Log in

Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα

Μία ακόμη ευκαιρία να εισπράξουν το κοινωνικό μέρισμα του 2018, το οποίο κυμαίνεται από 200 έως 1.200 ευρώ ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα, την περιουσιακή και οικογενειακή κατάσταση του έτους 2017, έχουν χιλιάδες νοικοκυριά των οποίων οι αιτήσεις πληρούσαν τα προβλεπόμενα κριτήρια αλλά δεν έγιναν αποδεκτές για καθαρά γραφειοκρατικούς λόγους.

Γράφει ο: 

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, η διαδικτυακή εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων είσπραξης του κοινωνικού μερίσματος θα επαναλειτουργήσει από την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου έως και τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, για τις εξής κατηγορίες δικαιούχων:

1) Χιλιάδες αιτούντες που πληρούν κανονικά όλα τα κριτήρια, για καθέναν από τους οποίους, ωστόσο, δεν επιβεβαιώθηκε ότι ο τραπεζικός λογαριασμός που συμπληρώθηκε στην αίτηση ανήκει στον υποβάλλοντα την αίτηση. Για την πίστωση του κοινωνικού μερίσματος θα έπρεπε ο αριθμός ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού που δηλώθηκε στην αίτηση η οποία υποβλήθηκε ηλεκτρονικά στην εφαρμογή να ανήκει στον δικαιούχο του κοινωνικού μερίσματος. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε βάσει του ΑΦΜ που είναι συνδεδεμένος με τον δηλωθέντα λογαριασμό. Ως εκ τούτου, όσοι δικαιούχοι έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ τους οποίους οι τράπεζες δεν μπορούν να ταυτοποιήσουν με τους ΑΦΜ τους δεν θα μπορέσουν να εισπράξουν το μέρισμα μέσω των τραπεζικών λογαριασμών που δήλωσαν.

Οι δικαιούχοι αυτοί, οι οποίοι είχαν εγκεκριμένη αίτηση μερίσματος αλλά δεν πληρώθηκαν, θα πρέπει για να καταφέρουν τελικά να εισπράξουν τη συγκεκριμένη εισοδηματική ενίσχυση:

α) να ακυρώσουν την αίτησή τους και να προβούν σε «Επαναξιολόγηση». Στη νέα αίτηση πρέπει να δηλώσουν στην εφαρμογή λογαριασμό ΙΒΑΝ στον οποίο είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι

ή / και

β) να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία του ΑΦΜ τους στην τράπεζα συνεργασίας τους προσκομίζοντας το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι μπορούν να βρουν σχετικό ενημερωτικό έντυπο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτούνται από τη νομοθεσία και τα έγγραφα που μπορούν να πιστοποιήσουν τα στοιχεία αυτά.

https://www.hba.gr/UplDocs/Sistithikate-Gr-forPreview_july18.pdf

2) Χιλιάδες άλλοι δικαιούχοι για τους οποίους δεν επιβεβαιώθηκε μέσω της υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία, λόγω του ότι για ή περισσότερα έτη της πενταετίας αυτής δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις. Σε πολλές από τις περιπτώσεις αυτές οι αιτούντες δικαιούχοι ήταν εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών τους και περιλαμβάνονταν στις φορολογικές δηλώσεις των γονέων τους, οπότε οι ίδιοι δεν υποχρεούνταν να υποβάλουν ξεχωριστές δηλώσεις, ή είναι διαζευγμένες γυναίκες που υπέβαλαν το 2018 δικές τους δηλώσεις αλλά σε προηγούμενα έτη ήταν έγγαμες και συμπεριλαμβάνονταν στις δηλώσεις των ανδρών συζύγων τους. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις πραγματοποιείται έλεγχος σε βάθος πενταετίας και εφόσον διαπιστωθεί ότι στις δηλώσεις των γονέων ή των συζύγων είχε δηλωθεί σωστά ο ΑΦΜ ή ο ΑΜΚΑ του αιτούντος δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την καταβολή του μερίσματος. Για τις περιπτώσεις που ο έλεγχος εξακολουθεί να δίνει αρνητικό αποτέλεσμα για κάποια έτη, θα πραγματοποιηθεί ένας πρόσθετος έλεγχος με διασταύρωση των στοιχείων των αιτούντων στον ΟΑΕΔ. Όσοι ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και για τους 12 μηνες για τα έτη κατά τα οποία δεν έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση, θα έχουν δικαίωμα να ολοκληρώσουν την αίτηση του κοινωνικού μερίσματος. Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί μέσω των πληροφοριακών συστημάτων της ΗΔΙΚΑ και του ΟΑΕΔ και οι πολίτες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία θα χρειαστεί μόνο να επανυποβάλλουν αίτηση εντός της νέας προθεσμίας που θα ανακοινωθεί, ενώ δεν απαιτείται να απευθυνθούν στα γραφεία του ΟΑΕΔ.

Η εκ νέου λειτουργία της διαδικτυακής εφαρμογής στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.koinonikomerisma.gr για την υποβολή των αιτήσεων θα γίνει αποκλειστικά για τις ανωτέρω κατηγορίες δικαιούχων.

Σημειώνεται εξάλλου ότι, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών:

* Την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη καταβολή του κοινωνικού μερίσματος 2018 σε 196.099 δικαιούχους-νοικοκυριά (που αντιστοιχούν σε 456.835 ωφελούμενους) συνολικού ύψους 92.610.125 ευρώ. Συνολικά, το κοινωνικό μέρισμα του 2018 έλαβαν 1.659.452 δικαιούχοι-νοικοκυριά (που αντιστοιχούν σε 3.708.719 ωφελούμενους) συνολικού ύψους 768.739.375.

* Το κοινωνικό μέρισμα του 2018 σχεδιάστηκε με τρόπο που να στοχεύει στο φτωχότερο 35% του πληθυσμού της χώρας. Αυτό το ποσοστό καλύπτει τόσο το σύνολο των ατόμων που βιώνουν υλική/εισοδηματική φτώχεια στην Ελλάδα (20,2% σύμφωνα με τη Eurostat για το 2017) και το σύνολο όσων βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό (34,8% σύμφωνα με τη Eurostat κατά το 2017).

* Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα μειώσει τον κατά κεφαλήν δείκτη φτώχειας για το 2018 τουλάχιστον κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες για το σύνολο του πληθυσμού σε σχέση με το 2017. Η μείωση είναι μεγαλύτερη, 2,3%, για τα παιδιά έως 18 ετών, καθώς και για τους νέους ηλικίας 18-24 ετών. Αυτό αξιολογείται ως ιδιαίτερα θετικό, καθώς αυτές είναι οι ομάδες με τους υψηλότερους δείκτες φτώχειας για το 2017 και το 2018.