Log in

Τζίροι χιλιάδων ευρώ για τους "επαγγελματίες" των εκλογών: Οι τιμές και το... Facebook

Μια ανάσα πριν τις ευρωεκλογές, αλλά και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, παράλληλα με τους υποψήφιους, μια άλλη μεγάλη ομάδα ανθρώπων έχει τη δική της αγωνία για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Γράφει η: 

Είναι εκείνοι οι επαγγελματίες που αρκετούς μήνες πριν εργάστηκαν καθημερινά αμέτρητες ώρες χωρίς ρολόι για να βοηθήσουν το έργο τους και να τους κάνουν γνωστούς στο ευρύ κοινό: Οι αφανείς ήρωες των εκλογών είναι αυτοί που κάνουν την περισσότερη δουλειά αυτές τις ημέρες, αλλά ταυτόχρονα αυτοί που γεμίζουν τα ταμεία τους σε υπερθετικό βαθμό, βγάζοντας... σπασμένα ετών και κάνοντας μέσα σε λίγες εβδομάδες τζίρους που ισοδυναμούν ακόμα και με κύκλους εργασιών ολόκληρης χρονιάς.

Οι τυπογράφοι

Αρχηγοί της ‘’κούρσας’’ βοήθειας προς τους υποψήφιους αλλά και τα κόμματα, καθώς βγάζουν διαφημιστικά έντυπα, αλλά και ψηφοδέλτια είναι οι τυπογράφοι.

Οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες ξεκινούν δύο – τρεις μήνες πριν τις εκλογές τις συναντήσεις, καταρχήν με τους υποψήφιους, ενώ ενάμισι μήνα πριν – και όταν πλέον έχουν ‘’κλείσει’’ οι λίστες με τα ονόματα- οι μεγάλες μονάδες έχουν στους υπολογιστές τους προς εκτύπωση τα ψηφοδέλτια των κομμάτων.

Αυτά, μία εβδομάδα πριν τις εκλογές, παραδίδονται στα υπουργεία και στη συνέχεια διανέμονται στα εκλογικά κέντρα λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία.

Για τον ‘’πυρετό’’ της προετοιμασίας μιλά στην «F&M Voice» ο επικεφαλής της εταιρίας γραφικών τεχνών Αφοί Τσαλδάρη, Νίκος Τσαλδάρης τονίζοντας ότι οι συγκεκριμένες ημέρες των εκλογών σημαίνει για τους τυπογράφους απίστευτες ώρες δουλειάς, μα ταυτόχρονα πολύ μεγάλα κέρδη, ακόμα και εν έτει 2019, στην ψηφιακή εποχή: «Το χαρτί είναι αυτό που έχει το περισσότερο κόστος και το καλό για τους υποψήφιους στις ευρωκλογές είναι ότι το χαρτί το χρηματοδοτεί το κράτος. Οι εκλογές για εμάς τους τυπογράφους σημαίνει σκληρή δουλειά, αλλά και κέρδη, καθώς παρότι έχουμε μπει στην εποχή των Social media, οι υποψήφιοι εξακολουθούν να ζητάνε έντυπα».

Σύμφωνα με τον κ. Τσαλδάρη, όποιος υποψήφιος βγάζει τα περισσότερα έντυπα για να διανείμει στο κοινό, το πιθανότερο είναι ότι θα εκλεγεί: «Έχει ακόμα δύναμη το έντυπο. Η πείρα μας μας έχει δείξει ότι ο κόσμος θέλει να πιάνει στα χέρια του κάτι που να λέει πληροφορίες για τον υποψήφιο, να του το δώσουν στο δρόμο, να το πάρει μετά στο σπίτι του να το διαβάσει. Όσο περισσότερα έντυπα βγάζει ένας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, όσο περισσότερος κόσμος τον δει ‘’τυπωμένο’’ στο χαρτί, τόσο περισσότερους ψήφους θα πάρει».

Digital παρουσία

Πλέον, ο κάθε υποψήφιος που σέβεται τον εαυτό του θα πρέπει να έχει και ψηφιακή παρουσία, σελίδα στο Facebook και το Instagram, αλλά και στοχευμένες διαφημίσεις στη Google.

Ο χειρισμός των Social media στην προεκλογική εκστρατεία ενός υποψήφιου ευρωβουλευτή, περιφερειακού ή δημοτικού συμβούλου αν στις εκλογές του 2015 ήταν σημαντική, είναι πλέον απαραίτητος και γίνεται συνήθως από εταιρία επικοινωνίας ή από μεμονωμένους συνεργάτες.

Σύμφωνα τα όσα δηλώνει στην« F&M Voice» το στέλεχος digital marketing Μιχάλης Μπότας «το Facebook είναι αυτό που προτιμούν οι περισσότεροι υποψήφιοι για να κάνουν την ψηφιακή τους εκστρατεία και συστήνουμε και εμείς σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές, καθώς είναι το κοινωνικό δίκτυο στο οποίο βρίσκονται όλες οι ηλικίες: Από τους νέους 20 ετών μέχρι έναν 60άρη, ο οποίος έχει καλή σχέση με τα Social media και είναι πιο πιθανός να πάει να ψηφίσει σε σχέση με τον νέο. Στο Facebook επίσης είναι πολλοί αυτοί που προτιμούν και τις χορηγούμενες διαφημίσεις, οι οποίες, φυσικά, πίσω τους έχουν αναλυτική έρευνα αγοράς και πάνε στοχευμένα σε χρήστες».

Οι τιμές

Οι τιμές κυμαίνονται συνήθως από 3.000 – 10.000 ευρώ – για τρεις μήνες – για έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, 5.000 για Περιφερειακό Σύμβουλο, 15.000 για έναν υποψήφιο δήμαρχο, ενώ η ‘’ταρίφα’’ ανεβαίνει αν ο πελάτης έχει βάλει ως στόχο του την Ευρωβουλή: Εκεί το συνολικό ποσό μπορεί να απογειωθεί, αγγίζοντας ακόμα και τα 40.000 ευρώ, τα οποία μάλιστα, ο υποψήφιος θα τα δώσει, αλλά υπάρχει τελικά και μεγάλη περίπτωση και να μην εκλεγεί! Τα χρήματα αυτά, βέβαια, δεν τα εισπράττουν μόνο οι χειριστές των λογαριασμών, αλλά στην ουσία χωρίζονται εξ ημισείας με αυτά που λαμβάνει η Google και τα κοινωνικά δίκτυα για τις διαφημίσεις.