χώρο για να υλοποιήσει μέτρα κοινωνικής πολιτικής. Μέτρα που γνωστοποίησε ότι θα ανακοινωθούν στον προϋπολογισμό του 2019.
Ειδικά για τα εργασιακά ζητήματα όμως, η αρμόδια υπουργός εστίασε στο σκέλος της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Στο εξής οι νέες συλλογικές συμβάσεις που θα υπογράφονται θα μπορούν να επεκτείνονται σε όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου. Επίσης, η κυρία Αχτσιόγλου επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Υπενθύμισε ότι υπάρχει θεσμοθετημένη μια διαδικασία που περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους και στη συνέχεια σχετική εισήγηση. Εκτίμησε ότι η διαδικασία αυτή θα εκκινήσει μετά την 20η Αυγούστου. Στόχος είναι εντός της κυβερνητικής θητείας να πραγματοποιηθεί μία αύξηση στον κατώτατο μισθό. «Δεν επιβεβαιώνεται η ανησυχία των θεσμών ότι μια μικρή αύξηση του μισθού θα αυξήσει και την ανεργία. Είναι απαραίτητος ο κοινωνικός διάλογος δεν είναι απαραίτητη η κοινωνική συμφωνία μεταξύ των εταίρων», κατέληξε η κυρία Αχτσιόγλου.
Η υπουργός Εργασίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο «δημοσιονομικό χώρο άνω των 700 εκατ. ευρώ» που αναμένεται να δημιουργηθεί φέτος από τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο χώρος αυτός θα αξιοποιηθεί από ένα «μίγμα φοροελαφρύνσεων και κοινωνικών δαπανών για το 2019», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, η υπουργός Εργασίας επανέλαβε την τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι όταν υπάρχει μια καταστροφή με νεκρούς «δεν μπορείς να πεις ότι όλα πήγαν τέλεια, όλα ήταν ιδανικά». Η θέση της κυβέρνησης αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη της τραγωδίας είναι ότι θα γίνουν άμεσα πράξη τα μέτρα ανακούφισης των πολιτών, αλλά και ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε «να μην ξαναγίνει μια τέτοια τραγωδία στην Ελλάδα».

All rights reserved. Fmvoice 2006-2018.