Log in

"Χρυσές" δουλειές για το delivery: 1,5 δισ. ευρώ το 2018 με αλματώδεις τάσεις... αύξησης

Η περίοδος της θερινής ραστώνης στην Αθήνα εξακολουθεί να σηματοδοτείται από τους άδειους δρόμους και από την παρουσία των... μοτοσικλετών με σήμα εταιριών φαγητού πάνω τους.

Γράφει η: 

Αυτό είναι ενδεικτικό της ‘’αγάπης’’ που τρέφουν οι Αθηναίοι, αλλά και οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων ανά την Ελλάδα για τις υπηρεσίες διανομής έτοιμου φαγητού, οι υπάλληλοι των οποίων δεν σταματούν να εργάζονται ούτε στο αποκορύφωμα του καλοκαιριού.

Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι είναι από τις ελάχιστες υπηρεσίες που δεν κάμφθηκαν λόγω οικονομικής κρίσης, αντίθετα έμειναν σε σταθερά επίπεδα και με διάθεση ανόδου, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Εξάλλου και οι ίδιες οι μεγάλες εταιρίες εστίασης, οι οποίες διαθέτουν και υπηρεσίες delivery, όλα αυτά τα χρόνια κατόρθωσαν να διατηρούν ‘’ζεστό’’ το ενδιαφέρον του κοινού για τη διανομή έτοιμου φαγητού με προσφορές και κληρώσεις ή κουπόνια για δωρεάν επόμενη παραγγελία.

Όλα αυτά ‘’εκτίναξαν’’ την συγκεκριμένη αγορά στα 1,5 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος και την έκαναν την τρίτη δημοφιλέστερη υπηρεσία στη χώρα μας μέσω διαδικτύου.

Το τηλέφωνο... υπερισχύει

Αυτό προκύπτει από την πρόσφατη έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου, σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες ξόδεψαν την προηγούμενη χρονιά πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ για παραγγελίες φαγητού ηλεκτρονικά ή μέσω τηλεφώνου.

Από αυτά προς το παρόν, μόνο τα 300 εκατ. ευρώ περνούν από τις online πλατφόρμες έτοιμου φαγητού είτε μέσω υπολογιστή είτε μέσω κινητού, ενώ το υπόλοιπο 1,2 δισ. ευρώ, γίνεται, τουλάχιστον ακόμα, μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας.

Αυτό, δε, έρχεται σε αντίθεση με άλλες μεγάλες χώρες της Ευρώπης, όπου πλέον, υπερισχύουν οι ψηφιακές παραγγελίες και η ‘’πίτα’’ μοιράζεται ανάμεσα σε sites και ειδικά σχεδιασμένες πλατφόρμες, οι οποίες έχουν σχεδόν απλοποιήσει τη διαδικασία, με ένα... κλικ.

Ωστόσο, με δεδομένο τον μεγάλο τζίρο του συγκεκριμένου κλάδου, δεν αποκλείεται να μπουν στον χώρο της διανομής στη χώρα μας εταιρίες που θα προσφέρουν εκτός από ιστοσελίδες παραγγελίας και ιδιόκτητο δίκτυο διανομέων.

Η "μάχη" του online delivery

Αν υπολογίσουμε ότι όλο και περισσότεροι πλέον χρησιμοποιούν το κινητό τους για να παραγγείλουν έτοιμο φαγητό, η ‘’μάχη’’ ανάμεσα στις εταιρίες του online delivery στην Ελλάδα αναμένεται πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς πρόκειται για αγορά που μόνο μέσα στο 2019 εκτιμάται ότι θα κάνει 500 εκατ. ευρώ τζίρο, 200 εκατ. ευρώ περισσότερα δηλαδή από το προηγούμενο έτος.

Εξάλλου υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό και από το κοινό, το οποίο όλο και μικραίνει ηλικιακά, με τις ηλικίες 18-24 να κατέχουν τα ‘’πρωτεία’’ , καθώς αυτές είναι που παραγγέλνουν, σύμφωνα με έρευνα της QΕD, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Τη μερίδα του λέοντος στο online delivery στην Ελλάδα κατέχει στην παρούσα φάση το e-food.gr, μια εταιρία με έδρα το Βερολίνο, ενώ ακολουθούν τα clickdelivery.gr – της ίδιας επιχείρησης- και το forky.gr.

Σε αυτό το πλαίσιο, αυξάνεται συνεχώς το ενδιαφέρον εταιριών που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο, φέρνοντας και καινοτομίες.

Μια τέτοια επένδυση ήταν και αυτή της φιλανδικής Wolt, η οποία μετά από πολλές χώρες του κόσμου, ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα πριν από 4 μήνες, κομίζοντας νέα ήθη, όπως την αποστολή φαγητού μέσω δικού της ‘’στόλου’’ παραγγελιοδόχων και όχι με τη χρήση συνεργατών του κάθε εστιατορίου ξεχωριστά.

Η είσοδος, δε, μέσα στους επόμενους μήνες και της skroutz.gr στο ‘’παιχνίδι’’ του online delivery αναμένεται να κάνει την αγορά ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.