Log in

Μίχαλος: Σε θετική τροχιά πλέον η ελληνική οικονομία

«Η ελληνική οικονομία ακολουθεί πλέον θετική τροχιά κι αυτό αναγνωρίζεται από όλους, ωστόσο η πορεία αυτή δεν είναι εξασφαλισμένη, ούτε έχει αποκτήσει ακόμη την ταχύτητα και το δυναμισμό που χρειάζεται», τόνισε μιλώντας στη γενική συνέλευση των Επιμελητηρίων της Χώρας που διεξάγεται στη Ρόδο, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Για να καλύψει το χαμένο έδαφος και να μη βρεθεί ξανά σε αδιέξοδο, η Ελλάδα χρειάζεται υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης οι οποίοι πρέπει να προέλθουν από την υλοποίηση νέων επενδύσεων, από την αύξηση της εξωστρέφειας και από τη δραστηριότητα περισσότερων, υγιών, ανταγωνιστικών επιχειρήσεων τόνισε επίσης ο κ. Μίχαλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Επιμελητηριακή Κοινότητα διεκδικεί, επιπλέον, την προώθηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων και μέτρων, οι οποίες θα συμβάλουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και θα επιταχύνουν την ανάπτυξη:

- Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις για μια αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση, για αναβάθμιση της ποιότητας της νομοθετικής διαδικασίας, αλλά και της λειτουργίας των θεσμών.

- Χρειαζόμαστε επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα, επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης, αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα, ολοκλήρωση του εθνικού και χωροταξικού σχεδιασμού και κωδικοποίηση των χρήσεων γης.

- Χρειαζόμαστε μια νέα εθνική πολιτική για τη μεταποίηση: με ανάδειξη και ενίσχυση δυναμικών κλάδων, με πολιτικές για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, με νέα στρατηγική για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.

- Χρειαζόμαστε μέτρα για την ενίσχυση της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας: ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, κίνητρα και παρεμβάσεις που ευνοούν την επιχειρηματική μεγέθυνση, την καλλιέργεια δεξιοτήτων, την εξωστρέφεια, την πρόσβαση στην καινοτομία.

- Χρειαζόμαστε αποτελεσματικότερη σύνδεση των Πανεπιστημίων με τον κόσμο της παραγωγής. Τη δυνατότητα να υπάρξουν συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, για τη χρηματοδότηση της έρευνας και την αξιοποίηση της γνώσης για την ανάπτυξη της καινοτομίας.

Αναφερόμενος στις φετινές εκλογές, είπε ότι τo 2019 είναι χρονιά διεξαγωγής εθνικών, αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωπαϊκών εκλογών. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε, είναι να συνεχιστεί η «παράδοση» της προεκλογικής παροχολογίας, των υποσχέσεων και της χαλάρωσης στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Αυτό που ζητάμε από όλους είναι να αφήσουν στην άκρη τις ανούσιες αντιπαραθέσεις. Και να παρουσιάσουν ξεκάθαρα τις θέσεις και τις προτάσεις τους, για το πώς θα μπορέσει να επιταχυνθεί η ανάπτυξη. Να μας πουν πώς σκοπεύουν να στηρίξουν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Τις επενδύσεις, τη δημιουργία νέων, βιώσιμων θέσεων εργασίας.

Μετά από μια δύσκολη δεκαετία, έχουμε την ευκαιρία να πάμε και πάλι μπροστά. Έχουμε την ευκαιρία να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και – κυρίως – να διασφαλίσουμε ότι η χώρα μας δεν θα μπει ξανά σε παρόμοιες περιπέτειες στο μέλλον.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε, με σχέδιο, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Με πίστη στις δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων και των ανθρώπων τους.

Οι επιχειρήσεις είναι αυτές που μπορούν και πρέπει να οδηγήσουν το δρόμο στη νέα εποχή της ελληνικής οικονομίας, μετά την κρίση.

Κι εμείς θα συνεχίσουμε να προχωρούμε δίπλα τους. Θα συνεχίσουμε να μεταφέρουμε καθαρά και δυνατά τη φωνή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ένα περιβάλλον, στο οποίο θα μπορέσουν να κερδίσουν το μέλλον που τους αξίζει».

