Log in

Εργαζόμενοι στα Ασφαλιστικά Ταμεία: Ο Μηταράκης θέλει την επικουρική σύνταξη στους ιδιώτες

Να αποδεσμευτεί το κράτος από την υποχρέωση χορήγησης επικουρικής σύνταξης. Αυτό είναι το συμπέρασμα που αποκόμισαν οι συνδικαλιστές των Ασφαλιστικών Ταμείων, μετά από δύο συναντήσεις που πραγματοποίησαν χθες και στις 3 Σεπτεμβρίου, με τον υφυπουργό Εργασίας, Νότη Μηταράκη.

Γράφει ο: 

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), πρόθεση του υπουργείου είναι από το 2021 και μετά «είναι στο καινούργιο σύστημα να ενταχθούν υποχρεωτικά όλες οι επαγγελματικές κατηγορίες (ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λπ.)».

Η ΠΟΠΟΚΠ διαπίστωσε επίσης ότι στην επιτροπή που σύστησε το υπουργείο Εργασίας για τα θέματα της επικουρικής ασφάλισης «έχουν «εξέχουσα» θέση οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Όσο για τους εν ενεργεία ασφαλισμένους και συνταξιούχους, οι συντάξεις τους θα εξαρτώνται και θα διαμορφώνονται με βάση τις συνεχώς φθίνουσες ασφαλιστικές εισφορές των «παλαιών» και την ελεημοσύνη της εκάστοτε κυβέρνησης μέσω του κρατικού προϋπολογισμού».

Οι συνδικαλιστές των Ταμείων εκτιμούν ότι οι εισφορές και τα αποθεματικά ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ «θα «παραδοθούν» στους ιδιώτες προκειμένου να κερδοσκοπήσουν τζογάροντας τα χρήματα των εργαζομένων, «λαδώνοντας» παράλληλα τον τροχό της «ανάπτυξης» και την αγορά με φρέσκο χρήμα». Μάλιστα, σε επίσημη ανακοίνωση τονίζουν ότι τους προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη και ανησυχία η άποψη που εξέφρασε ο κ. Μηταράκης «ότι, αν το ΕΤΕΑΠ δεν μεταλλαχθεί σ’ αυτό που ανωτέρω περιγράψαμε, θα είναι προτιμότερο να ενσωματωθεί στον ΕΦΚΑ! Κατά δήλωσή του επίσης και με αφορμή το ζήτημα της κάλυψης των απωλειών από τις ασφαλιστικές εισφορές στην επικούρηση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ένα μέρος από τα περίπου 8,8 δισ. ευρώ του «μεγάλου ΑΚΑΓΕ», ο οποίος παρεμπιπτόντως αφορά στην κύρια σύνταξη!»

Οι συνδικαλιστές της ΠΟΠΟΚΠ χαρακτηρίζουν ως «ιδιαίτερα ανησυχητική» και την άποψη που εξέφρασε ο κ. Μηταράκης «σχετικά με τα ταμεία πρόνοιας (εφάπαξ), υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης! (μήπως συνδέεται κι αυτό με τη μείωση των εισφορών;). Για το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών επιβεβαίωσε την κυβερνητική απόφαση για μείωση των εισφορών και στην κύρια σύνταξη».

Η ΠΟΠΟΚΠ έθεσε από την πλευρά της ζητήματα που αφορούν τις σοβαρές επιπτώσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, «τα μεγάλα οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, η τραγική υποστελέχωση, οι άθλιες συνθήκες εργασίας και κάποια επιμέρους ζητήματα που αφορούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες συναδέλφων».

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, για την οργανωτική μορφή του ΕΦΚΑ, η ΠΟΠΟΚΠ διαπίστωσε ότι «δεν υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο άμεσης εφαρμογής και εναπόκειται στις τελικές αποφάσεις του ΣτΕ επί των σχετικών προσφυγών, η εκπόνηση σχεδίου «άμεσης και κατά γράμμα» εφαρμογής των αποφάσεων αυτών»

Για ό,τι αφορά στα άμεσα ζητήματα – υποστελέχωση, συνθήκες εργασίας, διοικητικές δυσχέρειες κ.λ.π – η ΠΟΠΟΚΠ υπογράμμισε ότι «δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική απάντηση. Επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του Υπουργείου για την ψηφιακή σύνταξη και την αναβάθμιση των μηχανογραφικών υποδομών και εφαρμογών, ο κ. Μηταράκης κατέθεσε στο τραπέζι μια ακόμη «έκθεση ιδεών». Ανέπτυξε τις απόψεις του σχετικά με το πώς επιθυμεί ή εύχεται να διαμορφωθεί το μέλλον, χωρίς την παραμικρή σύνδεση τόσο με τη συνολική τραγική πραγματικότητα του ΕΦΚΑ όσο και με συγκεκριμένες αντικειμενικές δυσκολίες και περιορισμούς που θέτουν η ενοποίηση και οι δεκαετίες εγκατάλειψης των φορέων, οι οποίες προσδιορίζουν και περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την όποια ομαλή μετάβαση. Κατά την δική μας εκτίμηση, ασφαλισμένοι, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι, παρά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα από την πλευρά της Κυβέρνησης, θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα ίδια ακριβώς προβλήματα και αδιέξοδα, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον…»