Log in

«Ρουσφέτι» στους Ιάπωνες της ΣΕΚΑΠ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Πριν από περίπου δύο μήνες, η Νέα Δημοκρατία ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε βγει στα… κάγκελα, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για ρουσφέτι στον Σαββίδη, σχετικά με τη διαγραφή του προστίμου στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ.

Γράφει ο: 

Δεν πρόβαλε να συμπληρωθεί ένας μήνας από την ημέρα που οι ίδιοι νεοδημοκράτες ανέλαβαν τις κυβερνητικές καρέκλες και στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε στις αρχές Αυγούστου έκαναν οι ίδιοι το ρουσφέτι στους Ιάπωνες, που έχουν πλέον εξαγοράσει την επιχείρηση από τον Ιβάν.

Προεκλογικά, οι τότε αντιπολιτευόμενοι κατήγγειλαν τον ΣΥΡΙΖΑ για «φωτογραφική» νομοθετική ρύθμιση, με την οποία επιχείρησε να διαγράψει το πρόστιμο των 38 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε επιβληθεί στην καπνοβιομηχανία, με την αιτιολογία του λαθρεμπορίου τσιγάρων.

Μετεκλογικά, η Ν.Δ. πέρασε στα μουλωχτά, από τη Βουλή, παρόμοια ρύθμιση, με την οποία το ίδιο πρόστιμο διαγράφεται οριστικά! Η μόνη διαφορά είναι ότι η διαγραφή του προστίμου ωφελεί πλέον τον ιαπωνικό κολοσσό, που εν τω μεταξύ απέκτησε τη ΣΕΚΑΠ!

Μέγιστη υποκρισία

Η κίνηση αυτή της «γαλάζιας» κυβέρνησης αποδεικνύει -αν μη τι άλλο- την υποκρισία και τον καιροσκοπισμό, με τα οποία το κυβερνών κόμμα πολιτευόταν επί τεσσεράμισι χρόνια ως αξιωματική αντιπολίτευση!

Την Πέμπτη, η εφημερίδα «F&M Voice» αποκάλυψε το απίστευτο: Η κυβέρνηση της Ν.Δ., με διάταξη που συμπεριελήφθη στον νόμο 4623/2019, την πρώτη νομοθετική παρέμβαση της «γαλάζιας» διακυβέρνησης, έσβησε οριστικά και αμετάκλητα το πρόστιμο, το οποίο είχαν καταλογίσει οι τελωνειακές αρχές στη ΣΕΚΑΠ, που είχε υπό τον έλεγχό του ο Ιβάν Σαββίδης, αλλά τον Μάρτιο του 2018 τη μεταβίβασε στην ιαπωνική Japan Tobacco International.

Η διαφορά είναι ότι στην τελευταία διάταξη «βελτιώθηκε» το θεσμικό πλαίσιο, που είχε ψηφιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα η ΣΕΚΑΠ να απαλλαγεί οριστικά από το βαρύ πρόστιμο! Και φυσικά, από το νέο νομοθέτημα το «ρουσφέτι» δεν ωφελεί τον Σαββίδη, αλλά τους Ιάπωνες…

Αλλαγές

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 84 του «γαλάζιου» νόμου, αλλάζουν («βελτιώνονται» ισχυρίζονται στην κυβέρνηση) τα όσα προέβλεπε η παράγραφος 2 του άρθρου 152 του Τελωνειακού Κώδικα, ώστε να μην υπάρχει καμία νομική αμφισβήτηση από την πλευρά του Δημοσίου, για τη διαγραφή του προστίμου.

Οι τροποποιήσεις που είχε επιφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπαν ότι «καταλογιστικές πράξεις που εκδόθηκαν μετά την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών ή περιουσιακών στοιχείων και αφορούν προγενέστερες της μεταβίβασης περιόδους, δεν εκτελούνται και ανακαλούνται υποχρεωτικά, κατά το μέρος που αφορούν το νομικό πρόσωπο ως αστικώς συνυπεύθυνο, του οποίου οι οφειλές από πρόστιμα, πολλαπλά τέλη, δασμούς και λοιπές επιβαρύνσεις, που προέρχονται αποκλειστικά από τις ανωτέρω καταλογιστικές πράξεις, διαγράφονται…».

Η «γαλάζια» διάταξη ερμηνεύει την έννοια «δικαστικά εκκρεμείς υποθέσεις», κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχει καμία νομική αμφιβολία ότι μπορεί να διαγραφεί το πρόστιμο των 38 εκατ. ευρώ της ΣΕΚΑΠ. Συγκεκριμένα προβλέπει ότι οι τροποποιήσεις που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ:

i. ισχύουν και για υποθέσεις «που εκκρεμούν ενώπιον των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ή του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατόπιν άσκησης δικαστικής προσφυγής ή τακτικού ενδίκου μέσου ή αίτησης αναίρεσης ή εκείνες για τις οποίες εκκρεμεί η προθεσμία άσκησης δικαστικής προσφυγής ή τακτικού ενδίκου μέσου ή αίτησης αναίρεσης ή εκείνες για τις οποίες εκκρεμεί η προθεσμία άσκησης δικαστικής προσφυγής ή τακτικού ενδίκου μέσου ή αίτησης αναίρεσης.

ii. ισχύουν και για «υποθέσεις οι οποίες έχουν συζητηθεί στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια ή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση του δικαστηρίου ή έχει εκδοθεί µη αμετάκλητη απόφαση, αλλά δεν έχει κοινοποιηθεί στους διαδίκους».

iii. ισχύουν και σε αιτήσεις ανάκλησης, που έχουν υποβληθεί μετά τις 10.06.2019 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 4618/2019 με τις προηγούμενες τροποποιήσεις για το συγκεκριμένο θέμα, τις οποίες είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ) και αφορούν υποθέσεις που ήταν κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης ανάκλησης, δικαστικά εκκρεμείς κατά την έννοια των δύο προηγούμενων περιπτώσεων α και β.

Με άλλα λόγια, η «γαλάζια» κυβέρνηση έκλεισε και το τελευταίο… παράθυρο, που θα μπορούσε να ισχύει από τις ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέποντας σε οριστική και αμετάκλητη τη διαγραφή του προστίμου στην καπνοβιομηχανία, που ελέγχεται πλέον από τους Ιάπωνες.

Τα 38 εκατ. ευρώ και η εξαγορά

Το πρόστιμο των 38 εκατ. ευρώ είχε επιβληθεί στη ΣΕΚΑΠ, μετά τη δέσμευση λαθρεμπορικού πλοίου, που ήταν φορτωμένο με τσιγάρα της βιομηχανίας.

Το τελωνείο Ξάνθης είχε καταλογίσει το πρόστιμο τον Ιανουάριο του 2015, το οποίο κλήθηκε να πληρώσει ο τότε ιδιοκτήτης της Ιβάν Σαββίδης, αν και το περιστατικό με το λαθρεμπορικό πλοίο έγινε πριν από την εξαγορά της εταιρείας, το 2013.

Το 2017 όταν η κυβέρνηση Τσίπρα έφερε τροπολογία για τη διαγραφή του προστίμου, με αιτιολογικό ότι δεν ευθύνεται ο νέος μέτοχος για το πρόστιμο, η Ν.Δ. αντέδρασε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για «φωτογραφική ρύθμιση-ρουσφέτι υπέρ του Ι. Σαββίδη».

Τον Μάρτιο του 2018, η ΣΕΚΑΠ εξαγοράστηκε από την πολυεθνική Japan Tobacco International, μαζί με άλλες επιχειρήσεις του Ιβάν Σαββίδη, έναντι 1,6 δισ. δολαρίων.