Log in

Πόσο θα πληρώσουμε τα «απόνερα» του Brexit

Τράπεζες, τουρισμός, εξαγωγές κα φοιτητική μετανάστευση είναι οι τέσσερις τομείς που πρόκειται να υποστούν τις συνέπειες του Brexit που κατά την βρετανική κυβέρνηση πρόκειται να δρομολογηθούν μέσα στις πρώτες βδομάδες του 2020.

Γράφει ο: 

Ίσως δεν είναι ευρύτερα γνωστό αλλά οι ελληνικές τράπεζες επενδύουν ένα μεγάλο μέρος των αποθεματικών τους στην βρετανική αγορά. Σήμερα δεν είναι γνωστό το συνολικό ποσό αλλά σύμφωνα με τραπεζικές πηγές υπολογίζεται ότι πάντως από 42 δισ. ευρώ έχουν τοποθετηθεί από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι σαφώς και υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας αλλά το μέγεθος των συνεπειών δεν είναι δυνατόν προς το παρόν να προσμετρηθεί.

Στα 11 εκατ. ετησίως υπολογίζεται ο αριθμός των βρετανών τουριστών που επισκέπτεται ετησίως τη χώρα μας. Οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου αναφέρουν ότι για την φετινή χρονιά υπάρχουν ήδη κλεισμένα συμβόλαια και δεν δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι πιθανή υποτίμηση της βρετανικής λίρας έναντι του ευρώ θα περιορίσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη των βρετανών τουριστών. Ιδιαίτερα αναμένεται να πληγούν τα Ιόνια νησιά, στα οποία οι τουρίστες από την Μεγάλη Βρετανία αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% της εισερχόμενης κίνησης.

Προβλήματα αναμένεται να συναντήσουν και οι έλληνες φοιτητές που επιλέγουν την βρετανική αγορά για πρώτο πτυχίο ή μεταπτυχιακό. Η εξίσωση των απαιτούμενων διδάκτρων για ευρωπαίους φοιτητές με πολίτες τρίτων χωρών πρόκειται να αυξήσει (αν δεν υπάρξουν άλλου είδους ρυθμίσεις) το μέσο ύψος των διδάκτρων από 10-15.000 λίρες που είναι σήμερα στις 40.000 λίρες.

Αναλυτικά:

Εμπόριο – Εξαγωγές/ΑΕΠ

Με βάση την ανάλυση της Eurobank, η ενδεχόμενη επιδείνωση του ρυθμού μεγέθυνσης των λοιπών οικονομιών της Ε.Ε., εξαιτίας του Brexit, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις εμπορικές ροές της Ελλάδας, με τις πιθανές απώλειες να εκτιμώνται στο 0,3% - 1,0% του ονομαστικού ΑΕΠ σε βάθος διετίας. Εκτός όμως από το άμεσο κόστος στις ελληνικές εξαγωγές αγαθών & υπηρεσιών και στις βρετανικές επενδύσεις λόγω της υποτίμησης της αγγλική λίρας, υπάρχει και ένα ιδιαιτέρως σημαντικό έμμεσο κόστος. Πιο αναλυτικά, οι αναταράξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα (ήδη συζητείται η μεταφορά της έδρας πολλών τραπεζών από το City του Λονδίνου) διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκιαδανεισμού και επιδεινώνουν την ήδη συρρικνωμένη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, με επιπτώσεις οι οποίες θα αποτυπωθούν σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

Τουρισμός

Η υποτίμηση της αγγλικής λίρας κάνει την Ελλάδα ακριβότερη για τους Βρετανούς και άρα λιγότερο επιθυμητό τουριστικό προορισμό, γεγονός που προβληματίζει την ελληνική τουριστική βιομηχανία.

Οι αφίξεις τουριστών και επισκεπτών από τη Βρετανία θα επηρεαστούν αρνητικά για δύο κυρίως λόγους: Κατά πρώτον, η μείωση του πραγματικού εισοδήματος των Βρετανών, εξαιτίας της υποτίμησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της στερλίνας

έναντι του ευρώ αλλά και της παράλληλης ανόδου του πληθωρισμού (επίπεδο τιμών σε Βρετανία - εκτιμάται ότι θα κινηθεί ανοδικά λόγω των ακριβότερων εισαγωγών), ενδέχεται να περιορίσει τα ταξίδια των Βρετανών.

Κατά δεύτερον οι πιθανές αλλαγές στις σχετικές διαδικασίες έκδοσης βίζας, συνιστούν παράμετρο που θα επηρεάσει τις αποφάσεις των Βρετανών τουριστών.

Ναυτιλία

Το Brexit θα περιορίσει τα κέρδη των ναυτιλιακών εταιρειών μέσω της υποτίμησης της στερλίνας, της πιθανής επιβράδυνσης του διεθνούς εμπορίου και της αύξησης των ναύλων. Οι παραπάνω παράγοντες θα μειώσουν τη ζήτηση για ναυτιλιακές υπηρεσίες, επιφέροντας σημαντικές ανακατατάξεις και αλλαγές στον κλάδο και εν γένει στο διεθνές εμπόριο.

Κοινοτικά κονδύλια

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. εκτιμάται ότι θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο μέγεθος του τρέχοντος κοινοτικού προϋπολογισμού, ακόμη και στην περίπτωση που η τελική συμφωνία προβλέπει κάποιου είδους συνεισφορά της Βρετανίας, έστω και μειωμένης συμμετοχής σε σχέση με τα μέχρι πρότινος επίπεδα.

Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος μείωσης των συνολικών διαθέσιμων κεφαλαίων για την Ελλάδα μέσω της ευρωπαϊκής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των διαρθρωτικών κοινοτικών κονδυλίων για την περίοδο 2014 –2020.

Οι διμερείς σχέσεις

Το Ην. Βασίλειο αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους της Ελλάδος.

Το Ην. Βασίλειο καταλαμβάνει την 6η θέση μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Ελλάδος, ενώ η χώρα μας κατατάσσεται στην 43η θέση μεταξύ των πελατών και στην 52η μεταξύ των προμηθευτών του Ην. Βασιλείου.