Log in

Εurogroup: Tον Απρίλιο η απόφαση για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ

Χωρίς να εγκριθεί η χορήγηση του ποσού των 984 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα από τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ολοκληρώθηκε χθες το Eurogroup.

Γράφει ο: 

Η εξέλιξη αυτή, η οποία δεν εμπνέει ανησυχία στην ελληνική πλευρά, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη».

Τόσο οι εκπρόσωποι των Θεσμών, όσο και η ελληνική πλευρά εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα κλείσει το αργότερο μέχρι το επόμενο Eurogroup, τον Απρίλιο και στη συνέχεια τα χρήματα θα καταβληθούν στην Ελλάδα.

Πρόεδρος Eurogroup
Κατά τη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο χαρακτήρισε ως «ορόσημο» την έκδοση 10ετούς ομολόγου από την Ελλάδα. Ανέφερε επίσης ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019, που εκτελεί η ελληνική κυβέρνηση, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και εκτίμησε ότι θα είναι η τέταρτη χρονιά, που η Ελλάδα θα καλύψει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της.

Σύμφωνα με τα όσα διευκρίνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, η συνεδρίαση εστίασε στη 2η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας. «Γενικά υπάρχει πολύ καλή πρόοδος, όπως στο θέμα του ελέγχου των δαπανών υγείας, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αδειοδότησης επενδύσεων και σε σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις», τόνισε.

«Υπάρχουν όμως θέματα, που πρέπει να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες, όπως το δυνητικό νέο σχήμα προστασίας της α’ κατοικίας», πρόσθεσε ο κ. Σεντένο. Για τον λόγο αυτό, κάλεσε «το επόμενο EuroworkingGroup να εξετάσει το εάν αυτό το σημαντικό νέο πλαίσιο έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Αν όλες οι προϋποθέσεις έχουν εκπληρωθεί το επερχόμενο Eurogroup θα εξετάσει την εφαρμογή των επιπλέον μέτρων για το χρέος» (σ.σ. την εκταμίευση των 984 εκατ. ευρώ).

Δηλώσεις Μοσκοβισί
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι παρουσίασε τη δεύτερη έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης, από την οποία προκύπτει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να κάνει σημαντική πρόοδο. Ο επίτροπος αναφέρθηκε σε σειρά ιδιωτικοποιήσεων που, όπως είπε, είναι «καλοδεχούμενες».

Σε ότι αφορά την προστασία πρώτης κατοικίας δήλωσε ότι «αυτό που θέλουμε να δούμε είναι η προστασία των αδύναμων χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο η δυνατότητα των τραπεζών να αναδιαρθρώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια». Διευκρίνισε δε ότι «η προστασία θα πρέπει να είναι για τους πλέον ευάλωτους, κανένα άλλο».

«Έχουμε δει ότι η λίστα με τα ανοικτά θέματα μειώνεται και είναι εφικτό και πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες και τουλάχιστον μέχρι το επόμενο Eurogroup μπορούν να λυθούν», είπε ο Επίτροπος. Πρόσθεσε δε ότι «οι συζητήσεις έδειξαν ότι διατηρούμε το θετικό μομέντουμ και νομίζω ότι θα βρούμε τη συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες».

Κλάους Ρέγκλινγκ
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι στην Ελλάδα έχουν δοθεί συνολικά 200 δισ. ευρώ και σήμερα περίπου το 55% του ελληνικού χρέους κατέχεται από τον ΕΜΣ.

«Αντιμετωπίζουμε τα θέματα με την προοπτική του δανειστή, αλλά και του μακροπρόθεσμου εταίρου. Η επιτυχία της Ελλάδας εξασφαλίζει και τη δυνατότητα να αποπληρωθούμε. Η χώρα έκανε μεγάλη πρόοδο μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο και αυτό φαίνεται στην έκθεση της Κομισιόν. Υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες που μπορούν να λυθούν τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε.

