Log in

Χωρίς το "ΟΚ" των θεσμών το σχέδιο για την προστασία της α' κατοικίας - Οι πρώτες αντιδράσεις

Την απόφαση να καταθέσει στη Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή νομοσχέδιο με τις αλλαγές που θέλει να επιφέρει η ίδια στο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, χωρίς προηγουμένως να έχει λάβει το "πράσινο φως" από τους (θ)εσμούς, έλαβε η κυβέρνηση, μετά τη διαπίστωση ότι είναι αδύνατη μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους πιστωτές εντός των προσεχών ημερών.

Γράφει ο: 

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, «η κυβέρνηση την Παρασκευή 22 Μαρτίου θα καταθέσει τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης – τραπεζών. Μέχρι την Παρασκευή θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών».

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει πλέον να αυτονομείται στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, μετά την οριστική έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια τον περασμένο Αύγουστο, και προχωρεί πλέον πιο συχνά σε μονομερείς ενέργειες, δηλαδή σε νομοθετικές πρωτοβουλίες υπέρ των Ελλήνων πολιτών χωρίς να λαμβάνει καν υπόψη την ενόχληση ή ακόμη και τον θυμό των δανειστών.

Θυμίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση ενεργεί κατ' αυτό τον τρόπο. Το ίδιο έχει πράξει και με τους μειωμένους συντελεστες ΦΠΑ για τα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω, τους οποίους διατήρησε σε ισχύ για άλλους έξι μήνες με προοπτική να παρατείνει την ισχύ τους επ' αόριστον, αλλά και με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια καί με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας φαίνεται ότι ενόχλησε έντονα τους Ευρωπαίους πιστωτές, οι οποίοι αντέδρασαν επισήμως αλλά και ανεπισήμως με διαρροές αξιωματούχων τους.

Το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις αποστολές των κλιμακίων των δανειστών στην Ελλάδα Ντ. Κοστέλλο, μιλώντας σε Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Κομισιόν και το ΙΟΒΕ, διεμήνυσε προς την ελληνική πλευρά ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν συμφωνούν με το σχέδιο της Αθήνας και ότι υπάρχει σημαντική απόσταση που τούς χωρίζει από την ελληνική πλευρά.

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Πρέπει να εξετάσουμε μια σειρά από περίπλοκα τεχνικά θέματα. Πρέπει να ληφθεί υπόψη το δημοσιονομικό κόστος. Το νέο πλαίσιο θα κοστίσει στον προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ φέτος και 200 εκατ. ευρώ του χρόνου, φθάνοντας συνολικά τα 800 εκατ. ευρώ έως το 2022. Αισιοδοξούμε ότι θα βρούμε λύση, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Εργαζόμαστε για έγκαιρη ολοκλήρωση της συμφωνίας έως το Eurogroup της 5ης Απριλίου», ανέφερε ο κ. Κοστέλο.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε εξάλλου ότι οι πιστωτές δεν επιθυμούν να διατηρηθούν στο νέο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας "τα προβλήματα που υπήρχαν στον νόμο Κατσέλη". Αναφερόμενος στα προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα μας με τις χρεωμένες επιχειρήσεις, υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλές υπερχρεωμένες «εταιρίες-ζόμπι», που πρέπει να κλείσουν και άλλες που πρέπει να βοηθηθούν για να γίνουν βιώσιμες.

Σε ανεπίμηση ενημέρωση λίγο αργότερα από αξιωματούχοτης Κομισιόν χρησιμοποιήθηκαν αυστηροί τόνοι, καθώς διατυπώθηκαν προειδοποιήσεις ότι οι μονομερείς ενέργειες θα έχουν και... παρενέργειες!

Ο ίδιος αξιωματούχος αναγνώρισε την δυνατότητα της κυβέρνησης να λαμβάνει τις δικές της πολιτικές πρωτοβουλίες από την στιγμή που η Ελλάδα είναι πλέον εκτός προγράμματος. Διεμήνυσε, ωστόσο απειλητικά , ότι αυτή η στάση θα «επιφέρει δυσμενείς συνέπειες». Το πιθανότερο, όπως είπε, είναι η πλευρά των δανειστών να «μπλοκάρει» στο Eurogroup της 5ης Απριλίου το 1 δισ. της δόσης από τα ελληνικά ομόλογα.