Log in

Πάνω από 270 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις ενέργειας από το «Εξοικονομώ κατ΄οίκον»: Ποιοι ωφελούνται και ποιες εργασίες επιχορηγεί

Το πράσινο φως για τη δεύτερη φάση του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» που ξεκίνησε μέσα στο 2018 έδωσε πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Ενέργειας, με την ημερομηνία εκκίνησης να προσδιορίζεται στις 12 Ιουλίου.

Γράφει η: 

Αυτό, σημαίνει, ότι, αν τελικά δεν ανατραπεί ο προγραμματισμός λόγω της προκήρυξης των εκλογών, πάνω από 20.000 οικογένειες θα μπορούν μέσα στους επόμενους μήνες να κάνουν στην πρώτη τους κατοικία εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης εν όψει του χειμώνα.

Αυτή τη φορά, η καινούρια φάση του «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» προσφέρει στα νοικοκυριά, πέρα από την απευθείας επιχορήγηση, δίνει και επιδότηση για άτοκο δάνειο για οικοδομικές εργασίες που μπορούν να γίνουν στην πρώτη κατοικία, με στόχο να επιτευχθεί εξοικονόμηση δαπανών ενέργειας.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι παρεμβάσεις προς χρηματοδότηση είναι οι εξής:

- Τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης

- Αντικατάσταση κουφωμάτων

- Αναβάθμιση συστήματος ψύξης ή θέρμανσης

- Σύστημα ζεστού νερού με τη χρήση ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας)

Σε «κλίμακες» η επιδότηση

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά για τη νέα αυτή φάση του προγράμματος σε σχέση με την επιδότηση, αυτή δεν θα είναι σταθερή για τον κάθε δικαιούχο αλλά θα πηγαίνει κλιμακωτά ανάλογα με το ατομικό του ή το οικογενειακό του εισόδημα.

Εξάλλου, για μια ακόμα φορά τα κοινωνικά κριτήρια θα έχουν τη δική τους βαρύτητα στο τελικό ποσό επιδότησης, με τη μορφή προσαύξησης για κάθε προστατευμένο μέλος.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για κάθε προστατευόμενο μέλος που έχει στην οικογένειά του ο υποψήφιος δικαιούχος, θα αυξάνει την επιχορήγησή του κατά 5%, με το μέγιστο ποσοστό επιδότησης να αγγίζει το 70%.

Την ίδια στιγμή, οι πολίτες που θα προκριθούν για το πρόγραμμα θα έχουν την δυνατότητα να καλύψουν το υπόλοιπο ποσό που αντιστοιχεί στις εργασίες που θα κάνουν είτε λαμβάνοντας δάνειο από τράπεζα – ήδη έχουν κυκλοφορήσει σχετικές διαφημίσεις- είτε με ίδια χρηματοδότηση.

Τα βήματα για τη συμμετοχή

Αλλαγή, όμως, δεν θα υπάρξει και στην διαδικασία συμμετοχής των πολιτών, η οποία είναι συμβατή και με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εφαρμόζει το πρόγραμμα και στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της.

Αναλυτικά η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει ένας ενδιαφερόμενος για επιδότηση είναι η εξής:

• Προέγκριση δανείου (υποκατάστημα τράπεζας) - πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση.

• Υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών.

• Υπαγωγή αίτησης ενδιαφερόμενου- υπογραφή δανειακής Σύμβασης- εκταμίευση προκαταβολής.

• Υλοποίηση Παρεμβάσεων - δεύτερη Ενεργειακή Επιθεώρηση.

• Προσκόμιση δικαιολογητικών - εκταμίευση λοιπού δανείου και επιχορήγησης.

Η σημασία της δήλωσης

Για όσους «κόπηκαν» στο περυσινό πρόγραμμα ή υποβάλλουν φέτος αίτηση για πρώτη φορά, τα βήματα, σύμφωνα τους αρμόδιους μηχανικούς, παραμένουν τα ίδια. Ωστόσο, το κλειδί για τη σωστή συμπλήρωση της αίτησης είναι η συμβατότητα των στοιχείων της κατοικίας που αναγράφει η φορολογική δήλωση με την αίτηση που υποβάλει ο ενδιαφερόμενος.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο μηχανολόγος- μηχανικός Μιχάλης Χριστοδουλίδης στην «F&M Voice» «ο λόγος που πολλές αιτήσεις δεν προχώρησαν πέρυσι και πιθανώς να μην προχωρήσουν και σε αυτή την νέα φάση του προγράμματος είναι γιατί κάποιοι από τους πολίτες δεν έδωσαν την πρέπουσα σημασία στα στοιχεία που αναγράφονταν στο Ε9 της φορολογικής δήλωσης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ασάφειες και στην συμπλήρωση της αίτησης, που οδήγησαν αυτομάτως στην απομάκρυνση από τη διαδικασία».

Για το λόγο αυτό, σημειώνει επιπρόσθετα ο κ. Χριστοδουλίδης, σημαντικό ρόλο στην συμπλήρωση και στην υποβολή της αίτησης, τουλάχιστον στην αρχή όπου αποφασίζεται το αν θα «προχωρήσει», παίζει η συμβολή του σωστού μηχανικού συμβούλου.