Πιτσιόρλας: Θα ισχυροποιηθεί ο ρόλος των επιμελητηρίων

Τη διαβεβαίωση ότι τα Επιμελητήρια της χώρας δεν θα κλείσουν, αλλά απεναντίας ο ρόλος τους θα ισχυροποιηθεί με την ενίσχυση των ΓΕΜΗ τα οποία θα έχουν υπό την εποπτεία τους τις επιχειρήσεις, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας. Συγκεκριμένα ο κ. Πιτσιόρλας είπε χαρακτηριστικά: «Θα λύσουμε τις δυσκολίες και τις δυσκαμψίες και θα συμβάλουμε ώστε τα επιμελητήρια να ισχυροποιηθούν και να αποκτήσουν ρόλο. Σε καμία περίπτωση δεν θα κλείσουν. Τουλάχιστον εμείς δεν θα τα κλείσουμε».

Πάππου: Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις και να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα

Το άνοιγμα των εργασιών έγινε από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννη Πάππου, ο οποίος μίλησε για μία πολυεπίπεδη και πρωτοφανή κρίση με διάρκεια και ένταση, κατά την οποία πολλά ουσιαστικά οικονομικά προβλήματα διογκώθηκαν και δε ξεπεράστηκαν και γι' αυτό τώρα πρέπει να επιλυθούν σύντομα. Συγκεκριμένα πρέπει όπως είπε να γίνουν μεταρρυθμίσεις και να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα ώστε να βιώσουμε και την ανάπτυξη.

«Οι τοπικές μας επιχειρήσεις είναι ήρωες που κοιτούν μπροστά αλλά πόσο μπορούν να αντέξουν; Οι επιχειρήσεις πρέπει να τύχουν σεβασμού και στήριξης και να δημιουργηθεί ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Είναι ευλογία να είσαι νησιώτης, και πάντα οι νησιώτες προσφέρουν στον τόπο μας όπως στο ΑΕΠ της χώρας σε ποσοστό 10%. Σήμερα οι επιχειρήσεις στα νησιά λειτουργούν χωρίς νησιωτικές πολιτικές με περιορισμένους φυσικούς πόρους και χωρίς ίσες ευκαιρίες συγκριτικά με τις άλλες περιοχές. Δεν είναι εύκολο να είσαι νησιώτης. Δίνεις καθημερινά έναν αγώνα για την οικογένειά σου και την επιχείρησή σου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάππου προσθέτοντας ότι είναι λίγοι αυτοί που αντιλαμβάνονται τη νησιωτικότητα.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου έκανε αναφορά και στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ λέγοντας: «Ζητάμε την επιστροφή του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ή την εφαρμογή όποιου άλλου μέτρου θα επιφέρει το ίδιο μετρήσιμο αποτέλεσμα» κάτι που προκάλεσε το χειροκρότημα των παρευρισκομένων και τη δήλωση εκπροσώπου Επιμελητηρίου που φώναξε στην αίθουσα «Η στεριανή Ελλάδα σας στηρίζει».

Φορτσάκης: Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας

Ο βουλευτής επικρατείας και τομεάρχης οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Φορτσάκης δήλωσε κατά το χαιρετισμό του, ότι «μπορεί να βγήκαμε από τα μνημόνια αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας λόγω των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση».

«Οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται καθημερινά με τη γραφειοκρατία και την έλλειψη ρευστότητας που είναι τα κυριότερα ζητήματα που τις απασχολούν. Σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είτε κλείνουν είτε φυτοζωούν. Για να επέλθει ανάπτυξη στη χώρα θα πρέπει να μειωθεί η φορολογία, να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές, να απλουστευτεί η αδειοδότηση των νέων επιχειρήσεων και να μειωθεί η γραφειοκρατία καθώς επίσης να ρυθμιστούν τα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να γίνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας» είπε ο κ. Φορτσάκης.

Κρεμαστινός: Πρέπει να απεγκλωβιστούμε από αναπτυξιακούς μύθους

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός που εκπροσώπησε την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε αναφέρθηκε στα βασικά προβλήματα της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα που εμποδίζουν την οικονομία να αναπτυχθεί και τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι, όπως ήταν πάντα στο πλευρό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έκλεισε την ομιλία του καλώντας το Επιμελητήριο να πιέσει για την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ: «Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να απεγκλωβιστούμε από αναπτυξιακούς μύθους όπως ότι κάποιοι κολοσσοί της παγκόσμιας οικονομίας θα επενδύσουν στη Χώρα και -δήθεν- θα τη «σώσουν» ως άλλοι Μεσσίες. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν θα επενδύσει σε μια χώρα την οποία δεν εμπιστεύονται καταρχήν οι δικές της επιχειρήσεις.

Το Κίνημα Αλλαγής στρατεύεται για να ξαναδώσει την πραγματική ελπίδα στην οικονομία. Εμείς στηρίξαμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί πιστεύαμε και πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ελληνική οικονομία βασίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και ότι το σύνολο της εγχώριας επιχειρηματικότητας πρέπει να στηριχθεί.