Log in

Μίχαλος: Η πορεία προς την ανάκαμψη δεν είναι εξασφαλισμένη

«Η πορεία προς την ανάκαμψη είναι κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη. Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι δύσκολο. Και απαιτεί εθνικό σχέδιο, τόλμη, αποφασιστικότητα», τόνισε ο πρόεδρος ΚΕΕ και ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, σε ομιλία του παρουσία της τομεάρχη οικονομίας και ανάπτυξης της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, χωρίς ένα δίκαιο, σταθερό και φιλικότερο προς τις επιχειρήσεις φορολογικό σύστημα, χωρίς εξορθολογισμό του κράτους και της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης «κάτι που απαιτεί: δραστική αντιμετώπιση του φαινομένου της πολυνομίας και της κακονομίας, επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και καθιέρωση της αξιολόγησης σε όλες τις δομές της Δημόσιας Διοίκησης, με βάση ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους απόδοσης», αλλά και επιτάχυνσης της διαδικασίας απονομής της Δικαιοσύνης.

Αναφερόμενος στις θέσεις ΚΕΕ και ΕΒΕΑ για την απασχόληση, σημείωσε ότι τάσσονται υπέρ της διατήρησης των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και υποστηρίζουν, επίσης, σταθερά: Την αύξηση του κατώτατου μισθού σε 4 δόσεις, μέχρι του ποσού των 751 ευρώ και στη συνέχεια τη σύνδεσή του με τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να ευνοηθεί η άνοδος της καταγεγραμμένης απασχόλησης.
Ειδικότερα για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, «έχουμε καταθέσει λεπτομερείς προτάσεις, στη βάση εμπεριστατωμένων μελετών. Και με ικανοποίηση είδαμε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να υιοθετεί μια από τις βασικές μας θέσεις, για την ανάδειξη της προαιρετικής ιδιωτικής συνταξιοδοτικής ασφάλισης σε τρίτο πυλώνα του συστήματος. Τέλος, άμεση επίδραση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας τώρα και στο μέλλον, θα έχει η αναμόρφωση του συστήματος Εκπαίδευσης και Κατάρτισης», τόνισε,

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, η Επιμελητηριακή Κοινότητα έχει καταθέσει μια σειρά από προτάσεις, τις οποίες το ΕΒΕΑ υιοθετεί και υποστηρίζει πλήρως. Ως προς τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, οι προτάσεις περιλαμβάνουν:

o Την εφαρμογή μιας σταθερής βιομηχανικής, τουριστικής και ενεργειακής πολιτικής, με ενίσχυση δυναμικών κλάδων και κίνητρα για επένδυση στην καινοτομία.
o Την ολοκλήρωση του εθνικού χωροταξικού σχεδίου και κωδικοποίηση των επιτρεπόμενων χρήσεων γης.
o Τη δημιουργία ενιαίου ηλεκτρονικού χάρτη, με όλες τις θεσμικά χαρακτηρισμένες ζώνες: δασικές και αρχαιολογικές εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές κ.λπ.
o Τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών δόμησης, λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και τουριστικών, βιοτεχνικών, βιομηχανικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων.
o Την περαιτέρω αξιοποίηση μοντέλων συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για την ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών, για την υλοποίηση επενδύσεων σε τομείς – κλειδί όπως είναι οι μεταφορές, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η ενέργεια, η διαχείριση των απορριμμάτων, η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
o Αποφασιστικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη μείωση του κόστους της ενέργειας και ειδικά των βιομηχανικών τιμολογίων.
o Αξιοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου και των Κοινοτικών Πόρων για την στήριξη επενδύσεων και δικτύων πώλησης και προβολής των επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό.

«Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στο διάλογο και να στηρίζει κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια, που μπορεί να απελευθερώσει τις δυνάμεις των ελληνικών επιχειρήσεων και να οδηγήσει την ελληνική οικονομία μπροστά», κατέληξε.