Κέρδη από ομόλογα
Τα κέρδη από τα ANFAs και τα SNPs (σ.σ. από τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων τα οποία έχουν διακρατηθεί από τις Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης, αντιστοιχούν σε 644 εκατ. ευρώ, ενώ το πάγωμα της αύξησης των επιτοκίων σε ορισμένα δάνεια είναι ύψους 340 εκατ. ευρώ και το ποσό συνολικά αγγίζει το 1 δισ. ευρώ, τόνισε θυμίζοντας ότι «αυτά δεν είναι νέο δάνειο».

Ο ρόλος του ΔΝΤ
Απαντώντας σε ερώτηση για το ότι το ΔΝΤ είναι περισσότερο απαισιόδοξο από την Ε.Ε. σε ότι αφορά την Ελλάδα και για το ότι ζητά σχέδια εκτάκτου ανάγκης για τη χώρα σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι είναι «υπερβολή» να θεωρείται ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά.

«Αυτό που λέμε είναι ότι υπάρχει καλή πρόοδος αλλά την ίδια στιγμή ενθαρρύνουμε τη χώρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Αν θυμάμαι καλά το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση έβλεπε την Ελλάδα ως τη μόνη χώρα, στην οποία υπάρχει θετική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη, από το 2% στο 2,3%, υψηλότερο και από την εκτίμηση της Κομισιόν», επεσήμανε.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι βρισκόμαστε σε «διαφορετική εποχή», καθώς πλέον δεν υπάρχει πρόγραμμα. Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι πολύ διαφορετικός σε αυτή την εποχή. Είναι σημαντικός εταίρος αλλά τώρα είναι ευρωπαϊκό θέμα. «Δεν υπάρχει λόγος να φανταζόμαστε διαφοροποιήσεις που είναι τουλάχιστον υπερτιμημένες».

Δεν θα χαθεί η δόση
Απαντώντας σε ερώτηση για τον κίνδυνο να χαθούν τα 984 εκατ. ευρώ αν φτάσουμε ως τον Ιούλιο, ο Μάριο Σεντένο ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα χάσει αυτά τα χρήματα.

«Δεν υπάρχει λόγος να βιαζόμαστε, η χώρα έχει μεγάλο μαξιλάρι, που ενισχύθηκε από την έκδοση ομολόγων. Το ότι δεν κλείσαμε την αξιολόγηση δε σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει μια ισχυρή θέση στη μεταρρυθμιστική ατζέντα. Αξιολογήσαμε πολύ θετικά την πρόοδο αλλά δεν φτάσαμε ακόμα εκεί», σημείωσε.

«Δεν έχει νόημα να συζητούμε «μαύρα σενάρια», υπογράμμισε ο Πιέρ Μοσκοβισί. Ας είμαστε ειλικρινείς, μετά τη δουλειά που έγινε, είμαστε κοντά στην συμφωνία και όλοι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup είναι πεπεισμένοι ότι θα τα βρούμε στο Eurogroup του Απριλίου. Ας μην δραματοποιούμε, δεν έχουμε θέματα που μπλοκάρουν, έχουμε κάποια θέματα να διευκρινίσουμε και να οριστικοποιήσουμε. Όλα τα θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν και θα αντιμετωπιστούν».

Τα χρήματα βρίσκονται σε λογαριασμό του EΜΣ και περιμένουμε το σήμα από το Eurogroup, συμπλήρωσε ο Κλ. Ρέγκλινγκ.

ΥΠΟΙΚ: Εφικτή η συμφωνία
Σύμφωνα με πηγές από το οικονομικό επιτελείο, στη συνεδρίαση του Eurogroup επισημάνθηκε η ουσιαστική πρόοδος που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση των δράσεων που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα την διατήρηση του θετικού μομέντουμ στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας.

Το μοναδικό θέμα που παραμένει ανοιχτό αφορά το διάδοχο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπου υπήρξε ευρεία συμφωνία αναφορικά με τους κεντρικούς του πυλώνες και μένει η οριστικοποίηση κάποιων παραμέτρων. Κρίθηκε απολύτως εφικτό να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες μέχρι το επόμενο Euroworking Group, στις 25 Μαρτίου, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.